Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
o izvještaju ek

Milanović: Političari u nadzorne odbore unatoč Bruxellesu

zoran milanović (1)
Anto Magzan/PIXSELL
24.04.2012.
u 14:43

Zadovoljan je izvješćem Europske komisije, ali ga brinu neki detalji i tumačenja u njemu

Europska komisija objavila je danas prije donesen izvještaj o napretku Hrvatske u pripremama za pristupanje Europskoj uniji, a premijer Zoran Milanović izjavio je da je Vlada okvirno zadovoljna ocjenom Hrvatske, ali postoje i neki detalji koji nisu najjasnije definirani.

Jedna od stvari kojima u Bruxellesu nisu zadovoljni jesu imenovanja u nadzornim odborima pa se jedno od prvih pitanja upućenih premijeru odnosilo na nedavno imenovanje u ministarstvu Mirele Holy koje, prema sudu novinara, nije bitno različito od slučaja Ferenčak.

– U slučaju zadnjeg imenovanja riječ je o osobi koja uopće nije dužnosnik, o tome ćemo razgovarati sljedećih dana. Tražit ću na uvid cjelokupnu dokumentaciju, očito ću na kraju kao predsjednik Vlade morati donijeti odluku, ne mogu se baviti svim detaljima. Vjerujem svojim suradnicima i vjerujem u njihove namjere, ali očito je tu bilo nekih propusta. Slučaj zadnjeg imenovanja u Fondu nema nikakve veze s tematikom Europske unije, čak se i ne radi o osobi koja je dužnosnik – priznao je premijer Milanović.

No tu je i problem imenovanja političara i dužnosnika u najveće državne firme, o čemu svjedoči slučaj Ine i MOL-a. Premijer u tome ne vidi ništa sporno.

– Naša je odluka kao odgovornih vlasnika i upravljača imovinom RH da se ni pod kojim uvjetima nećemo odreći obaveze prema hrvatskim biračima, da u određenim okolnostima, rijetkim okolnostima, zadržimo pravo da u nadzornim odborima kao vlasnik angažiramo i političare. Naglasit ću još jednom da to nema nikakve veze s europskim pravom. Niz europskih država radi to isto. Zato je rečenica u izvještaju Europske komisija da takva praksa izaziva zabrinutost, bez detalja, bez ikakvih konkretnih navoda. To je zapravo nezgodno i za Europsku uniju jer niz zemalja u EU radi to isto. A zašto? Zato što je to ispravno – drži premijer Milanović.

Milanović je još jednom istaknuo da imenovanje političara, odnosno dužnosnika u nadzorne odbore nema veze s korupcijom. Premijer je potvrdio i da će su uskoro mijenjati Zakon o sprečavanju sukoba interesa. – On je već napisan, a ova vlada nema problema s korupcijom. Zakon su radili vrhunski stručnjaci za borbu protiv korupcije i on je u skladu sa zakonima EU – poručio je Milanović.

– Mi jako dobro znamo što je europska pravna stečevina. Ako baš želite, ja to dosta dobro znam jer mi je to profesija. Isto tako znam što su posebni politički uvjeti koje je bivša vlada prihvatila, morala prihvatiti ili željela prihvatiti, kao što je recimo Zakon o policiji koji je već tjednima u Bruxellesu na razmatranju. Sve su to važne  poluge unutarnjeg hrvatskog pravnog poretka i nama nije svejedno kako izgledaju – objasnio je Milanović.

Sporan je i nesporazum u formulaciji obveza koje je Hrvatska preuzela.

– Nismo riješili problem brodogradnje, nije nam najjasnije spominjanje nastavka privatizacije Ine i Telekoma, to su šture informacije, ali moramo ispuniti obveze koje smo preuzeli. I u brodogradnji i drugdje. Posao nije gotov, ono veliko izvješće na redu je u jesen 2012. godine. Ovo je prolazno vrijeme i pokriva sve ono što je nova vlada uradila – objasnio je Milanović.

Komentara 155

JA
jamanuša
15:17 24.04.2012.

kao je rekao šef OZN-e, \" sve smo pokrili, samo neiđemo u crkvu, ali zato oni dolaze nama\".

KV
kvakva
16:35 24.04.2012.

Još samo treba gosp. Milanović ministra Čačića postaviti i za izvršnog direktora INA-e. Tada bi, jasno, korupcija novovladajućih, tako razvidna upravo u kadroviranju, zaista bila još apsolutnija!.

DU
Deleted user
17:34 24.04.2012.

Bravo predsjedniče Vlade RH :D

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije