Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
konferencija

Milanović: Neću prihvatiti Sauchinu ostavku

zoran milanović,portal
Borna Filić/PIXSELL
21.03.2013.
u 09:35

"Tu ostavku neću prihvatiti jer je neutemeljena, dana u namjeri da se ne šteti ugledu Vlade"

Premijer Zoran Milanović danas je nakon sjednice Vlade sazvao izvanrednu konferenciju za novinare o poslu koji je Plinacro dao odvjetničkom uredu u kojemu je jedna od partnerica Ivana Saucha, supruga Tomislava Sauche, šefa Milanovićeva kabineta.

Milanović je otkrio da mu je Saucha ponudio ostavku.

– Tu ostavku neću prihvatiti jer je neutemeljena, dana u namjeri da se ne šteti ugledu Vlade. No, ugled Vlade nije apsolutno ničim načet, a ni njegov osobno – rekao je Milanović.

Premijer je rekao da je ugovor potpisan na izričito traženje predsjednika NO Plinacroa Ive Družića, kojega Milanović nije uspio kontaktirati nakon što je priča izašla u medije.

– Imao je svoje razloge, vjerojatno zato što je htio nezavisnu pravnu analizu – rekao je Milanović, naglašavajući da za to nisu znali ni on ni Saucha.

"Taj novac nije čist"

– Nije ni znao, dakle veze s tim nema – naglasio je Milanović, rekavši da možda ni sama Ivana Saucha nije znala za ugovor koji je potpisalo njezino odvjetničko društvo.

Milanović je rekao da je i supruga bivšeg britanskog premijera Tonyja Blaira vodila parnice protiv britanske države. Naglasio je kako je upravo Saucha tražio detaljan ispis oglašavanja Plinacroa i Janafa.

- Da stvar bude još paradoksalnija, o tome mediji slabo pišu jer vole uzeti taj novac, a taj novac nije čist - rekao je Milanović, naglasivši kako neće dozvoliti oglašavanje državnih tvrtki koje imaju državni monopol jer to nije potrebno i nema smisla.

Milanović je novinarima otkrio da mu je njihov stariji kolega spočitnuo da je, govoreći o slučaju ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine, izvršio pritisak na Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa.

– U pravu je, pa to više nikada neću raditi dok Povjerenstvo istražuje. Ako ne, onda ću reći svoje mišljenje – rekao je Milanović, dodavši kako ovaj slučaj sa Sauchom nije sukob interesa.

Naglasio je kako je Ivo Družić bio njegov izbor.

- Htio sam naprosto osobu koja ima iskustvo, godine, kredibilitet da može raditi taj posao. Do sada nije bilo nikakvih prigovora. Nema ih ni sad. On je moj izbor, ja preuzimam odgovornost za to, pa i za njega - rekao je Milanović.

Nastavak fiskalizacije

Vlada je na današnjoj 81. sjednici raspravljala o rebalansu proračuna, kreditnim institucijama i sanaciji zdravstvenih ustanova.

Na početku sjednice pomoćnik ministra financija Lalovac predstavio je razloge rebalansa proračuna. Svim ministarstvima smanjit će se sredstva, osim Ministarstvu znanosti, koje dobiva 40 milijuna kuna više, te Vladi kojoj ide pet milijuna kuna za organizaciju obilježavanja ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Kao glavni razlog korekcija gospodarskog rasta sa 1,8 posto na 0,8 posto navedeno je usporavanje ekonomske aktivnosti u EU, negativna kretanja u nacionalnom gospodarstvu te smanjenje obujma investicija javnog sektora.

Nastavljaju se fiskalizacija i konsolidacija i predviđa se deficit od 10,5 milijardi kuna što je oko tri posto BDP-a.

Drugi proračun Milanovićeve vlade našao se na rebalansu u rekordnom roku, nepuna tri mjeseca od početka godine. Hitna izmjena državne potrošnje potaknuta je gubitkom investicijskog rejtinga, ali i pokušajem države da se nastavi zaduživati u inozemstvu i s neinvesticijske razine.

Neće biti smanjivanja socijalnih transfera, plaća ili mirovina, koji čine tri četvrtine ukupnog troška, nego subvencija, raznih poticaja kroz poduzetničke projekte i ambiciozno planiranih investicija.

Premijer je posebno pozdravio novog ministra Darka Lorencina koji, kako kaže, ima karakter koji je vrlo važan uz kompetentnost.

– On je potvrđen u Saboru, iako se razgovaralo većinom o drugim temama, ali probilo se i nekoliko riječi o turizmu – kazao je Milanović.

Ograničenja bonusa bankarima

O bonusima bankara Lalovac je kazao da je glavna razlika što se bonusi neće moći isplaćivati kao dosad, jednokratno, nego kroz duže razdoblje, a oko nekih stvari trebat će tjesnija suradnja i suglasnost Hrvatske narodne banke. Liberaliziraju se i neke odredbe oko bankarske tajne, a potrošači će morati biti upozoreni i transparentnije obaviješteni o svim uvjetima vezanim uz odobravanje kredita.

– Imam svoje mišljenje o ekstremnim bonusima, no što su veći, to država ima veću korist od oporezivanja. Ne znam bih li to osujetio ili osudio. Ni jedno ni drugo vjerojatno – komentirao je premijer Milanović.

Vlada je donijela i nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zemljišnim knjigama.

– Ovo se zove reforma. Pozivam sve koji o tome nešto znaju da pišu o tome, neka kritiziraju. Nadam se da neki to neće shvatiti kao pritisak na medije – kazao je premijer. Idemo dalje.

Pusić: 

– Moramo glasovati o tome.

– Milanovića: 

– A da, sorry!

Donesen je i nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršavanju kazne zatvora. Novost je da o uvjetnom otpustu uvijek odlučuje sud, a ne komisija kao dosad, a zatvorenik će morati izdržati najmanje polovicu kazne, a ne trećinu kao dosad, s time da mora u zatvoru provesti najmanje tri mjeseca.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić iznio je prijedlog odluka o sanaciji zdravstvenih ustanova čiji je osnivač Republika Hrvatska. Riječ je o devet zdravstvenih ustanova.

– Političke stranke dobit će 250.000 kuna za svakog zastupnika koji uđe u Europski parlament, a maksimalno 1,5 milijuna kuna. Oni koji prijeđu prag, a ne uđu u EP dobit će 50.000 kuna – objasnio je ministar uprave Arsen Bauk predstavljajući visinu naknada troškova izborne promidžbe za izbor članova u Europski parlament iz Republike Hrvatske.

Milanović: Nestao je znači Mambo-Jambo, a ostao samo Mambo

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak iznio je informaciju o zaprimljenim ponudama za kupnju poslovnih udjela društva IPK Tvornica ulja Čepin.

– Došle su dvije ponude, društvo Mambo, koje je dio Žitogrupe, dalo je potpuniju ponudu: Planira zadržati proizvodnju i uložiti 295 milijuna kuna te smatram da je to odlična opcija za Čepin – kazao je Vrdoljak.

– Nestao je znači Mambo-Jambo, ostao je samo Mambo – našalio se premijer Milanović.

Kao dopunske točke Vlada je razmatrala prijedlog amandmana Vlade Republike Hrvatske na Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Prekršajnog zakona te prijedlog zaključka o davanju prethodne suglasnosti predstavniku Vlade Republike Hrvatske za prihvaćanje amandmana drugih predlagatelja na Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave.

>>Režu se investicije, a plaće i mirovine Vlada neće dirati

Komentara 96

OB
-obrisani-
12:29 21.03.2013.

"Tu ostavku neću prihvatiti jer je neutemeljena, data u namjeri da se ne šteti ugledu Vlade. No, ugled Vlade nije aposolutno ničim načet, a ni njegov osobno - rekao je" - Zoran Milanović, 21. ožujka 2013. Ovo je vic godine.. Milanče izgleda živi u nekom paralelnom svemiru.......

MA
marcellus
09:55 21.03.2013.

Još nije proljeće a vi već idete u prvi rebalans proračuna... Što je samo dokaz da uopće nemate kontrolu nad situacijom niti dodir s realnošću.

WI
wice
12:28 21.03.2013.

- Tu ostavku neću prihvatiti jer je neutemeljena, data u namjeri da se ne šteti ugledu Vlade. No, ugled Vlade nije aposolutno ničim načet, a ni njegov osobno - rekao je Milanović. Bu,aha,ha,ha,ha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije