Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dodatno zahladnjenje

Milanović: Nećemo se slikati u snijegu, ne želimo predstavu

Alan Anderson
Filip Brala/PIXSELL
09.02.2012.
u 07:55

U Slavonskom Brodu jutros -25, ostatak Slavonije "grije" -21. Osjećaju hladnoće u priobalju pridonijet će umjerena i jaka bura

– Mi se nećemo slikati u snijegu, ne želimo raditi predstavu odlazeći na snijeg. Ići ćemo tamo gdje je zaista teško... No u ljudskoj je prirodi da se bori – komentirao je premijer Zoran Milanović prozivanja što nije posjetio snijegom ugrožene dijelove Hrvatske, javlja Danas.hr.

Podsjetimo, šefica oporbe Jadranka Kosor, kao i šef zagrebačkog Ureda za upravljanje hitnim situacijama Pavle Kalinić prozvali su premijera da je trebao stati na čelo kriznog stožera i pomoći gdje je najpotrebnije.

Otvarajući današnju sjednicu Vlade premijer Milanović zahvalio je i čestitao svim građanima koji su se proteklih dana, radeći svoj posao, borili sa snijegom i poteškoćama koje je izazvao te izrazio očekivanje da će sustav u danima koji slijede funkcionirati još bolje.

Iako je Hrvatsku dočekalo suho jutro bez novih oborina, zima je pokazala zube i "zamrznula" Slavoniju. U Slavonskom Brodu temperatura se jutros spustila na 25 stupnjeva ispod ništice, u Osijeku na -24, dok je u ostatku Slavonije prosječna temperatura -21 Celzijev stupanj.

>>Brođani se smrzavali na minus 25,5 stupnjeva!

U Zagrebu se temperatura tijekom noći spustila na 21 stupanj ispod ništice. S jutrom se i temperatura nešto smanjila pa je u 7 sati prosječna temperatura u Zagrebu bila -15 Celzijevih stupnjeva.

Upravo jučerašnji vedri dan i ostaci snijega na tlu pogodovali su dodatnom zahladnjenju.

Ni ostatak Hrvatske nije pošteđen hladnoće, a samo u ponekom dalmatinskom mjestu izmjerene su temperature tek nešto više od ništice. Jutrošnje prosječne temperature u Hrvatskoj iznose oko 15 stupnjeva ispod ništice. Osjećaju hladnoće u priobalju će pridonijeti i umjerena i jaka bura koja će bitno pojačavati hladnoću.

Ne treba posebno isticati da će se u takvim uvjetima snijeg na tlu pretvoriti u led i tamo gdje dosad nije. Iako se u noći s četvrtka na petak očekuje novo jače naoblačenje pa će jutra ponovno biti manje hladna, ti isti oblaci donijeti će obilan snijeg. U sjeverozapadnoj se Hrvatskoj očekuje novih 15-ak cm, na istoku do 30 cm, u gorskim predjelima, uključujući Imotsku i Vrgoračku krajinu, moguće je oko 40 cm novog snijega s vrlo jakom burom i svim nedaćama koje ta kombinacija donosi.

Na području Imotske krajine i grada Vrgorca više od stotinjak sela s brojnim zaselcima gotovo je tjedan dana potpuno izolirano. Zbog nevremena bez struje su i dalje neka mjesta u okolici Knina kao i dijelovi Istre. 

Kamioni OS RH i danas dostavljaju hranu i lijekove na područje Vrgorca, Imotskog i Trilja. Dva tima s po osam pripadnika Bojne za specijalna djelovanja na motoriziranim saonicama obilazi stanovnike zametenih sela, dostavlja im hranu i, ako je potrebno, prevozi ih do liječnika, javljaju iz MORH-a. Vojni strojevi čiste snijeg na cestama Cista Provo – Imotski, Cista Provo – Aržano te Kistanje – Deverska, a od subote više od 260 vojnika i 15-ak vozila i strojeva OS RH angažirano je za pomoć stanovnicima.

>>Otočac najhladniji lički grad, u Prozoru minus 26,5 stupnjeva

Zbog ovog trenutačnog "poboljšanja" vremena stanje na cestama bitno je drugačije nego do sada. Za sav promet otvorena je dionica autoceste A1 od Svetog Roka do Maslenice, D24 Maslenica – Zaton Obrovački i D27 Gračac – Obrovac, a samo za osobna vozila dionica autoceste A6 Rijeka – Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica. Ukinuti su zimski uvjeti na D1 od Gračaca do Knina, a u Gorskom kotaru zimski su uvjeti ukinuti na D3 Kikovica – Gornje Jelenje – Delnice.

>>Sve o vremenskim nepogodama koje su pogodile Hrvatsku čitajte u našem specijalu

Ključne riječi

Komentara 135

FL
flok
16:01 09.02.2012.

@vidimškoj božo kalmeta bi posla mehanizaciju u vrgorac, budi siguran da bi

Avatar dsonjic
dsonjic
12:21 09.02.2012.

09.02.2012. u 11:32h konoplja je napisao/la: -- Sad ti od jednom ne pašu prosjvjedi Što lupetaš protiv Kosorice toliko, pa nije sve crno bijelo, za Boga miloga?!

FL
flok
14:35 09.02.2012.

a što je to njegovom veličanstvu zokiju toliko ispod časti obići vrgorac

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije