Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Austrijska pritužba

Milanović ne smije odlučivati o švicarcima bez Bruxellesa

Milanović
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
07.02.2015.
u 09:45

Vlada je branila odluku o fiksiranju tečaja domaćim specifičnostima

Na zahtjev Austrije, koja pokušava stati u zaštitu banaka u Hrvatskoj koje su u austrijskom vlasništvu, predstavnici Europske komisije i 28 ministarstava financija iz svih država članica EU jučer su u Bruxellesu raspravljali o privremenom rješenju koje je hrvatska Vlada smislila za problem kredita u švicarskim francima. Odbor za ekonomiju i financije (EFC), radno tijelo EU, uvijek zasjeda iza zatvorenih vrata, no neslužbeno smo doznali da su Austrijanci tijekom jučerašnje rasprave pokušali prezentirati mjere hrvatske Vlade kao protivne načelu slobodnog kretanja kapitala.

Osjetljivi na banke

Europska komisija uvijek je osjetljiva na kršenje tog načela, no Hrvatska je na sastanku tvrdila da to nije baš tako i pozvala na razumijevanje hrvatskih specifičnosti. Zamrzavanjem tečaja švicarskog franka banke će izgubiti oko 400 milijuna kuna, a budući da je riječ o presedanu, Austrija očito nije htjela da taj manevar prođe uz prešutnu suglasnost Bruxellesa. Hoće li Hrvatska zbog njega dobiti po prstima, ovisi koliko će Austrija biti uporna u svojim nastojanjima. Dojam je da hrvatska Vlada nije previše zabrinuta upozorenjima koja su upućena u Bruxellesu te se nadaju da će priča o zamrzavanju švicarskog franka stati na jučerašnjoj sjednici odbora te se neće pojavljivati na višim instancama. U Europskoj komisiji nisu željeli komentirati raspravu o Hrvatskoj na sastanku EFC-a, ali glasnogovornica Vanessa Mock ipak je poručila kakav je stav EK o problemu kredita koje Hrvati i građani još nekoliko država EU imaju u švicarskim francima.

Svjesni rizika

– Komisija je svjesna da velik broj građana u više država EU ima kredite denominirane u stranim valutama i svjesni smo da ti krediti mogu nositi sa sobom određene rizike. Pozorno pratimo stanje u tim zemljama, kao i rasprave koje se vode o potencijalnim političkim mjerama. Bilo kakve mjere koje se poduzimaju moraju biti u skladu s propisima EU, posebno s načelom slobodnog kretanja kapitala – rekla je Vanessa Mock.

S obzirom na to da Hrvatska nije jedina istočnoeuropska država koja se bori s kreditima u švicarskom franku, europska administracija je jučerašnjom raspravom na EFC-u pokušala preduhitriti druge da nas kopiraju jer su posljednjih tjedana pojačane međusobne konzultacije na svim razinama. Od hrvatske Vlade jučer je zatraženo da se ubuduće konzultira s Europskom komisijom prije donošenja važnih odluka, a konzultacije se očekuju i o trajnom rješenju za kredite u švicarskim francima. Vlada se nada da jednogodišnje zamrzavanje tečaja neće doći do Vijeća ministara, a Hrvatska je na sastanku predočila razloge zbog kojih se odlučila na zamrzavanje tečaja i pozvala na razumijevanje hrvatskih specifičnosti. Kako čujemo, u raspravu su se uključili i predstavnici drugih zemalja koje imaju kredite u švicarskim francima i oni nisu imali kritičkih opaski na ponašanje hrvatskih vlasti, već su govorili o problemima u svojim zemljama. Hrvatskoj je na neki način “stavljena na nos” Poljska, koja i s većim udjelom kredita nije išla na drastične mjere prema bankama, no hrvatski su predstavnici odgovorili da se Poljska lakše nosi s otplatama kredita u CHF jer zemlja ima gospodarski rast i ne suočava se s deložacijama i problemima dužnika kao Hrvatska. Inače, Austrija je pokretač kreditne euforije u francima.

>> Povratak u život vlade Zorana Milanovića

Komentara 215

Avatar MilaneseBolognese
MilaneseBolognese
10:10 07.02.2015.

Zapravo i je riječ o mjeri koja je protivna slobodi kretanja kapitala i to pokazuje da su Milanović i ova vlada potpuno nestručni, na kraju ćemo troškove njihovih pravnih egzibicija morati snositi svi mi. Trebali su donijeti drugu mjeru, u pregovorima sa bankama i dužnicima naći zajedničku riječ.

DU
Deleted user
11:46 07.02.2015.

Još jedna odluka vlade koja će osramotiti cijelu državu. Ako smo već mi to naučili od njih, zašto to rade da nas sramote vani?

PI
pidocha
13:07 07.02.2015.

fiksirani tečaj 6.39 je predizborni trik milanovića i kukurikavaca.on će vridit do dogovora sa bankama koji i te kako ide njima na ruku, prijedlogu kojem se oni dogovoraju nema ništa dobro za nas,švicarce.naime,bankama nije u interesu da uzmu stanove i i tako naprave jedan velik kaos na tržištu nekretnina te 50-80 tisuća beskućnika.država će pokriti dužnike koji nemaju primanja te drugu ili treću nekretninu sa financiranjem dijela stanarine.banke će nekretnine prinit na leasing d.o.o i u idućih pet godina će polako to reproducirati u nove kredite ili prodati.ostali koji imaju prihode ili više nekretnina banke će ogulit do kože.ja se samo nadam padu tečaja franka ili čudu /obratu presudi koja se nalazi na višoj instanci.i ovaj članaka je PLAĆEN jer ako se banke i vlada dogovoru,a oće brisel će to pozdraviti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije