Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
intervju

Milanović: Ne bojimo se kancelarke, Njemačka je naš uzor!

zoran milanović (1)
Goran Kovačić/PIXSELL
17.09.2012.
u 16:02

Ići ćemo prema euru. Ali hoćemo li ga uvesti za 10 godina? Ne znam. Ako održimo referendum po tom pitanju, nisam siguran da ćemo dobiti potporu Hrvata, rekao je Milanović

– Bolje je biti dio kluba nego biti sam - iako se taj klub trenutno suočava s problemima – odgovorio je premijer Zoran Milanović u intervjuu za njemački Der Spiegel na pitanje zašto i dalje želi Hrvatsku u Europskoj uniji s obzirom na to da se trenutačno suočava s najvećom financijskom krizom. Dodao je kako pristupanje Europskoj uniji zahtjeva od nas da ispunimo visoke standarde u ekonomskim i političkim područjima.

Londonski gradonačelnik Boris Johnson kazao je kako bi volio vidjeti "predivnu Hrvatsku u EU", ali vam je također savjetovao da ne uzmete euro. Hoćete li ga poslušati?

– Ići ćemo prema euru. Ali hoćemo li ga uvesti za 10 godina? Ne znam. Ako održimo referendum po tom pitanju, nisam siguran da ćemo dobiti potporu Hrvata.

Što mislite o upravljanju krizom u eurozoni?

Trenutačno, ne možemo zaboraviti činjenicu da je u posljednjih pet desetljeća, Europska unija zauzela područje od Španjolske do Finske kako bi se zajedno razvijali. To je sigurno uspješna priča - majstorski potez. Rođen sam u Jugoslaviji, multietničkoj državi u kojoj smo imali strukturne potpore za siromašnije regije. Unatoč toma, gospodarski jaz između Kosova i Slovenije uvijek je bio velik. Uz europski krizni fond i fiskalni dogovor, Europa je sada pronašla još dva načina za borbu protiv krize. Također smatram da Europska centralna banka radi dobar posao. Kupuje obveznice država, radi na smanjivanju kamatnih stopa i stvara rast.

U utorak se sastajete s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel. U nekoliko zapadnih država ona je postala "objekt mržnje". Kako Hrvati gledaju na ovu najmoćniju ženu?

Mi se ne bojimo kancelarke. Još uvijek se sjećam kako su ljudi godinama pričali o njemačkoj malaksalosti, kako je Njemačka uvijek zaostajala za ostalim europskim državama. No, izvukli su se i proveli su neke vrlo hrabre reforme. Njemačka je naš uzor, sa svojom racionalnošću, radom i skromnošću.

Kao i našim strogim mjerama štednje?

Da, time također.

Premijer Zoran Milanović, između ostaloga je kazao kako će se Hrvatska zalagati za proširenje Europske unije, ali da će to biti teško.

– Već neko vrijeme vlada zamor od proširenja. Ali mi bismo željeli da i naši susjedi budu primljeni u EU. Naravno i Srbija – rekao je Milanović.

>> Susret Merkel - Milanović: Trebali bi paziti na fiskalnu odgovornost

Komentara 53

Avatar The-North-Korean-Times
The-North-Korean-Times
16:24 17.09.2012.

Pala je riječ Hrvat, to moram pročitati u originalu da li je stvarno rekao !

OB
-obrisani-
16:24 17.09.2012.

Ipak je ovaj Milanović manja budala nego sam mislio. Vidi i on da je igrom slučaja slučajno došao na vlast, te da Hrvati neće ponoviti tu slučajnost.

MA
maraton
16:19 17.09.2012.

E ćoviće - ovi ne more a da ne spomene Jugoslaviju i Srbe. Šta oni tebi znaće Milanoviću u današnjij Hrvatskoj. Bolje sporazum Tuđman-Izetbegović pošalji na reviziju našin strućnjacima a ne se zalagati kad će Srbi u EU.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije