Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Debakl u Zagrebu

Milanović našao krivca: Od Bernardića traži ostavku

'20.05.2013., Zagreb - Hrvatski premijer i predsjednik SDP-a Zoran Milanovic dan nakon lokalnih izbora odrzao je konferenciju za novinare u sjedistu SDP-a na Iblerovom trgu.  Photo: Goran Stanzl/PIXSE
Goran Stanzl/PIXSELL
21.05.2013.
u 10:10

Nema predaje. 
Predsjednik gradskog SDP-a branit će svoju poziciju, kaže naš izvor

Nakon točno tri godine na čelu zagrebačkog SDP-a Davoru Bernardiću stolac se jučer toliko zaljuljao da će biti pravo čudo ako na svojoj dužnosti dočeka redovite unutarstranačke izbore u svim lokalnim organizacijama koji se prema statutu moraju održati u sljedećih šest mjeseci. Iz dva neovisna izvora potvrđeno nam je da šef SDP-a Zoran Milanović traži od Bernardića da sam podnese ostavku kako bi se izbjegli sukobi i frakcije u tradicionalno jakoj gradskoj organizaciji, koji bi u konačnici mogli dovesti do daljnjeg pada stranke u metropoli.

Traže se i glave suradnika

U stranci ne žele službeno govoriti o tome kako ne bi dodatno naštetili ionako malim šansama Rajka Ostojića u drugom krugu izbora za gradonačelnika Zagreba. Kako doznajemo, Milanović, osim Bernardićeva odlaska s čela zagrebačke organizacije, traži i "glave" njegovih suradnika. Iz krugova bliskih Davoru Bernardiću jučer su nam rekli da Milanović nije tražio njegovu ostavku. No indikativno je da su nam potvrdili da šef stranke kreće u tom smjeru, odnosno kako ih ne bi čudilo da do takvog zahtjeva i službeno dođe.

– Ali nemojte misliti da će sve to proći samo tako. Bernardić ne misli otići s čela zagrebačke organizacije jer smatra da nije kriv za izborni poraz SDP-a u Zagrebu, a još manje za katastrofu koja se dogodila Ostojiću u srazu s Bandićem. On će na redovitim unutarstranačkim izborima braniti svoju poziciju – rekla nam je osoba bliska Bernardiću.

Zanimljivo je da se pritisak odnosi samo na Bernardića, a ne i na Rajka Ostojića.

– Tko je kriv za zagrebački poraz? Pa Bernardić i ekipa. Da je kriv Milanović, onda bi valjda rezultati bili jednako loši i u Splitu, Rijeci i Sisačko-moslavačkoj županiji. Ostojićeva odgovornost nije velika, on je ostvario ono što su mu ankete predviđale, ali podbacila je lista koju je sastavljao Bernardić i u koju je ukrcao mnogo svojih intimusa koji su biračima nepoznati – rekla nam je osoba iz vrha SDP-a.

Što se tiče službeno izrečenih stavova, Milanović je na jučerašnjoj konferenciji za medije javno priznao svoju krivnju za loš rezultat, a rekao je da odgovornost dijeli sa svojim kolegama. No pretpostavlja se da je to učinio da smiri strasti uoči drugog kruga u kojem se još bore stranački kandidati.

Neslužbeno se od upućenih izvora može čuti da je krug ljudi u stranci koji su protiv Bernardića prilično širok i da više ne uživa potporu ni riječke struje predvođene Zlatkom Komadinom, inače poznatim kritičarom Zorana Milanovića. Bernardiću na teret stavljaju gubitak euroizbora, srozavanje snage u Gradskoj skupštini i gubitak vladajuće većine, a optužbe idu tako daleko da se spominje i da je gotovo sabotirao Ostojićevu kampanju, odnosno da gradski SDP nije gotovo ništa napravio tijekom kampanje. Zamjera mu se i da je od sebe potjerao "staru gardu" iskusnih SDP-ovaca poput Ive Jelušića, Miranda Mrsića i Ivana Račana, a da se okružio nesposobnim i sumnjivim ljudima pa da po tome podsjeća na Milana Bandića. Bez obzira na to uspije li ga vrh stanke "slomiti" prije unutarstranačkih izbora ili će se glavni obračun odigrati na njima, ne bi čudilo da na čelo gradske organizacije dođe ministar rada te aktualni potpredsjednik zagrebačke organizacije SDP-a Mirando Mrsić. U tom je kontekstu znakovito da je Mrsić u izbornoj noći iz SDP-ova stožera na Iblerovu trgu otišao u Ostojićev stožer te je primijećeno da su cijelu večer bili prilično prisni iako se priča da i nisu baš u najboljim odnosima.

Ostojića ne cipelariti

Od upućenih izvora doznajemo da se, nakon što očekivano izgubi od Bandića u drugom krugu, Ostojić vraća na ministarsko mjesto, ali da postoji mogućnost da nakon nekog vremena, ako premijer odluči ići u rekonstrukciju Vlade, bude jedan od onih kojima će se zahvaliti na suradnji. No ni tada, kaže naš izvor, Ostojića se neće "cipelariti". Kako se ne bi naštetilo svim SDP-ovim kandidatima koji se bore u drugom krugu, za očekivati je da se javna polemika o Bernardiću neće voditi dok ne budu poznati konačni rezultati, no tada će vjerojatno početi otvoren rat Iblerova trga i zagrebačke organizacije, odnosno Bernardićeva borba za političko preživljavanje.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije