Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
premijer U BIH

Milanović: Gradnja Pelješkog mosta moguća samo uz pomoć EU

zoran milanović
Jurica Galoić/PIXSELL
05.10.2013.
u 20:46

Ja ću se osobno zalagati da BiH što prije započne pregovore o članstvu u EU, naglasio je premijer

Premijer Zoran Milanović u intervjuu za bosanskohercegovačku javnu televiziju BHT 1 rekao je da bi gradnja pelješkog mosta mogla biti rješenje za povezivanje hrvatskog juga s ostatkom države, a da Hrvatska i BiH moraju riješiti problem međudržavne granice. Napomenuo je bi u slučaju gradnje mosta Hrvatska trebala financijsku potporu Europske unije.

Na kraju posjeta BiH u mjestu Kraljeva Sutjeska premijer Milanović uputio je prilično pesimističnu poruku da skora europska budućnost BiH nije realna unatoč lobiranju.

- Ja ću se osobno zalagati da BiH što prije započne pregovore o članstvu u EU. Ne znam koliko ja tu mogu stvari promijeniti, jer otpori u Europi su dosta jaki - rekao je Milanović. Pojasnio je da je pristupanje EU jedini način da se nadiđu nesporazumi u toj zemlji, no da je trenutačno BiH ‘potpuno izvan ‘radara europske politike’.

Premijer Milanović najavio je kako će Vlada RH više podupirati projekte Hrvata u središnjoj Bosni gdje su najugroženiji.

- Vlada RH može i hoće raditi na uspostavi što boljih uvjeta za život. Naglasak je na školama, ali i zdravstvenim ustanovama i institucijama kulturne suradnje. Možemo u suradnji s lokalnom zajednicom graditi školu u Bugojnu, školu u kojoj će se djeca školovati na hrvatskom jeziku. Školovanje na dva jezika ovdje je sasvim normalna stvar. Neki to zovu segregacijom, ja to ne bih tako nazvao - izjavio je Milanović nakon posjeta Bugojnu i Uskoplju.

Ponovio je da će središnja Bosna biti prioritet zbog složenosti situacije i teškog položaja hrvatskog naroda.

>> Hrvati u BiH su ustavna i moralna obveza Hrvatske

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije