Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
90. sjednica vlade

Milanović o CA: Alternativa je nestanak – nema nas

vlada (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
16.05.2013.
u 09:40

Grčić: U Hrvatskom zavodu za zapošljavanje broj nezaposlenih smanjio se za 33.000. Oprezni smo, ali nešto se događa!

Na današnjoj 90. sjednici između ostalog predstavljeni su nacrti prijedloga godišnjeg izvještaja o izvršenju državnog proračuna i primjeni fiskalnih pravila za 2012. godinu, kao i o nacrt prijedloga zakona o obrtu.

Premijer Milanović u uvodu se dotaknuo prosvjeda u Croatiji Airlinesu.

– Potpuno poštujemo sindikalne metode ako su po zakonu, ali isto tako treba shvatiti da je alternativa nestanak – nema nas, nema zračne kompanije – rekao je Milanović pa napao oporbu.

Skinuli zakon o PDV-u s dnevnog reda

– Imamo puno ozbiljnog posla, ne možemo obećavati biračima podzemne tunele ispod Jadrana jer cijenimo njihovu inteligenciju, tako suluda obećanja ne možemo davati. Ne mogu obećati hrvatski svemirski program i regrutirati astronaute. Nisu bili u stanju sagraditi jedan most, a sad bi gradili tunele po uzoru na Japan – rekao je Milanović dodajući kako će dio birača nasjesti na obećanja, ali većina neće.

– Nećemo obećavati ono što je i bistrijem djetetu jasno da nije moguće – rekao je Milanović.

Ministar financija Slavko Linić rekao je da je s dnevnog reda skinut nacrt konačnog prijedloga zakona o PDV-u kako se ne bi skrenula pozornost s prve točke – Nacrta prijedloga godišnjeg izvještaja o izvršenju Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2012. godinu.

– Imali smo određene porezne izmjene u 2012. godini kojima su nastojali rasteretiti hrvatsko gospodarstvo i jednim dijelom podmiriti izgubljena sredstva u proračunu kroz povećanje oporezivanja potrošnje – rekao je Linić.

– Upravo iz strukture prihoda vrlo je jasno da u toku 2012. godine Vlada nije svojom poreznom politikom činila gospodarstvo nekonkurentnijim. Dapače, ispada da smo dobrim dijelom rasteretili hrvatsko gospodarstvo, istina, nešto smo više opteretili građane, oni su platili ceh konsolidacije u poreznoj politici u korist gospodarstva – rekao je Linić.

Udovoljili fiskalnom pravilu

– Cijelu godinu proveli smo u raspravama, socijalnom dijalogu, ne baš uspješnom, pa smo ipak i uza sve promjene ostvarili oko 370 milijuna ušteda kod plaća, ne onoliko koliko smo planirali, ali ipak određenu uštedu – naglasio je Linić dodavši da je socijalni dijalog donio rezultate tek u ovoj godini te kako se daleko odgovornije odnose prema trošenju sredstava.

– Kad govorimo o mirovinama, tu smo imali jedino određeno povećanje s obzirom na usklađenje mirovina u 2012. godini – rekao je Linić.

– Sve to pokazuje da je Vlada uspjela stvoriti uštede na rashodovnoj strani – naglasio je Linić dodavši kako je to rezultat odgovornijeg rada u naplati poreza.

Linić je prvi put predstavio fiskalno pravilo za 2012. godinu, objasnivši kako je obveza Vlade da mora smanjiti za 1 posto rashode u odnosu na BDP u odnosu na prošlu godinu, uspoređujući 2012. i 2011.

– Osnovno je da se u obračun rashoda uzimaju i neplaćene obveze, pa se onda govori o rashodima po metodologiji EU ESA-95, pa su to nešto drukčiji rashodi od onih u proračunu. Dali smo obračun i po našim podacima jer smo ga radili na temelju BDP-a koji nije značio pad, ako se sjećate, BDP smo računali s određenim rastom, isto tako imali smo tijekom ove godine korekciju BDP-a za 2010. godinu. Da ne bi bilo dvojbi, pravila smo radili i po projekcijama i po izmijenjenim podacima s dva posto pada BDP-a i s korekcijama za 2010. godinu. Po prvoj metodologiji ostvarili smo uštede od negdje 2,6, a po drugoj 2,1 posto, što znači da je Vlada RH udovoljila fiskalnom pravilu za 2012. godinu – rekao je Linić.

Raste optimizam

– Unatoč kritikama, postoje određeni pokazatelji koji, istina sramežljivo, najavljuju pozitivne stvari u gospodarstvu – rekao je potpredsjednik Vlade Branko Grčić, dodavši kako je u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje 33.000 manje nezaposlenih. Dodao je da je na to utjecala sezona, ali samo djelomično.

– Oprezni smo, sramežljivo tumačimo ove podatke, ali nešto se događa – rekao je Grčić dodavši kako se industrija kreće u dobrom smjeru.

– Rapidan pad maloprodaje pokazuje znakove usporavanja. Još uvijek nije pozitivan, ali usporava. Indeks potrošačkog optimizma pokazuje da građani drukčije razmišljaju. Još jedan pokazatelj – građevinarstvo, sektor koji je najviše pao u vrijeme krize, pokazuje znakove oporavka – rekao je Grčić.

– Ova vlada ima rezultate, i to u relativno kratkom vremenu. Ja se nadam da će ova godina uistinu biti godina preokreta – naglasio je Grčić.

– Ovo je dobar trend, postoje naznake da on nije slučajan – rekao je Milanović o padu broja nezaposlenih.

Druga točka je Nacrt prijedloga zakona o transparentnosti tokova javnih sredstava, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona (EU).

– Mi moramo propisati koji su računi i kako se vodi računovodstvo kod onih koji dobivaju bilo kakva sredstva iz državnog proračuna – rekao je Linić dodavši da postoje kazne te da EK može sankcionirati Vladu.

Linić zgranut

Linić je rekao da je zgranut što čelnici sindikata kažu da su zabrinuti za stanje HŽ-a kada je sve što se tiče željeznica bivša vlast 2004. godine ukinula i zabranila modernizaciju. Rekao je kako se novac koji moraju osiguravati za infrastrukturu prelijevao u plaće za radnike u Cargu i Putničkom prijevozu.

– To je nedopustivo, to je nelojalna konkurencija – rekao je Linić.

Milanović je iskoristio priliku da ponovno spomene Croatiju Airlines, rekavši kako su predsjednici uprava prije imali enormne otpremnine, a javnost ne zna da su oni to ukinuli te da sada rade samo za plaću.

Zamjenica ministra pravosuđa Sandra Artuković Kunšt predstavila je treću točku – Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnom odvjetništvu, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona (EU). Zakon se mijenja radi implementacije dvije okvirne odluke Vijeća EU. Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak predstavio je Nacrt prijedloga zakona o tržištu toplinske energije, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona (EU).

Ministar obrta Gordan Maras predstavio je Nacrt prijedloga zakona o obrtu rekavši da je najvažnija novost za obrtnike u odnosu na stari zakon uređenje odgovornosti obrtnika za obveze nastale u obavljanju obrta. Obrtnicima se na ovaj način omogućuje malo veća sigurnost u obavljanju svog posla, rekao je Maras. Prijenos obrta za života obrtnika sada je jednostavniji nego prije.

– Ovaj zakon definitivno je pomak u odnosu na prethodni, povoljniji je za obrtnike – rekao je Maras.

Vrtić godinu dana prije škole

Nacrt konačnog prijedloga zakona o posebnom porezu na kavu i bezalkoholna pića rezultat je spajanja dva zakona u jedan, rekao je Linić. Zakoni su usklađeni s europskim zakonima te je osigurana sloboda tržišta na cijelom području Europe. Naglasio je da su zadržali karakteristiku oporezivanja kave, a kod bezalkoholnih pića zadržali su odredbe prema kojima se ne oporezuje samo ono što čini prehrambeni artikl, a oporezuje sve što sadrži šećer i dodatke. Kod kave prestali su oporezivati neprženu kavu, ljuske i opne te smanjili oporezivanje ako se kava nalazi u gotovom proizvodu poput čokolade sa 60 kuna na 6 kuna po kg.

Linić je predstavio i Nacrt konačnog prijedloga zakona o carinskoj službi.

– Carinu smo okrenuli više ka kontroli poreznih prihoda, Carina ima svoju nadležnost u kontroli posebnih poreza i trošarina, to nije područje rada Porezne uprave – rekao je Linić.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović predstavio je Nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o predškolskom odgoju i naobrazbi. Naglasio je da je aktivno učenje od rođenja iznimno važno pa je u skladu s time izmijenjen postojeći zakon, a jedna od najvećih izmjena, oko koje je bilo i najviše rasprave, jest uvođenje obveznog predškolskog odgoja godinu prije osnovne škole.

Prihvaćen je Prijedlog odluke o izmjeni i dopuni Odluke o privremenom olakšanom ulasku stranaca u Republiku Hrvatsku, na osnovi valjanih schengenskih dozvola boravaka i viza. Građani sa Schengen-vizama mogu ući u Hrvatsku, pa i državljani Kosova.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić predstavila je Prijedlog zaključka o prihvaćanju Memoranduma o suglasnosti između Republike Albanije, Republike Hrvatske i Crne Gore u vezi s pružanjem potpore i suradnjom u realizaciji projekta Transjadranskog plinovoda i projekta Jonsko-jadranskog plinovoda.

Pusić je rekla kako bi bilo moguće da se povuče jedan cjevovod od Albanije istočno hrvatskom obalom Jadrana, što bi bilo u interesu Hrvatskoj, Crnoj Gori i, po njezinu mišljenju, BiH.

– U svakom slučaju to nas dovodi u poziciju da imamo što je moguće raznolikije izvore energije – naglasila je Pusić.

Vrdoljak je predstavio Izvješće o radu Državnog inspektorata u 2012. rekavši kako je bilo 103.000 inspekcijskih nadzora, od čega su u 45% slučajeva utvrđene povrede propisa.

Kompletan dnevni red 90. sjednice možete pročitati na stranicama Vlade.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije