Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nervoza u SDP-u

Milanović Bernardiću: Povuci se, u utrku za Zagreb ide Rajko Ostojić

'24.09.2010., Zagreb - Clanovi SDP-a dolaze u sjediste SDP-a na Iblerovom trgu na  9. sjednicu Glavnog odbora SDP-a koja ce biti zatvorena za javnost. Predsjednik stranke - Zoran Milanovic, Davor Bern
'Davor Puklavec/PIXSELL'
Autor
Ivanka Toma
11.12.2012.
u 09:09

Gubitak izbora u Zagrebu izazvao bi potrese u stranci, ne samo na gradskoj nego i na državnoj razini

Sve su veće mogućnosti da Davor Bernardić, predsjednik Gradskog odbora SDP-a u Zagrebu i predsjednik Gradske skupštine, neće biti SDP-ov kandidat za gradonačelnika na predstojećim lokalnim izborima. Kako doznajemo u samoj stranci, namjera je vrha SDP-a da u izbornu bitku za Zagreb krene aktualni ministar zdravlja Rajko Ostojić. U središnjici SDP-a na Iblerovu trgu podignut je zid šutnje u odnosu na politička previranja unutar stranke i o Bernardiću kao kandidatu za izbornu utrku u Zagrebu.

Šutnja u središnjici

Jednako tako bez riječi je i Rajko Ostojić koji bi, kao jedan od popularnijih esdepeovaca, trebao preuzeti zadaću da ponovno za SDP osvoji vlast u Zagrebu. Šutnja u središnjici te vrlo neobična Bernardićeva reakcija na nagađanja da SDP povlači njegovu kandidaturu jer ima lošiji rejting od Milana Bandića govore da se u vladajućoj stranci donose krupne odluke i da slijede promjene.

U SDP-u, odnosno na Iblerovu trgu, već dulje nisu zadovoljni Bernardićem, a kako kotira govori i to da se, otkad ga je Gradski odbor jednoglasno izabrao za gradonačelničkog kandidata, predsjednik stranke Zoran Milanović ni u jednome trenutku nije javno izjasnio da je Bernardić SDP-ov kandidat za Zagreb. Znakovito je da nitko iz središnjice nije pisnuo ni sada kada se počelo nagađati da SDP traži drugo rješenje za glavni grad.

Nekoliko esdepeovaca s kojima smo razgovarali kažu da su velike šanse da u igru uđe Rajko Ostojić. U prilog tome navode Bernardićevu paničnu reakciju, izjave u središnjem Dnevniku HTV-a, u Dnevniku 3 pa i u intervjuu Večernjem, u kojima on, a ne stranka, demantira da SDP ne računa s njim kao kandidatom za Zagreb. Naši sugovornici smatraju da si je Bernardić tim istupima dodatno srušio dionice, a izjavama kako ga "Zoran podržava", čime sugerira blizak i intiman odnos s premijerom, da napad na njega znači napad na SDP, kao i prozivanjem "SDP-ova podzemlja" samo proizvodi kontraefekt.

Bernardićeve reakcije doživljavaju se kao pokušaj pritiska na Milanovića i vrh SDP-a, što se smatra nekorektnim, ali i štetnim za rejting same stranke. Izbori u Zagrebu su prevažni, ističe jedan od naših sugovornika, da bi si stranka dopustila da bude bilo čiji talac, posebno ne Bernardićev. To prije što Bernardićevi protivnici u SDP-u stalno tvrde da je bez pravog političkog potencijala. Nakon što to potvrđuju i ankete, u SDP-u je zavladala dodatna uznemirenost. Ako bi SDP izgubio izbore u Zagrebu, to bi izazvalo ozbiljne potrese unutar stranke, ne samo na gradskoj razini nego i na državnoj.

Zato je Milanović nedavno razgovarao s Bernardićem i Ostojićem, predočio im činjenice i prvome sugerirao povlačenje, a Ostojiću ulazak u igru. No, kako ga je predložio Gradski odbor, Bernardića se ne može opozvati ako se sam ne povuče. Moguće je raspuštanje cijele organizacije kao u Istri, no naši sugovornici vjeruju da se u Zagrebu to neće dogoditi jer bi izazvalo pravu krizu u SDP-u.

Propuštene šanse

Bernardiću se spočitava da je imao više šansi za dokazivanje, a nijednu nije iskoristio, da se nije profilirao kao saborski zastupnik, da se ne pamti nijedan njegov važniji potez u Gradskoj skupštini, a zakomplicirao je odnose s HNS-om i protivno politici stranke zazivao koaliciju s Laburistima.

Ako je točno da Rajko Ostojić, s kojim je, kao i Gordanom Marasom, činio politički blok unutar SDP-a, nije odbio preuzeti njegovo mjesto, onda mu doista klizi kandidatura za gradonačelnika.

>> Bernardić otkazuje poslušnost: Ne odustajem od borbe u Zagrebu

Komentara 71

Avatar Marko232
Marko232
10:29 11.12.2012.

11.12.2012. u 10:17h puky je napisao/la: ... ako i ovu priliku propuste onda su bez sumnje na razini cube, venecuele i sjeverne koreje ... strava ... -------------------- ti si smješan. pa kakve ja ko građanin imam mogučnosti. sdp je naa vlasti. za njih znam da nitko nije u remetincu. hdz znam kako se lovilo u mutnom, kako su se punili crni fondovi. i ko još ostaje. kažeš budemo ko venecuela. ma mi smo s hdz-om bili ko bjelorusija. a misliš da sam sretan da su takvi bili. jedina alternativa sdp-u su najgore mrcine

BA
baskoma
10:31 11.12.2012.

ma bandinjo ce i opet potuci svakoga, kakav god da je strasno je, najbolji je. ovi jednostavno nemaju koga predloziti. strava kud to vodi.

MO
morales
10:42 11.12.2012.

To želimo, zamijenite lošeg kandidata još gorim! Treba nam ovaj "pametni" doktor, ministar zdravlja kako on kaže. Kaže čovjek da je to dobar izraz, nema veze što struka i zdrava pamet kažu suprotno. To je isto tako onaj lumen od liječnika koji tvrdi da život počinje rođenjem? Uzalud Rajku svi ultrazvuci ovog svijeta, svo micanje beba u majčinom trbuhu - nisu to za Rajka živa bića. Ali nema veze, kažu da je on svejedno popularan. Kome i po kojim podacima, pita se čovjek, jer onima zdrave pameti taj čovjek teško može biti dobar za bilo što.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije