Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministrica kulture:

Milan Živković i dalje je savjetnik i vodit će novi Odbor za medije

zivkovic
Žarko Bašić/Pixsell
28.12.2012.
u 19:59

Odgovore na pitanja o Živkoviću dobili smo u priopćenju o novoj medijskoj strategiji

Nakon što se pročulo da Milan F. Živković i dalje sjedi u Ministarstvu kulture i upravo ovih dana održava sastanke s predstavnicima medija, Ministarstvu kulture i osobno ministrici Zlatar Violić uputili smo pitanje o statusu njenog savjetnika za medije.

Podsjetimo: nakon što je u javnost procurio Živkovićev nacrt reforme zakonodavne regulacije medija u kojem je najsporniji bio takozvani televizijski porez umjesto dosadašnjeg načina plaćanja pretplate, sama je ministrica u više navrata pod pritiskom javnosti najavljivala Živkovićevu smjenu s mjesta savjetnika, pa i otkaz iz Ministarstva kulture.

Važnost medijskog polja

Glasnogovornica Nataša Petrinjak jučer je odgovorila na naš prvi poziv, nakon čega smo pitanja uputili na adresu njezine elektroničke pošte. Nekoliko sati poslije čuli smo se i sa samom ministricom koja nam je objasnila da će nam uskoro uputiti tekst koji je već ionako bio u pripremi, a u kojem ćemo naći odgovore na sva postavljena pitanja.

Tako je i bilo. Tekst koji smo dobili zapravo je nacrt daljnjeg djelovanja Ministarstva kulture na medijskom polju, čija se važnost za demokratski život ističe već u prvoj rečenici, kao i potreba da razgovor o reformi bude “još transparentniji i inkluzivniji”.

– Kritičko preispitivanje samih osnova medijskih odnosa u Hrvatskoj danas, kao i njihova usuglašenost s demokratskim idealima, moguće je samo učešćem medija samih te njihove sposobnosti da obavljaju odgovornu funkciju javnog informiranja. Ministarstvo kulture zato nastavlja rad na kreiranju nove medijske strategije – piše u dokumentu koji ističe potrebu sudjelovanja u javnoj raspravi “svih aktivnih sudionika medijskih industrija, ali i onih koji su dosad bili često ušutkivani ili sistematski nadglasavani”.

Premda birokratski uvijeno, o nedavnim se događanjima prilično jasno govori u sljedećem ulomku priopćenja:

“Dezinformacije i nesporazumi proteklih tjedana ukazuju na osjetljivost procesa donošenja medijske strategije. Zbog osiguranja stabilnosti procesa rada na medijskoj strategiji potrebna je i viša razina strukturne podrške.

Iz tih će razloga Ministarstvo kulture formirati Koordinacijsko tijelo za pripremu medijske strategije kojem predsjeda ministrica kulture RH dr. sc. Andrea Zlatar Violić. Ono će reprezentirati stavove svih dosad osnovanih i budućih radnih grupa u raspravi o medijskoj politici, zainteresiranih organizacija, medijskih radnika i poslodavaca, tijela državne i lokalne uprave, organizacija civilnog društva te akademske i umjetničke javnosti. Zadatak mu je postići konsenzus suprotstavljenih interesa te svakome omogućiti da svoj stav izloži i obrani, ali i čuje argumentaciju druge strane.”

Temelj demokracije

Što se Živkovića tiče, on za Ministarstvo kulture i ministricu očito više nije sporan jer će dobiti i novu dužnost: “Ministarstvo će uspostaviti Odjel za medije sa zadaćom prikupljanja i analize informacija relevantnih za reformu medija, kao i intermedijacije široko inkluzivne javne rasprave o novoj medijskoj politici koji će voditi savjetnik za medije Milan F. Živković.

Ministarstvo kulture time će, nakon desetljeća zanemarivanja medijske politike, po prvi put u svome radu osigurati stabilnu organizacijsku podršku tom nezaobilaznom području kulturne politike”, piše u priopćenju, uz napomenu da “mediji kao temelj demokratskog društvenog života ne mogu biti predmetom stihijskih, pojednostavljenih iskaza za jednokratnu upotrebu, nego zahtijevaju odgovoran i ozbiljan pristup koji će omogućiti donošenje dugoročnih strategija i stvaranje odgovarajućih alata za njihovo formuliranje i provedbu”.

Komentara 6

VE
velikazmija
20:24 28.12.2012.

sve je samo varka samo pusti snovi --dali taj živković može što god -po želi -------pa naravno mi priznajemo samo sud svoje partije--

AT
atomised
20:29 28.12.2012.

Treba njih sve skinuti s grbače poreznih obveznika. Ovako se čudimo kako im 120 milijardi kuna koje uzmu svake godine od poreznih obveznika nije dovoljno. Za njihove strategije, prepucavanja, politike, bordel...

ZA
zakaria
20:41 29.12.2012.

Potemkinova sela na vidiku!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije