Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nema opravdanja za pljusku djetetu, ogorčena je dječja pravobraniteljica

Mila Jelavić: Nobilo mora odgovarati, a mladićima se treba ispričati

nobilo
Luka Klun/PIXSELL
27.12.2009.
u 18:07

Čičak: Ovo nije njegov prvi napad. Kao državni odvjetnik tukao je i političke zatvorenike 80-ih.

“Taj njegov izraz lica dok pljuska tog dječaka, ta bahatost i ta mržnja zastrašujući su. I taj je čin zastrašujući. I to što je policija privela žrtvu, a ne napadača jednako je tako zastrašujuće.” Tim je riječima komentirao danas predsjednik Hrvatskoga helsinškog odbora (HHO) Ivan Zvonimir Čičak najnoviji fizički napad odvjetnika Ante Nobila.

>> Odvjetnik Anto Nobilo pljusnuo dječaka, pa dobio prekršajnu prijavu

Kontinuitet nasilja
Ovaj je put napao 15-godišnjaka koji je s dvanaestak  svojih prijatelja blokirao jučer zeleni val u središtu Zagreba kaneći se izboriti za igralište.

No umjesto igrališta “zaradio” je pljusku. Čičak se pita i bi li Nobilo onako kao je ispljuskao maloljetnika jer mu je blokirao izlaz s parkirališta napao i branitelje koji su tom istom cestom prošli u prosvjednoj povorci. Teško!

– Činjenica je i da ovo nije njegov jedini napad. On je kao državni odvjetnik 80-ih godina tukao političke zatvorenike. Napao je i Josipa Šilića ispred kafića Charlie za predsjedničke kampanje Stipe Mesića.

Dakle, riječ je o kontinuitetu nasilja. I taj nam čovjek danas drži pravne lekcije – zgrožen je Čičak. Sada je vrijeme, kaže, da policija i DORH kažu svoje, no uvjeren je da će Anto Nobilo proći tek s prekršajnom prijavom jer u ovoj državi, kaže Čičak, postoje ravnopravni i ravnopravniji građani.

I upravo to se i dogodilo

Protiv Nobila, kažu u PU zagrebačkoj, bit će podnesen optužni prijedlog zbog počinjenog prekršaja, a prijavu su zaradili i mladići prema Zakonu o sigurnosti u prometu jer policija nije imala nikakvih spoznaja da će oni prosvjedovati na zelenom valu.

Na razgovoru u policiji bilo ih je osmero, koliko ih je policija zatekla na mjestu događaja, i svi su, kažu u PU zagrebačkoj, ispitani u nazočnosti roditelja.

Kada su i gdje ispitali Nobila u PUZ-u nisu otkrili. Kako će policija dalje tretirati ovaj slučaj s posebnom će pozornošću pratiti i dječja pravobraniteljica Mila Jelavić koja će od policije zatražiti i da bude detaljno obavještavana. I ona je, kao i predsjednik HHO-a, zgrožena napadom Ante Nobila na 15-godišnjeg dječaka.

Treba se ispričati

– Nema opravdanja za pljusku djetetu. Nikada i ni u kakvoj situaciji. Odrasla osoba mora se moći kontrolirati, naći način da kontrolira situaciju. Ne smije se dati isprovocirati.

To što je odvjetnik Nobilo napravio najobičnija je demonstracija moći i očekujem da će napadač odgovarati – kazala je M. Jelavić. Smatra da bi se Nobilo trebao svakako ispričati mladićima iako ga to ne bi oslobodilo krivnje.

– Ti su mladići samo tražili svoj komad prostora, mjesto na kojem će se moći igrati. I umjesto da ih odvjetnik Nobilo podrži u tome, on pljuska – ogorčena je pravobraniteljica M. Jelavić.

Ključne riječi

Komentara 46

MO
mozillo
18:53 27.12.2009.

za pp...badave govoris i pozivas na objektivnost i razum, ova vukojebina je prije svega politicka arena, izuzetno okrutna i necovjecna. Za ovaj slucaj nista nije vaznije od toga kojoj politickoj strani pripada Nobilo i spoznaja da se radi o svetoj stvari nogometu. Ovo je branik, primitivnosti, licemjerja i pokvarenosti. Zar ne vidis da bas nikoga nije briga za zakone, za zdrav razum vec se sve svodi na necije ime. Ma kakva Europa za ovo gnjilo prokleto pleme.

IN
insekticid
19:09 27.12.2009.

opet komunistički kvislinški javni tužitelji šamaraju hrvate!

AL
alapača
18:44 27.12.2009.

Daj Čačiću, poklopi se ušima, sram te bilo. Propadni u zemlju! A čuj ove Jelavićke, njoj je dovoljna isprika. Čemu služi zakon o zaštiti maloljetnika od nasilja ako nema propisane teške kazne, za podmetnuti ga pod ruku koja šamara?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije