Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tužna vijest

Mike Vucelić, menadžer tima Apolla 11, preminuo u 82. godini

mike vucelić
Anto Magzan/PIXSELL
08.09.2012.
u 17:17

Vucelić je rođen u Garešnici, a diplomirao je na Strojarskom fakultetu u Zagrebu

Milojko Mike Vucelić, projektni menadžer NASA-ine svemirske misije Apollo 11, preminuo je danas u SAD-u u 82-godini života, izvijestila je njegova obitelj.

Vucelić je rođen 1930. godine u hrvatskom mjestu Garešnica, a diplomirao je 1954. godine na Strojarskom fakultetu u Zagrebu. Jedno je vrijeme radio za Mercedes-Benz u Njemačkoj, a 1956. godine na poziv rođaka preselio se u SAD "s 50 dolara u džepu".

 >> Umro Neil Armstrong, prvi čovjek koji je hodao Mjesecom

Ondje se zaposlio prvo u Cessni, a 1962. u tvrtki North American Aviation, koja je surađivala s NASA-om. Kao njihov zaposlenik od samog je početka sudjelovao na programu Apollo, a najzapamćenija je misija, naravno, Apollo 11, u sklopu koje je čovjek prvi put stupio na Mjesec. Taj čovjek - Neil Armstrong - također je nedavno preminuo, a Vucelić je o njemu imao samo riječi hvale.

- Armstrong je bio vrlo snažna osoba, dobar pilot, izvrstan inženjer i vrlo skroman čovek. Sreo sam ga zadnji put 2008. u San Diegu na proslavi 40. godišnjice misije "Apolo 8". Kad su mu rekli da je astronaut, pobunio se i rekao: "Ne, ja sam inženjer". Za razliku od Neila, koji je skroman čovek, Buzz Aldrin je uživao u slavi poput filmskog glumca. Imao je zato velike psihičke probleme sa alkoholizmom - ispričao je jednom prigodom Vucelić, kojeg je za njegov rad Medaljom slobode odlikovao američki predsjednik Lyndon Johnson.

Što je to u programu Apollo radio naš Mike? Pogledajte ovaj nastavak dokumentarne serije “Moon Machines” Discovery Channela u koje je on jedan od sugovornika u temi od zapovjednom članku svemirskog broda Apollo...

Komentara 12

OB
-obrisani-
18:02 08.09.2012.

Djelatnik sa Pantovcaka, Budimir Loncar preminuti ce u 87 g a jos nije u mirovini !!

MW
MadDog White
09:30 09.09.2012.

Mike Vucelić je član Hrvatskog plemićkog zbora s dokazanim plemenitim rodoslovljem. I bio je na to ponosan.

BA
bandido
18:54 08.09.2012.

Milojko? Dobro da si prezivio moj Milojko. Onu prvu,neovisnu... Asad si hrvatski? ko i Nikola Tesla?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije