Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Majka petero djece
Povratak na članak

Prodrmala birokraciju: Mijenjat će zakon da se lijek može nadoplatiti

Majka petero djece mora piti generički lijek od kojeg ima teške nuspojave. Zbog štednje joj ne daju original - Glivec

Komentari 23

Avatar bosanac1951
bosanac1951
08:55 21.09.2014.

Bravo za tebe hrabra majko....Napokon da se i naša uspavana birokracija probudila iz (tko zna kojega) zimskog sna i donijela za tebe (i ostale) pravičnu odluku.....Treba se nadati da će ta izmjena zakona ići po kratkom postupku..

VL
L0
luena 01
08:47 21.09.2014.

Absurdna zemlja absurdnih zkona i jos ti kazu kako imamo sredjen zdravstevni sistem ,da smo medju najboljima... a oni,oni umjesto da pomognu pacijentu cine sve da nas je manje... Na cijem maslu je ovaj zakon izglasan i donesen,tko je donio ovakve zakone... Ostojic je zonglirao sa listom lijekova ,placanjem i nadoplatom,skidanjem ljekova sa liste.... Zdravlje je najvece bogatstvo svakog covjek a kod nas rade da se jos vise narusi... absurdna zemlja absurdnih zakona absurdnih ljudi koji odlucuju o biti il ne biti ...

VL
TT
tik tak
09:58 21.09.2014.

Ova hrabra žena zaslužuje naše poštovanje jer se uspjela izboriti za sebe i za druge ljude s takvom bolešcu uz milost drugarice Tatjane!!!

VL
2X
2Xgeneral
10:18 21.09.2014.

ista stvar je sa eritropoetinom koji uopće nije na listi lijekova!!!! U Europi se normalno daje na recept i pacijentima popravlja narušen imunitet. Mjesećna terapija stoji cca 3500 kuna i uveliko pomaže bubrežnim bolesnicima te produljuje vrijeme do početka hemodijalize. Vrijeme se može produžiti i do dvije godine što je jako puno ( izjava specijalista bubrežnih bolesti iz Engleske ).!!! A sama dijaliza stoji 1800 kuna, što iznosi ( 3 puta tjedno ) preko 200000 kuna mjesećno!!! Gdje je tu PAMET???? Doduše naši doktori niti nisu obučeni za primjenu eritropoetina i daju ga tekar dijaliziranim bolesnicima!!! Isto tak ošto se tiće transplatacije bubrega. Suludo je odredba da bolesnik ne može doći na listu transplatanata ako nije na hemodijalizi????? Katastrofa, jer sama transplatacija višestruko je jeftinija nego držati bolesnika godinu dvije na hemodijalizi. Zdrav razum ovdje totalno zakazao!! Nažalost u ovoj državi apsurda i sprdačine sa hvaljenjem koliko smo pametni i sposobni.

VL
Avatar upitnik.pita
upitnik.pita
09:05 21.09.2014.

...ne mogu politiku lijekova voditi zubar i dipl.ing.el... svi lijekovi s liste lijekova se mogu propisivati... a preporuka da se propisuje najjeftinije generički lijeke je protuzakonita... a donio ju je ministar na preporuku svojih savjetnika iz sjene (iz inovativne industrije)... koji na taj način nanose štetu svojim konkuretnima također inovativne industrije... a određivanje cijena lijekova je zakonski propisano...

VL
MP
marko.polo.33046
10:09 21.09.2014.

Sad nedavno je bio jedan naš ministar teško bolestan,pitanje je koje je lijekove on dobivao,sigurno nije najjeftinije,već one najbolje.....

VL
UN
unbekant
10:18 21.09.2014.

Vazno je da se ima za koje-kave referendume po nekoliko milijona kuna koji kostaju,vazno je da se ima za ove politcke uhljebe,koji je cca 350-400 tisuca u drzavnom aparatu,vazno je da se ima za zastitu "povorki casti",pa da se ima za clanstvo u EU,NATO,pa da se ima za nekoliko stotina tisuca nasih vojnika koji su otisli braniti americke interese......sve je to vaznije od nekvih tamo"bezveznih i bezpotrebnih" lijekova,koji mogu jedno amjki produziti zivot nekoliko tjedana,mjeseci ili godinu dana,eto zasto smo se osamostalili,blago nasim politicarima,niti brige,niti pameti........................

VL
NV
novo vriijeme
12:12 21.09.2014.

A sada malo o onome što većina ne zna. U Hrvatskoj je 2007. osnovana Agencija za kvalitetu i akreditaciju u zdravstvu koja ima odjel medicinskih tehnologija (engl.HTA) . Sadašnja ravnateljica se tamo zaposlila na natječaju bez prava žalbe a uvid u natječajnu dokumentaciju kandidata se mogao dobiti samo sudskim postupkom. Navedeni HTA odjel treba procjenjivati isplativost lijekova, medicinskih postupaka i aparata, znači procijeniti omjer troškova i koristi pojedinog lijeka procjenom koja uključuje efikasnost lijeka ,količinu potrebnog lijeka za Hrvatsku, nuspojave, duljinu života, invalidnost i sl. Ovo Agencija ne može muljati jer ako napravi pogrešnu procjenu proizvođač odbijenog lijeka će to pobiti. Stoga ova Agencija ne radi ništa, direktorica se za nagradu šeće svakih sedam dana od kongresa do kongresa o našem trošku, prijavljuje beznačajan sestrinski financijski mizeran projekt EU sufinanciran od države za pokriće svog postojanja, a u značajnim stvarima gdje se vrti veliki novac ne dira. Ovo je Ostojićeva konstrukcija koja još funkcionira i Varga će se ili s tim obračunati ili će pasti jer nema vlade koja može podnijeti taj trošak i nezadovoljstvo građana.

VL
DH
dhrandek
10:46 21.09.2014.

Lijecnik treba propisati lijek za koji misli da najbolje odgovara pacijentu.

VL
NV
novo vriijeme
09:26 21.09.2014.

Farmacutskoj industriji su dojadili nezaježljivi apetiti hrvatskih partnera pa su odlučili konačno stati ovome na kraj. A EU Komisiji su dosadile stalne i sve veće zdravstvene rupe u budžetu stvarane namještenim natječajima. Konačno ! Tko su saborski zastupnici koji suji su bili izglasali ovaj zakon i da li oni o bilo čemu razmišljaju , mislim da li razmišljaju o građanima koje zastupaju.

VL
KO
Kora
11:28 21.09.2014.

Nije gđa ništa prodrmala birokraciju, nego birokracija još uvijek traži samu sebe.

VL
PA
pahuljica2345
16:20 21.09.2014.

Tu se javlja niz netočnih podataka. Koji će oblik orginalni lijek ili generik u ovom slučaju ne određuje niti liječnik niti bolnica (povjerenstvo za lijekove niti uprava) već je ministarstvo putem javne nabave odabralo za sve bolesnike u Hrvatskoj lijekek Imakrebin za koji plaća oko 1800 kuna što je 10 puta manje od originala te razlika nije četiri tisuće kuna već 4 x više. Tu razliku teško bi netko mogao platiti pa se pacijenti samo obmanjuju da će to riješiti novi zakon. Pacijenti različito podnose lijekove jer se sastoje od dvadesetak različitih tvari pa neki imaju izražene probavne smetnje osip itd na pojedini lijek. To dovodi do neredovitog uzimanja terapije i smanjenje kvalitete života te smanjene djelotvornosti liječenja.Također se događa da se svako malo mijenja lijek (već su u zadnjih godinu dana promijenili dva generika) te se u idućoj godini može očekivati da će biti izabran neki treći generik. Čini se da svi koji daju o ovom slučaju informacije (HZZO,ministarstvo) ili ne znaju činjenice ili namjerno obmanjuju javnost. Još informacija da je proizvođač Gliveca zatražio da se lijek briše sa liste lijekova jer ga više ne može prodati tako da ga više uopće neće biti moguće nabaviti.

VL
JM
jazz.moli.5
21:45 21.09.2014.

Je li mijenjanje zakona pravi način da se pomogne teško bolesnima? Što s onima koji nemaju ni za dostatan obrok? Nek' crknu bez hrane i adekvatnih lijekova, ili? Moji roditelji su do mirovine izdvajali za zdravstvo i nikad nisu koristili bolovanja, lijekove i bolničke usluge. Sad kad su se razboljeli ne treba im lijek jer ne mogu nadoplatiti! Moja majka trpi teške bolove, tablete ne pomažu, a biološki lijekovi su državi preskupi. Strašno je sve ovo što se u ovoj državi događa. No, dio odgovornosti snose i oni koji su zlorabili sustav, bolovanje koristili kao produljeni odmor, naručivali se na preglede i pretrage na kojima se ne bi pojavili itd. Svi bismo morali postati malo odgovorniji, a političari nek se voze u skromnijim autima i s manje pompe pa će više ostati za zdravstvo. Ili, poput Amerike, uvesti porezne olakšice bogatima koji daju velike donacije. Možda bi se i kod nas našao jedan takav.

VL
SJ
Sve je uzalud
21:35 21.09.2014.

........zakon se mora mjenjati a tko će odgovarati za one koji su pod ploću...........zlostavljanje sustava................tko će odgovarati.............klasična ubitstva su nedati pacjentima šansu da ozdrave..........ozakonjena egzekucija..........

VL
SP
sanja.pecik
16:42 21.09.2014.

Bravo za ovu hrabru majku. U ovom nakaradnom sustavu ako se sam ne izboriš za svoje pravo u konkretnom slučaju za lijek nikoga nije briga i nitko ti ne želi pomoći.... Još jednom čestitam i skidam kapu hrabroj majci koja je unatoć bolesti smogla snage da "smekša" nakaradni sustav. E da nas je samo više ovakvih koje su spremne do kraja boriti se dosljedno do kraja i dobiti bitku protiv vjetrenjača!

VL
AD
adrian1
11:49 21.09.2014.

nije gospođa uzdrmala sustav nego kao i obično mediji, samo mi je nejasno zašto vam ne valja stav kbc-a Zagreb da "vrijede jednaka pravila za sve". zar to nije pošteno? ?

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.