Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prosvjedni skup

'Mi nismo radnici u tvornici, mi radimo i štrajkamo!'

rijeka (1)
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
1/15
20.09.2013.
u 13:30

Štrajkat ćemo do ispunjenja zahtjeva, to jest do potpisivanja novog kolektivnog ugovora, poručili su štrajkaši koju su u 5 do 12 izašli pred bolnice

U 5 do 12 pred bolnicom Sestara milosrdnica u Zagrebu okupilo se između 300 i 400 liječnika i medicinskih sestara kako bi pokazali da štrajkaju iako svi zbog brige za pacijente posao obavljaju.

– Štrajk smo pokrenuli u 57 bolnica, a ne u svih 74 koje prebrojava Ministarstvo. Dobili smo podršku sa svih strana, a ako budemo prisiljeni, pokrenut ćemo štrajk i u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i zavodima, najavio je dr. Ivica Babić, šef liječničkog sindikata koji je u akciji ''5 do 12'', kada su pred sve bolnice u štrajku izašli zaposleni kako bi skrenuli pozornost na štrajk, bio u Dubravi.

Liječnici i medicinske sestre okupili su se i ispred rodilišta u zagrebačkoj Petrovoj ulici, gdje su im podršku pružili i pacijenti.

Prebrojavanje nezakonito

Prosvjedovalo se i ispred Opće bolnice Zabok kako bi se pokazalo da osoblje štrajka, iako poštuju odredbe Zakona o zdravstvenoj zaštiti pa pomoć dobivaju svi kojima je to potrebno. Kako je naglasio sindikalni povjerenik Hrvatskog liječničkog sindikata dr. Višeslav Ćuk, u OB Zabok štrajka 80 posto liječnika i oko 90 posto medicinskih sestara.

– Ističem da ne štrajkamo protiv pacijenata ni uprave bolnice nego da skrenemo pozornost na probleme u zdravstvenom sustavu – rekao je dr. Ćuk dodajući da je prebrojavanje štrajkaša po bolnicama protuzakonito, da djelatnici poštuju Zakon o zdravstvenoj zaštiti te je spomenuo presudu suda Europske unije u jednoj europskoj državi prema kojoj se prisutnost na radnom mjestu klasificira kao radno vrijeme.

– Prema tome ispunjavamo obvezu o radu iz kolektivnog ugovora – ističe dr. Ćuk.

Član glavnog odbora Sindikata medicinskih sestara i tehničara Zoran Šinjak i sindikalna povjerenica tog sindikata za OB Zabok Božena Borovčak istaknuli su da se štrajkom žele sačuvati dogovorena prava.

Dobar odaziv

Oko 150 štrajkaša i ostalih radnika koji podupiru štrajk izašlo je danas ispred zgrada KBC-a Rijeka, a prema procjenama isto toliko okupilo se na lokalitetu Sušak. Odaziv je bio dobar i u Dječjoj bolnici na Kantridi. Izašli su na pet minuta ispred bolničkih zgrada kako bi javnosti pokazali kakav je odaziv na štrajk.

Slika sve govori

– Ministar širi dezinformacije da nas je malo jer se rade protuzakoniti popisi. Mi ne radimo popise i ne brojimo se, ali ova slika sve govori – poručila je predsjednica štrajkaškog odbora karlovačke podružnice Hrvatskog liječničkog sindikata dr. Samija Ropar i ponovila da ih je u štrajku oko 70 posto. U pet do 12 ispred Opće bolnice Karlovac okupilo se oko 150 liječnika.

– Mnogi nisu ovdje s obzirom da odrađuju specijalizacije, subspecijalizacije, u drugoj su smjeni, na slobodnom danu, bolovanju ili slično. Medicinske sestre također su s pacijentima. Ovo nije štrajk samo za materijalna prava. Godinama nema zapošljavanja jer je – zabranjeno. Za mlade stažiste jedva su raspisali natječaj i još razmišljaju da ga skrate na pet mjeseci da bi im što manje platili. Zamislite kakvo ćemo imati zdravstvo – upozorava dr. Ropar.

Napominje da štrajk može prekinuti dobar kolektivan ugovor temeljen na europskim zakonima.

– Naša država poštovala bi europske zakone u jednom, ali ne i u drugom segmentu. Ako je radno vrijeme 48 sati, onda je sve preko toga prekovremeni rad koji se mora platiti, ali po zakonu – kaže Ropar.

Jelena Kranjčević, koja kao medicinska sestra ima 39 godina staža, kaže da imaju apsolutnu podršku pacijenata.

– Govore nam da se držimo. Moramo ustrajati do kraja, a vidjet ćemo tko će prije "puknuti". Mi sigurno nećemo. Pitala bih samo ministra što je važno, imati zadovoljnog pacijenta, zadovoljnog djelatnika ili oboje. Imam osjećaj da se prema nama ide s figom u džepu. Nijednom pacijentu nije ugroženo zdravlje, a kamoli život – rekla je Kranjčević.

Podrška pacijenata

Oko 200 liječnika i medicinskih sestara u 5 do 12 izašlo je pred varaždinsku Opću bolnicu. Svi oni zajedno željeli su poslati poruku ministru Rajku Ostojiću o brojnosti medicinskog osoblja u štrajku, ali i kako neće odustati od štrajka do ispunjenja zahtjeva. Inače, ukupno je u varaždinskoj bolnici u štrajku gotovo 600 liječnika i medicinskih sestara.

– Mi nismo radnici u tvornici koji obustave proizvodnju i ne rade. Mi radimo i štrajkamo, odnosno odrađujemo sve nužne poslove. Evo, pa posljednja tri dana konstantno se radi u tri sale na kirurgiji – istaknuo je Denis Grgurović, voditelj kirurgije.

– Što se tiče pacijenata koji nisu hitni i koji čekaju na neke preglede i operacije, ovom prilikom im obećavam kako će nove termine dobiti po završetku štrajka – kazao je Grgurević iskazavši zadovoljstvo podrškom koju im pružaju i sami pacijenti.

– Od kada smo stupili u štrajk čekaonice su nam gotovo prazne, što samo pokazuje kakvu podršku imamo od pacijenata i liječnika iz primarne zaštite i svima bih želio ovom prilikom zahvaliti – kazao je Denis Grgurović.

Vlasta Vuković Hoić iz Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara kazala je da će u štrajku ostati do ispunjenja njihovih zahtjeva.

Brojni liječnici i sestre ispred bolnice zadržali su se petnaestak minuta, a "naoružali" su se i transparentom na kojem je pisalo "I mi smo u štrajku". Iz kruga bolnice svi su u jednom trenutku izašli na ulicu nakon čega su se vratili na radna mjesta.

>> Ostojić: Liječnik mojih godina dobije plaću do 20.000 kuna!

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije