Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rotacija veleposlanika

Meta predsjedničinih kritika, Paro karijeru nastavlja u Belgiji

Joško Paro
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/5
14.07.2018.
u 13:45

Predsjedničin savjetnik Dario Mihelin odlazi u Kinu, Hrvoje Cvitanović u Tursku, Damir Kušen u Južnu Koreju. Nastupaju nakon ljeta

Joško Paro preuzima veleposlaničko mjesto u Belgiji, dok savjetnik za vanjsku i europsku politiku predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović Dario Mihelin odlazi u Kinu. Napokon će biti popunjeno i godinama prazno mjesto u Turskoj, kamo odlazi Hrvoje Cvitanović, a potpuno operativno postat će novootvoreno veleposlanstvo u Južnoj Koreji koje će voditi Damir Kušen, doznaje Večernji. Dio je to najnovije rotacije hrvatskih veleposlanika. Svi su oni već prošli veći dio procedure te se očekuje da na novu dužnost stupe nakon ljeta.

S Pantovčaka u Peking

Joško Paro, diplomat i savjetnik bivšeg predsjednika Ive Josipovića, oko kojeg se dizala velika prašina za mandata u SAD-u i na čiji je rad predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović imala dosta primjedbi, nastavit će diplomatsku karijeru u Belgiji. Na dužnost veleposlanika u toj državi odlazi s pozicije ravnatelja Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih i europskih poslova, koju je preuzeo početkom godine, a u Belgiji će se tako pridružiti svojoj supruzi, dopisnici javne televizije iz Bruxellesa. S Pantovčaka u Peking, pak, odlazi savjetnik predsjednice za vanjsku politiku Dario Mihelin. Odabir Mihelina za tu poziciju nije slučajan – odnosi s Kinom prepoznati su kao jedan od prioriteta hrvatske vanjske politike pa se ta pozicija može promatrati i kao jedna od ključnih. Hrvatska i Kina intenziviraju suradnju i preko inicijative 16+1, čiji će se summit sljedeće godine održati u Hrvatskoj, kad se očekuje i dolazak kineskog premijera. U kuloarima se o Mihelinovu nasljedniku nagađa već neko vrijeme, a jedno od imena koje se spominje je ono Vladimira Drobnjaka, veleposlanika Hrvatske pri UN-u. Mihelin je neizravno povezan s još jednim imenovanjem. Naime, otkako je početkom 2015. imenovan savjetnikom predsjednice i s dužnosti veleposlanika u Turskoj otišao na Pantovčak, ispražnjeno je mjesto u toj važnoj državi, posebno u kontekstu odnosa s BiH. Nakon više od tri godine, napokon je odlučeno da u Ankaru ide Hrvoje Cvitanović, načelnik sektora za pravne i kadrovske poslove u MVEP-u. Također, napokon će profunkcionirati novo diplomatsko predstavništvo u Južnoj Koreji, čije se otvaranje najavljuje gotovo godinu i pol.

Prvi hrvatski veleposlanik u toj državi bit će Damir Kušen, veleposlanik u Australiji.

Popunjeni i konzulati

Također, veleposlanstvo u Alžiru dobit će novog veleposlanika – Iliju Želalića iz veleposlanstva RH u Rimu. Kao što je Večernji pisao, u Izrael odlazi Vesela Mrđen Korać, a krajem godine očekuje se i jedna prijevremena rošada u diplomatskoj službi. Nakon godine dana, iz Rusije se vraća Tonći Staničić, zbog privatnih razloga, a zamijenit će ga Tomislav Car, predstavnik RH u Političkom i sigurnosnom odboru Vijeća EU.

Popunjeni su i konzulati Republike Hrvatske – U Banjoj Luci Hrvatsku će predstavljati Zoran Piličić, a u Vitezu Pero Bilušić

Komentara 7

Avatar dotur vice
dotur vice
17:02 14.07.2018.

Što veći orjunaš, jugoslavenčina - što više pljuješ po onima koji su ti osigurali ovakav lagodan život, što više omalovažavaš instituciju predsjednika/ce, to bolje napreduješ u karijeri! Da nije tragično bilo bi smiješno! Ali, i to je Hrvatska, jedna jedina i u svijetu jedinstvena. A ovaj, ni kulture ni kućnog odgoja ni škole! Tipični Hrvatski komunjara....

BE
berija
14:14 14.07.2018.

Čekaj, Joško Paro će biti hrvatski veleposlanik u Belgiji? Joško Paro??? Zašto ne Vučić?

BA
bakulušić
15:19 14.07.2018.

Da li Titove slike kupuju sami ili im ministarstvo daje već uokvirene?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije