Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Susjedska posla - Srbijanski predsjednik Vijeću sigurnosti potužit će se na Mesićevu izjavu

Tadić želi packe Srbiji prikriti pričom o žalbi na Hrvatsku

tadić, mesić
24 sata
VL
Autor
Jasmina Popović
21.01.2010.
u 09:29

Iz Mesićeva ureda poslali su priopćenje u kojem piše kako je predsjednik nagađao što bi se moglo dogoditi kada bi došlo do odcjepljenja RS od BiH i njezina pripojenja Srbiji.

U povodu, kako piše u priopćenju iz Ureda predsjednika Mesića, nervoznih i neutemeljenih reagiranja i u Hrvatskoj i u regiji na Mesićeve riječi o mogućim posljedicama dezintegracije susjedne BiH, izrečene u neformalnom razgovoru prigodom novogodišnjeg primanja za novinare, Ured je objasnio kontekst izjave. Kaže se da je Mesić nagađao što bi se moglo dogoditi kada bi došlo do odcjepljenja Republike Srpske od BiH i njezina pripojenja Srbiji.

“Predsjednikove riječi treba shvatiti kao radikalno formulirano upozorenje da svijet ne bi smio zatvarati oči pred politikom premijera Republike Srpske Milorada Dodika i mogućim učincima te politike kao što je predugo zatvarao oči pred politikom Slobodana Miloševića koja je dovela do dezintegracije bivše Jugoslavije u krvavim ratovima”, piše u priopćenju.

Mesić je, kažu, svjestan činjenice da samo Hrvatski sabor može odlučiti o angažiranju Oružanih snaga RH, što nikada i ni na koji način nije dovodio u pitanje.

Mesićev ured je priopćenjem očito želio staviti točku na priču oko njegove izjave o slanju vojske u granični koridor i za koju su razumijevanje pokazao jedino Željko Komšić iz BiH.

– Izjava nije ništa novo. U razgovoru prije više od dvije godine Mesić je rekao da bi kao predsjednik RH poslao vojsku kada bi bio raspisan referendum o odcjepljenju. Izjava je poznata i predsjedajućem Predsjedništva BiH Nebojši Radmanoviću, a sada je i on kao i neki drugi koriste kako bi se pokazali kao zaštitnici RS i plašili građane unutrašnjim i vanjskim neprijateljima – tvrdi Komšić.

Srbija i RS kao da su Mesićevu izjavu jedva dočekali, odmah su je proglasili ratnohuškačkom, a predsjednik Tadić najavio je da će danas ‘tužiti’ Hrvatsku Vijeću sigurnosti UN-a.

No ni analitičari ni vanjskopolitički krugovi u Hrvatskoj ne strepe previše od toga. Prema riječima Damira Grubiše, s čijim se imenom špekulira kao mogućim savjetnikom za vanjsku politiku novog predsjednika, Tadić je iskoristio Mesićeve nesmotrenosti i netaktičnosti da zamaše nacionalističkim populizmom, ali na VS ne može računati.

– Tadić će na VS-u dobiti po prstima zbog obveza koje Srbija još uvijek nije realizirala. No s tom packom sigurno neće u javnost, pričat će o tome kako se žalio na Hrvatsku – procjenjuje Grubiša. Očekuje se da će na njegovu žalbu jasno odgovoriti naš veleposlanik pri UN-u Ranko Vilović pozivajući se na objašnjenje iz Ureda predsjednika.

– U tom je priopćenju jasno rečen kontekst. Uostalom, Mesić odlazi i sve akcije ostaju na njegovu nasljedniku. Mislite da u VS-u to ne znaju – komentirali su u Uredu predsjednika. 

Komentara 507

OB
-obrisani-
12:47 21.01.2010.

Doci ce dan,doci ce vijeme,plakat ce BiH servi sto se nece Katolicki krstiti i biti Hrvati,a muslimani tako i tako!

Avatar Point_of_view
Point_of_view
21:05 21.01.2010.

Interesantno je kako za Srbe \"Ameri\" uvijek prave neko sranje! Svi drugi narodi nekadasnje SFRJ-ot su upravo Amerikancima zahvalni sto su se umijesali. Sve dok Srbi ne uvide razloge zbog kojih su i Amererikanci bombardirali, nema otreznjenja niti napredka.

MA
maxresist
09:53 21.01.2010.

Srpski politički vrh oduvijek je imao problema sa prihvaćajem međunarodnih odredbi tako je bilo 91 s lijepom našom,tako je danas 2010 sa kosovom,neka im je sa srećom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije