Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRITIKA BISKUPIMA

Mesić: Molitva za generale nema veze s poslanjem Crkve

\'22.02.2011., Grskoviceva 13, Ured bivseg predsjednikaRH Stjepana Mesica, Zagreb - Bivsi predsjednik RH Stjepan Mesic.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL\'
Goran Stanzl/Pixsell
28.03.2011.
u 19:30

Komisija svjesno preuzima na sebe odgovornost za dodatno podizanje tenzija koje neki politički krugovi i mediji već podgrijavaju.

Nije trebalo dugo čekati da crkvena inicijativa o postu i molitvi za pravednu presudu generalima u Haagu doživi kritiku. Prvi se na nju obrušio bivši predsjednik Stjepan Mesić.

– Poziv vjernicima biskupske komisije Iustitia et pax da iduća tri petka mole i poste ‘za pravednu presudu našim generalima’ eminentno je politički potez koji kako s vjerom, tako ni s poslanjem Crkve, nema nikakve veze – priopćio je Mesić.

Crkva time, praktički, sugerira sumnju da ta presuda neće biti pravedna i u pitanje dovodi Haaški sud, misli bivši predsjednik i tvrdi da se Crkva na taj način svrstava na stranu onih koji se protive kako priznavanju tako i sankcioniranju ratnih zločina počinjenih na hrvatskoj strani.

- Iustitia et pax svjesno preuzima na sebe odgovornost za dodatno podizanje tenzija koje određeni politički krugovi i mediji ionako već tjednima podgrijavaju pozivajući na prosvjede (možda i nerede?) u slučaju osuđujućih presuda – tvrdi Stjepan Mesić, podsjećajući “one koji ne znaju ili žele zaboraviti” da je Hrvatska inicirala osnivanje suda i Ustavnim zakonom obvezala svakog građanina da surađuje sa sudom i prihvaća njegove odluke. On se pita “želi li Crkva teret zločina pojedinaca prevaliti na cijeli hrvatski narod, odnosno sve građane Republike Hrvatske i zašto”.

Službena Crkva (zasad) 
nema komentara na najnoviju izjavu Stjepana Mesića. Na pitanje novinara o komentaru Mesićeve izjave, nakon susreta s premijerkom Jadrankom Kosor, koja se danas susrela s predstavnica Stalnog vijeća HBK i razgovarala o posjetu Pape i ulasku Hrvatske u EU, predsjednik HBK mons. Marin Srakić kratko je rekao: "Pa valjda i ja imam pravo na svoje mišljenje."

Hrvatski biskupi sutra, u utorak u 10 sati, započinju redovito zasjedanje u novoj zgradi HBK na zagrebačkom Ksaveru, što je prvi biskupski plenum u novoj zgradi koja je izazvala golemu pažnju javnosti posljednjih dana.

Komentara 909

OB
-obrisani-
22:59 28.03.2011.

Smrdljivi Dikobraz!

HI
higuita
22:04 28.03.2011.

zevzek tudume zagorski mi bi živili u srednjem vijeku da njega nije bilo idi u klet da ti se nesmiju ljudi pa on i njegova svita su nas dovele do sadašnjeg stanja tj.srednjeg vijeka dok je tuđman bio živ bili smo dužni 8 milijardi uz rat koji se odvijao imali smi najjeftiniji benzin,plin i struju u europi dok nije došla njegova svita RAČAN šatro poštenjačina svog sina onog prašćića uvalio u gradsku skuštinu ostavio im je najmanje 10 stanova tom istom sinu najveću markentišku tvrtku u ZG tj. RH tkz.SDPeova FIMI MEDIJA PRVU ŽENU UVALIO U USTAVNI SUD,DRUGU ŽENU SPREMAJU KAD DOBIJU IZBORE ZA VELEPOSLANICU,ćuvaju svoje ljude

PP
pp
00:30 29.03.2011.

a šta ti znaš o Crkvi mesiču? koji drznik

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije