Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bitka za Haag

Mesić i Kosor u institutu koji je predložio Brammertza za Nobela

'20.10.2010. Markov trg,Vlada RH -Predsjednica Vlare RH Jadranka Kosor susrela se u Banskim dvorima s glavnim tuziteljem Medjunarodnog suda za ratne zlocine na prostoru bivse Jugoslavije Sergeom Bramm
'Boris Scitar/PIXSELL'
12.10.2013.
u 19:58

Institut za Meronove presude (i one Gotovini i Markaču) kaže da su anticivilizacijske, što se kosi s interesima RH...

Aktualno

Čudni ljubljanski institut IFIMES (Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije) opet je bio u akciji. Gurao je kao laureata za ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir Serga Brammertza, glavnog haaškog tužitelja. Ta želja i ne bi bila čudna da je u međuvremenu uspio puč protiv predsjednika Tribunala, Amerikanca Theodora Merona. No nije, opet je izabran za predsjednika. Brammertz se tijekom ovog ljeta, kada je počela hajka na Merona, bio svrstao na protivničku stranu i dao do znanja da bi njegovo tužiteljstvo drugog predsjednika, koji bi vratio "pravedne presude".

Sukob civilizacija

One bez iznimaka osuđujuće. I opet ne bi bilo čudno da je IFIMES svejedno gurao kandidaturu Brammertza, ali jest čudno sudjelovanje i troje hrvatskih političara. Stjepan Mesić, bivši predsjednik RH, naime, počasni je predsjednik tog instituta. IFIMES ima i Savjetodavni odbor, na čijem je čelu, pak, Budimir Lončar, zadnji MVP Jugoslavije, poslije savjetnik Mesića, a članica savjeta je i Jadranka Kosor, bivša premijerka i predsjednica HDZ-a, sada nezavisna parlamentarka u Saboru RH. To u RH jest problematično, jer IFIMES je predvodio pokretanje pritiska na Merona, jer je, između ostalih, na slobodu pustio i hrvatske generale Gotovinu i Markača. I prije početka hajke (u lipnju sudac Harhoff piše pismo protiv Merona), u ožujku, studijom pod naslovom "ICTY: Meronizacija naše budućnosti", protiv Merona ("grobara Haaga") kreće ljubljanski institut. Kažu: "Analitičari smatraju da je Meron zbog svojih uskih interesa uvukao State Department u cijelu priču s ICTY-jem, ali isto tako SD se nije nikada javno ogradio od (ne)primjerene komunikacije s Meronom". Predlažu vijeću sigurnosti UN-a smjenu Merona, a uzdižu Brammertza; „Sukob" Brammertz - Meron nije sukob dva čovjeka na odgovornim funkcijama jednog suda, nego je to sukob dva koncepta, dva civilizacijska pristupa rješavanja međunarodnih odnosa. Jedan konzervativni i anticivilizacijski, kojig zastupa predsjednik ICTY-ja Theodor Meron, i jedan pozitivistički i realan, koji zastupa Serge Brammertz kao glavni tužitelj ICTY-ja, navode u studiji IFIMES-a.

Zašto sudjeluju?

Institut ima pravo i na neuspjele inicijative. No, s obzirom na to da se ova aktivnost instituta, pristojno rečeno, kosi s hrvatskim državnim i nacionalnim interesima, a institut sudjeluje i u progonu suca koji je imao hrabrosti reći da bez dokaza neće osuditi naše generale - uistinu je čudno da u tomu, na neki način, sudjeluje i troje hrvatskih političara. Bez obzira na to sudjeluju li oni u aktivnostima instituta stvarno ili "na papiru", samo zato da bi imali neku njima zvučnu međunarodnu funkciju. IFIMES je ovih dana, nakon zahtjeva vukovarskog stožera da se J. Kosor oduzme status počasne građanke Vukovara, odmah stao u obranu članice Savjeta i u priopćenju Vukovarce ocijenio "zlonamjernima".

>> Brammertz: Uvjeren sam da će Karadžić i Mladić biti osuđeni

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije