Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Mesić dosad kaznu skratio dvojici vojnika Hrvata i sedmorici Srba

siniša rimac
Boris Ščitar/Pixsell
10.01.2010.
u 19:57

Reakcije na oprost osuđenom ubojici repovi su loših odluka hrvatskog pravosuđa i politike iz devedesetih; Međunarodna zajednica pritišće za oprost pripadnicima srpske vojske

Pomilovanje Siniše Rimca, kojemu je predsjednik Mesić kaznu za ubojstvo N.N. muškarca u Pakračkoj Poljani smanjio s osam na sedam godina zatvora, nije jedino pomilovanje vezano za rat u istoj odluci, objavljenoj u prvim danima ove godine.

Naime, istovremeno je pomilovan i jedan pripadnik neprijateljske vojske, Branko Ljubišić, koji je osuđen na 14 godina zatvora jer je kao zapovjednik logora u Bileći naređivao i sam sudjelovao u mučenju zarobljenika. Njemu je kazna također smanjena za godinu dana.

Ne samo da je istom odlukom, dakle, Mesić pomilovao jednog hrvatskog i jednog srpskog zločinca, nego je do sada pomilovano šest pripadnika neprijateljske vojske, a Rimac je drugi pripadnik hrvatskih snaga, nakon pomilovanja Stjepana Grandića. Srbijanski predsjednik Boris Tadić i tu je informaciju, da je Mesićeva posljednja odluka o pomilovanju obuhvatila i drugu ratnu stranu, trebao uzeti u obzir kad je napao Mesića zbog Rimca.

Bez pravde za obitelj Zec
No, tu je zapravo riječ o repovima tragično loših odluka hrvatskog pravosuđa i politike iz devedesetih godina i još goroj slici koja o tome vlada u medijima i javnosti. Naime, ubojstvo troje članova obitelji Zec odvedene iz njihova doma usred Zagreba nikad neće biti dovršeno zasluženom kaznom ubojicama, jer se tadašnje tužiteljstvo pod ravnanjem Vladimira Šeksa nikad nije žalilo na oslobađajuću presudu, a i u samom procesu prije toga došlo je do velike greške.

Ni na suđenju za ubojstva u Pakračkoj Poljani nikad nije utvrđen identitet žrtve, pa u presudi piše N.N., a riječ bi bila o izvjesnom Aleksandru Saši Antiću, no to nije potvrđeno niti su otkriveni njegovi posmrtni ostaci. U prvoj presudi za taj zločin Rimac je bio oslobođen, ali je Vrhovni sud, u vijeću u kojem je bila i Neva Šibl, sada predsjednica Mesićeve Komisije za pomilovanja, tu presudu ukinuo jer je, utvrdili su, dokaza ipak bilo...

Na slobodu za 2,5 godina
Suđenje je ponovljeno, Rimac je osuđen na osam godina, a sada mu je kazna skraćena za 1 godinu, no i s tim smanjenjem na slobodu će izaći za dvije i pol godine. Što je utjecalo na odluku Komisije, koju je Mesić prihvatio? U prvom redu, to je osuđenikova mladost u trenutku zločina.

Rimac je imao 18 godina kad je u jesen 1991. kao branitelj sudjelovao u ubojstvima, a u međuvremenu mu je iz okupiranog Vukovara nestala cijela obitelj. U zatvoru se dobro ponaša i prihvaća kaznu. Ubojstva obitelji Zec Rimcu se ne mogu stavljati na teret, jer za to nije osuđen, postoje i tvrdnje da Rimac nije nikoga od njih ubio, a nakon toga je surađivao s policijom i otkrio gdje su tijela pokopana.

U obzir je uzeto i to što je on sad otac obitelji i čeka treće dijete. Kajanja koje bi bilo izrijekom rečeno, doduše, nema, ali u takvom obliku nema ga ni u Branka Ljubišića koji je također dobio kraću kaznu. Valja pri tome reći da međunarodna zajednica stalno pritišće Mesića da pomiluje osuđene pripadnike srpske vojske, uvjerena da su presude donesene bez uvjerljivih dokaza.

Međutim, iz iskustva Komisije za pomilovanja, sve te presude su utemeljene na dokazima, za razliku od donesenih u odsutnosti.

Ključne riječi

Komentara 46

TC
tigar-cro
20:40 10.01.2010.

Bas me zanima hoce li, i za ovo, Tdic reci da je.....necivilizacijski cin Predsjednika RH!??

DU
Deleted user
20:40 10.01.2010.

Da zivi u Americi umjesto na slobodu on bi na elektricnu stolicu, ali na licu mu se vidi da njega svake noci posjecuje i kaznjava mala Aleksandra...

CP
cuperak plavi
20:38 10.01.2010.

@opomena kakav si ti maloumni debil i sreca je da za takvu debilnu zivotinju postoji serum kojim te trba jos koji put spricati jer su prve doze bile nedovoljne.Tepih tupsone i to crveni za Srbe od sutra.tepih debilu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije