Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stjepan Mesić:

Mesić: Brijunski transkript Haagu nisam dostavio ja, nego Karamarko

mesić
AFP PHOTO/PIXSELL
21.04.2011.
u 23:17

Zahtjevi za dostavu transkripata išli su preko Vladinog ureda za suradnju s Haagom

Bivši predsjednik RH Stjepan Mesić odbacio je optužbe da je dostavljao tzv. Tuđmanove transkripte Haaškom sudu, objavio je na svojim internetskim stranicama Novi list. Nakon presude generalima Gotovini, Čermaku i Markaču, naime, zaredali su napadi u kojima se tvrdilo kako je Mesić velikim dijelom kriv za osuđujuću presudu Gotovini i Markaču jer da je protuzakonito dostavljao transkripte Haaškom sudu. Ovo je prvo Mesićevo reagiranje na optužbe nakon presude.

Mesić je ustvrdio kako su svi zahtjevi za dostavu transkripata od siječnja 2001. godine išli preko Vladinog ureda za suradnju s Haaškim sudom, a da je njegov Ured u svemu samo igrao ulogu posrednika.

- Zahtjevi Haaškog suda su preko Vladinog ureda dolazili nama, mi bismo transkripte našli, ili ih ne bismo našli, i ono što se pronašlo slali bismo Vladinom uredu koje je to dalje proslijeđivalo u Haag - prenosi Mesićevo objašnjenje Novi list.

Odbacio je i optužbe o svojoj krivnji za presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, za koje ga se u javnosti proziva zbog navodnog slanja tzv. Brijunskog transkripta Haaškom sudu. Bivši predsjednik tvrdnje da je on poslao taj transkript u Haag naziva “podmetanjem i još jednom laži u nizu”, a navodi i kako transkript uopće nije bio dokaz na sudu, već da je to bio originalni zvučni zapis sa sastanka na Brijunima. U slučaju tog transkripta, naglašava Mesić, Ured predsjednika nije čak igrao ni ulogu posrednika nego da je sve odradila Protuoavještajna agencija (POA).

- Taj je zapis, zajedno sa skraćenim video zapisom POA, čiji je ravnatelj tada bio Tomislav Karamarko, pronašla u podrumskom arhivu, izuzela ga, te nakon što je utvrdila njegovu autentičnost, taj je zapis predan Haaškom sudu - prenosi Novi list Mesićevu reakciju.

Nema nikakve sumnje, piše Mesić, da je državni vrh znao za hrvatske zločine koji su se događali tijekom Domovinskog rata, pa tako navodi kako je bio nazočan kada je jedan bivši ministar referirao Tuđmanu da se “srpska sela u zapadnoj Slavoniji pale u tri smjene”. Nije želio navesti ime spomenutog bivšeg ministra, samo je naveo kako je on ovih dana prilično glasan.

>>izvorni članak pročitajte ovdje 

Komentara 1180

OB
-obrisani-
13:44 22.04.2011.

Drž se Stipe!

IN
ima_nade
11:29 22.04.2011.

\"Stići će te naša ruka i u Kini\"

OB
-obrisani-
09:57 22.04.2011.

. . .:::::::::::::::::Kako se trgovalo Posavskim koridorom Kako je nastao Posavski koridor? To pitanje je odraz nedavne izjave odlazeceg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesica da bi trebalo vojno intervenirati na presijecanju Posavskog koridora u slucaju raspisivanja referenduma o odcjepljenju Republike Srpske od Bosne i Hercegovine. U memoarima “Balkanska odiseja” nekadasnji medunarodni posrednik za ratno podrucje bivse Jugoslavije britanski diplomat David Owen, oslanjajuci se na Wence-Owenow plan o stvaranju deset provincija u BiH, svjedoci o svojem angazmanu na uspostavi Posavskog koridora izvjescujuci kako je o toj zamisli najprije razgovarao s bivsim francuskim predsjednikom Francoisom Mitterrandom. Tudjman prihvatio “Kod predsjednika Mitterranda 14. sijecnja (1993.) pokrenuo sam osjetljivu mogucnost koju smo razmotrili, a odnosila se na nastojanje da se postigne strateski dogovor kojim bi se Srbima dao kopneni koridor kroz pokrajinu 3 (Posavina), gdje su Hrvati prije rata bili u vecini, u zamjenu za to da bi Hrvati trebali dobiti stvarni nadzor nad svojom granicom spajanjem granice s pokrajinom 10 (Mostar) u Livnu”, navodi Owen u “Balkanskoj odiseji”. Owen objasnjava kako su on i americki kolega iz medunarodnog posrednickog dvojca Cyruc Vance predstavili tu zamisao Franji Tudjmanu i Aliji Izetbegovicu. “Ustanovili smo da bi Tudjman prihvatio 20 kilometara sirok koridor kroz Posavinu, u zamjenu za slican koridor izmedu Livna i Bihaca. No, Izetbegovic je to glatko odbio. Zajamceni \'prolaz\' bilo je sve sto je bio spreman prihvatiti kao sjeverni koridor”, istice Owen. On dodaje kako je o toj Izetbegovicevoj reakciji pismom izvijestio Mitterrranda. “Malo je vjerojatno da ce Izetbegovic povuci svoj zahtjev da se Muslimanima dodijeli Brcko na rijeci Savi, koje je, istini za volju, imalo prije rata muslimansku vecinu”, izvjescuje Owen u pismu Mitterandu pocetkom 1993. godine. Vraceno Orasje Tvorac Daytonskog sporazuma Richard Holbrooke u svojim memoarima “Zavrsiti rat” objasnjava situaciju za vrijeme daytonskih pregovora u kojoj je postignuto “rjesenje” i za Bosansku Posavinu, cime su, po Holbrookeu, spaseni daytonski pregovori od propasti. “Milosevic je konacno pristao da Federaciji vrati komad posavskog dzepa u kojem je bilo Orasje, grad koji je bio popriste etnickog ciscenja Hrvata pocetkom rata, i Šamac koji je lezao na Savi. Doslo je do zastoja oko tocne granice Šamca......na mapi sam povukao crtu koja je isla sredinom Save, pravo na medunarodnu granicu i ona je zaobilazila granicu grada”, navodi Holbrooke. Dnevni List . .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije