Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lagano mijenja kurs

Merkel s izbjeglicama do novog mandata, zid počeli zidati i Francuzi

Angela Merkel
Foto: STEFANIE LOOS/REUTERS/PIXSELL
21.09.2016.
u 07:15

Europa se priprema za novi migrantski val – Francuska je jučer počela graditi zid u blizini izbjegličkog centra u luci Calai

Novi migracijski val koji prijeti Europi dominantna je politička tema u većini europskih zemalja. Svi se pitaju hoće li krenuti novi val izbjeglica i migranata.

Priznavanjem vlastitih pogrešaka u izbjegličkoj politici njemačka kancelarka Angela Merkel najavila je kandidaturu za još jedan kancelarski mandat. Do jučer su njemački mediji bili uvjereni da Merkel odrađuje posljednji mandat i tražili joj nasljednika, ali situacija se stubokom promijenila nakon samokritičnog nastupa kancelarke Merkel u ponedjeljak i većina Nijemaca je sigurna da Merkel u jesen 2017. ide po još jedan mandat.

Kancelarkina jasna računica

“Ne bježim od odgovornosti”, “Svi moramo nadmašiti sami sebe pa tako i ja”... Tim riječima Merkel je poručila da namjerava ispraviti ono što nije dobro napravljeno u posljednjih 12 mjeseci kada je u Njemačku pristiglo više od milijun izbjeglica i migranata. A Merkel to može ispraviti samo novim mandatom. Poražavajući rezultati izbora Angele Merkel i njezine Kršćansko-demokratske unije u njezinu zavičaju Mecklenburgu i Zapadnom Pomorju te u Berlinu pogodili su kancelarkinu stranku, ali i nju samu pa je odlučna krenuti u novu borbu. Pad popularnosti kancelarke Merkel razlog je da je njezin CDU protekli vikend u Berlinu postigao najgori rezultat na svim izborima od svoga osnivanja 1945.

“Kancelarkin zadnji nastup možemo razumjeti samo ovako: Merkel će se kandidirati i 2017. godine”, piše Der Spiegel.

Merkel ima jasnu računicu – CDU je i dalje uvjerljivo najjača njemačka stranka, unatoč velikom odljevu glasova (većinom prema populističkom AfD-u). To će vjerojatno ostati i u idućih 12 mjeseci pa će opet ući u Veliku koaliciju sa SDP-om. Ako joj ni to ne bude dovoljno, u vladu bi nova/stara kancelarka Merkel primila i Zelene i liberalni FDP koji se ponovno vraćaju na njemačku političku scenu.

Zadaća Angele Merkel sada je samo jedna – spriječiti novi migrantski val, a to najviše ovisi o krhkom sporazumu s turskim predsjednikom Erdoğanom o zadržavanju tri milijuna izbjeglica s Bliskog istoka u Turskoj.

Asimilacija, ne integracija

Izbjeglice i migranti dominantna su tema i u Francuskoj. Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy rekao je u ponedjeljak u svojoj predsjedničkoj kampanji da bi imigranti kojima je odobreno državljanstvo u Francuskoj “trebali živjeti poput Francuza”.

– Želite li postati Francuzom, živite poput Francuza. Nećemo se više zadovoljiti integracijom koja ne funkcionira, zahtijevat ćemo asimilaciju – rekao je Sarkozy osudivši “ekstremni politički islam” čiji je cilj “provocirati Republiku”.

Francuska je jučer počela graditi zid u blizini izbjegličkog centra u luci Calais, gdje migranati pokušavaju prijeći u Veliku Britaniju. Betonski zid bit će dug jedan kilometar i četiri metra visok.

Komentara 8

SX
sudbina x
07:58 21.09.2016.

Sve sam uvjereniji da će migranti navaliti u Hrvatsku i ovdje tražiti azil jer su sve ostale zemlje zatvorile granice. Sad dolaze polako po nekoliko desetaka da ispitaju teren a kako ih se ovdje tetoši i mazi nije teško zaključiti da će rađe odabrati Hrvatsku nego da se vrate nazad od kud su došli...

Avatar Proleter
Proleter
07:31 21.09.2016.

Tko njemačkim biračima garantira da ih Merkel neće preveslati?

Avatar EU MOJCA
EU MOJCA
12:00 21.09.2016.

a smijali se Orbanu .....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije