Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svatko po svome

Merkel je bila vrlo jasna: Herr Hollande, to ne dolazi u obzir!

angela merkel,francois hollande
Reutars/PIXSELL
24.05.2012.
u 21:06

Njemačka kancelarka i francuski predsjednik i nakon summita u Bruxellesu na suprotnim stranama oko ideje uvođenja euroobveznica

Oko jedan sat u toploj briselskoj noći Zoran Milanović izjurio je među prvima iz VIP izlaza zgrade Europskog vijeća.

– Puno rasprave, bez konkretnih zaključaka, pet sati razgovora, to je to. To je EU: komplicirano i dugačko, ali demokratski – rekao je o raspravi koja se za večerom vodila o ideji uvođenja euroobveznica.

Bilo je još teških tema, poput mogućnosti izlaska Grčke iz eurozone, potencijalne katastrofe za cijelu Europu.

– Ha, sve se svodi na grčke izbore 17. lipnja, ali bojim se da će i sljedeći summit EU opet biti obilježen situacijom u Grčkoj, što nije dobro jer to dugo traje… – komentirao je Milanović.

Hrvatski premijer već je bio u svome hotelu kad su francuski predsjednik Hollande i njemačka kancelarka Merkel ušetali svaki u svoju sobu za novinarske brifinge. S mjestom u prvom redu, Večernji list bio je jedini hrvatski medij na Hollandeovoj, posjećenijoj konferenciji za novinare na kojoj su svi željeli vidjeti je li novi francuski predsjednik dovoljno snažan i spretan da promijeni čvrst stav Angele Merkel, koja ne želi euroobveznice jer bi to značilo da Njemačka plaća zaduživanje drugih. A zna se kako je posljednji put završilo kad su zemlje poput Grčke uživale nepodnošljivu lakoću zaduživanja…

Tko je uz Njemačku

Jedan diplomat EU, koji je sjedio na večeri i povremeno izlazio iz sobe, izjavio je za Večernji list kako je Hollande u raspravi vrlo jasno argumentirao zašto želi raspravu o euroobveznicama. Na pitanje kako mu je replicirala Angela Merkel, naš izvor je kratko uzvratio: “Izravno i iskreno”. Nije citirao njezine točne riječi, ali mogli smo naslutiti da je kancelarkin odgovor bio u stilu: Herr Hollande, ne dolazi u obzir!

– Postoji razlika, naravno, između mišljenja gospođe Merkel i moga. Poštujem njezin stav da euroobveznice nisu nešto što donosi gospodarski rast samo po sebi. Ali mislim da u nekim okolnostima donose rast. Ne dijele nužno sve zemlje taj moj stav. Ali niz zemalja iznio je slične poglede – rekao je Hollande na konferenciji u 2 sata u noći.

Imenovao je samo Veliku Britaniju kao zemlju koja podržava euroobveznice, ali u tom su taboru još i Italija, Španjolska, Irska, Portugal… Uz Njemačku, protive im se Finska, Nizozemska, Austrija, Švedska…

Bez oštre rasprave

– Nemojte misliti da je bilo oštre rasprave za večerom. Ne, bilo je vrlo tiho. Ali trajalo je satima jer su predstavnici svih zemalja željeli izreći svoje mišljenje. A 27 je zemalja, pa to traje i traje – rekao je Hollande, kojemu je ovo bio prvi summit EU. Bio je iznenađen koliko vremena prođe u ispraznim razgovorima. Kao što kaže i Zoran Milanović – komplicirano i dugačko… No, vremena je sve manje i upravo je to dugačko komplicirano nećkanje unutar EU produbljivalo krizu posljednje tri i pol godine. Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schultz bio je uvjeren da će ovaj summit ostati zapisan kao prekretnica na kojoj se prvi put počelo govoriti o vraćanju gospodarskog rasta u EU. Na kraju, u gluho doba noći, svi su se razišli bez konkretnih odluka, čak i bez pomaka u približavanju mišljenja. Dopisnik Financial Timesa proveo je malu anketu među kolegama u press centru i zaključio: ovo je vjerojatno bio najbesmisleniji od svih 20-ak kriznih summita kojima smo svjedočili.

Čak ni o Grčkoj i njezinom mogućem izlasku iz eurozone nismo čuli ništa novo. Hollande je bio neobično iskren i objasnio razlog zašto dužnosnici EU ne smiju govoriti o izlasku Grčke čak i kad se istodobno potajno pripremaju za taj scenarij.

– Ja sam odgovoran i poručujem im da želimo da ostanu u eurozoni te da poštuju svoje obaveze – rekao je francuski predsjednik.

Komentara 14

OB
-obrisani-
21:55 24.05.2012.

Ko je lud prihvatit ovakav prijedlog....Njemacka i sad placa najvise u EU fond,a Holande ako mu se placa za druge nek placa ... Nadam se samo da nasi nece nasjesti ovoj gluposti,ali kako ih znamo i poznamo lako bi see moglo i to dogoditi...

Avatar ovdje Maks
ovdje Maks
22:13 24.05.2012.

Bravo Merkel.Holande radi za banke.Dosao namjesto Straus Khana,.Njemacka ima dva biliona eura duga.Prosperira samo radi 2% plusa u bruto drzavnom dohotku.Taj plus mogu zahvaliti samo ovoj zeni.Bez njega je njemacka kao i grcka i pada u ruke bankama sto bi socijalisti i htjeli.Prosla ona vremena kad su radili za radnike

PE
pejickat
21:30 24.05.2012.

hneheehe Holande je ***** i to ce se vidjeti za koji mjesec , a to kaj je mislil da Njemacka bude jamac na kredite , e pa mozda bi i Merkel rekla da , ali to bi zanju znacilo politickoko samoubojstvo , ionako joj se gadno tresu temelji , a izbori tek dolaze...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije