Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zbog korupcije

Uhićen menadžer finske Patrije. Mito Patrije u MORH-u?

\'erik01\'
AFP/PIXSELL
18.01.2012.
u 13:34

Počeli smo provoditi nove istražne radnje, rekao nam je glavni finski inspektor Kaj-Erik BjÖrkqvist

Bivši menadžer finskog proizvođača oružja, tvrtke Patria, uhićen je u utorak u sklopu istrage o davanju mita zasad nepoznatim dužnosnicima, potvrdio je za Večernji list glavni inspektor Finskog ureda za istraživanje Kaj-Erik Björkqvist. Iako Björkqvist to nije želio izrijekom potvrditi, riječ je o navodnom davanju mita prigodom prodaje oklopnih vozila MORH-u 2007.

Bio zadužen i za Hrvatsku

Uhićeni se zove Reijo Juhani Niittynen, kazala nam je Marja-Leena Tuormaa iz Okružnog suda u Helsinkiju, koji je bivšem menadžeru zaduženom za tržište Hrvatske i Slovenije i odredio pritvor. Taj je 53-godišnjak već 2008. bio pod sumnjom za podmićivanje slovenskih državnih dužnosnika – bivšeg premijera Janeza Janše, bivšeg ministra obrane Karla Erjavca i bivšeg zapovjednika oružanih snaga Albina Gutmana, također u slučaju prodaje oklopnih vozila.

– U Finskoj smo 13. siječnja započeli s novim istražnim radnjama u slučaju Patria i davanja mita te sam u utorak uhitio jednu osobu – objašnjava Björkqvist. Naglašava da Niittynen zasad nije optužen ni za što.

– On je subjekt istražnog postupka i stoga je u pritvoru – objašnjava, naglašavajući da govori i komentira samo istragu finske strane.

Trakavica o aferi Patria počela se odmotavati preko Slovenije. Slovenija je 2006. sklopila ugovor o kupnji 135 vozila u vrijednosti od 280 milijuna eura, dok je Hrvatska na javnom natječaju 2007. od Patrije kupila 84 oklopna vozila za 112 milijuna eura.

Dodatkom na ugovor dogovorena je kupnja još 42 vozila. Finski istražitelji su još prije – zbog sumnje na mito i korupciju – sastavili skupinu s hrvatskim i austrijskim kolegama, no akcija je tek sad realizirana budući da se slovenska istraga – koja je prethodila hrvatskoj – oduljila. Početkom siječnja prošle godine hrvatska je policija potvrdila da u koordinaciji s USKOK-om istražuje MORH-ovu nabavu Patrijinih oklopnih vozila 2007., u vrijeme mandata ministra Berislava Rončevića.

Poštuju privatnost

Slovenske novice su u rujnu objavile kako posjeduju e-mail korespondenciju finskog menadžera Niittynena. U njoj se, navode u listu, spominju i dvije hrvatske tvrtke s kojima je Niittynen poslovao – tvrka Mara i agencija za odnose s javnošću Unex. Pišu kako je Mara ispostavljala račune za dogovorene projekte – putovanja u Poljsku, rezervaciju za sajam, PR materijale...

Patria u srijedu nije mogla komentirati postupke koji su u tijeku niti davati detaljnije informacije, jer poštuje propise o zaštiti privatnosti.

Ključne riječi

Komentara 41

BR
BratCroat
18:19 18.01.2012.

Onaj \"J\" nije bio Janša nego Bartol Jerković, direktor ĐĐ!

NE
neverane
14:22 18.01.2012.

Nešto mi govori da je danas zasmrdilo u Saboru.

TE
Testera
18:09 18.01.2012.

Ma nemoguće da su opet HDZ i Sanader upleteni ???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije