Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova ljubav

Medvedev zbog A. Merkel pojeo brata slavne hobotnice Paula

merkel
Reuters/Pixsell
15.07.2010.
u 21:40

Razlog za dobro raspoloženje iščitava se iz vijesti Radija Slobodna Europa koji je naveo kako je dogovoreno da Siemens do 2026. modernizira 22 ranžirna kolodvora i isporuči 240 modernih regionalnih vlakova.

Od višednevnog posjeta vlade Angele Merkel Rusiji najviše je profitirao njemački koncern Siemens, koji je s Ruskim željeznicama sklopio poslove vrijedne 2,2 milijarde eura. Posljednjih godina odnosi između EU i Rusije, a posebno gospodarska suradnja, sve su bolji. Dio te ljubavi zabilježili su reporteri RIAN-a tijekom ručka na kojem se u Ekaterinburgu čavrljalo o Svjetskom nogometnom prvenstvu. Zamjenik premijera Viktor Zubkov rekao je Merkelovoj da je, kao i većina njegove vlade, navijao za Njemačku. Za ispadanje Njemačke u polufinalu okrivio je hobotnicu Paula koji je predvidio i pobjedu Španjolske. – Tko zna kako bi ispalo da nije bilo Paula – kazao je Zubkov.

– Jučer smo pojeli njegova brata – osvetoljubivo je dodao Dmitrij Medvedev.

Dosadan i stabilan brak

Razlog za dobro raspoloženje iščitava se iz vijesti Radija Slobodna Europa koji je naveo kako je dogovoreno da Siemens do 2026. modernizira 22 ranžirna kolodvora i isporuči 240 modernih regionalnih vlakova te da do 2015. u Rusiji sagradi vjetroturbine ukupne snage 1250 megavata. DPA dodaje i da će se sve navedeno dovršavati u Rusiji, zbog čega će posla imati i domaće tvrtke. Ovo je, inače, bilo već 12. zajedničko zasjedanje vlada Njemačke i Rusije, no važnost je posljednjeg susreta u tome što su se kontakti Berlina i Moskve prorijedili s odlaskom vlade Gerharda Schrödera koja je s vladom Vladimira Putina pokušavala doskočiti kampanji Georgea W. Busha u Iraku i koje su se 2005. dogovorile oko baltičkog plinovoda.

O tome da je Njemačka opet na cijeni u Moskvi piše Der Spiegel, čijim su novinarima ruski čelnici uoči sastanka tvrdili da su odnosi Njemačke i Rusije “poput starog braka – katkad malo dosadni, ali vrlo stabilni”.

Rusi, primjerice, Merkelovoj nisu zaboravili dolazak na Crveni trg na proslavu obljetnice pobjede nad nacistima. Iako Nicolasa Sarkozyja u svibnju na Crvenom trgu nije bilo, u europskom vlaku za Moskvu jako dobro stoji i Francuska.

Unatoč krizi, ona je od 2005. povećala razmjenu s Rusijom za 250%, a francuski energetski div GDF Suez kupio je 9% baltičkog plinovoda.

Posljedice sastanka G20


Francuska je usto prodala Moskvi četiri nosača helikoptera tipa Mistral vrijedna milijardu dolara za Crnomorsku flotu, znači za susjedstvo Gruzije. S druge strane, u odnosima EU i SAD-a dosta toga ne štima. U intervjuu za Times od četvrtka predsjednik EK Jose Manuel Barroso izjavio je da “Bijeloj kući prijeti da postane propuštena prilika za Europu” jer “transatlantski odnosi nisu ispunili svoj potencijal”. Barrosove kritike uslijedile su nakon potpunog neslaganja članica EU i SAD-a na sastanku G20 oko načina svladavanja ekonomske krize, klimatskih promjena i trgovinskih reformi, dok SAD smatra da EU nedostaje jasno političko vodstvo.

Komentara 5

MA
Macaktom
08:40 16.07.2010.

\"Barrosove kritike uslijedile su nakon potpunog neslaganja članica EU i SAD-a na sastanku G20 oko načina svladavanja ekonomske krize, klimatskih promjena i trgovinskih reformi, dok SAD smatra da EU nedostaje jasno političko vodstvo.\" SAD smatra da europi nedostaje NjIHOVO vodstvo

AG
Agramer198
18:44 16.07.2010.

Nisu mi dragi EU birokrati, no kada pročitam takve snishodljive komentare od strane SAD-a postajem zagriženi eurofil.. Oni su se nama Europljanima našli spočitavati nedostatak jasnog političkog vodstva, a imali su kao predsjednika kauboja Georga Walkera Busha? Koja je to kategorija jasnog političkog vodstva? \"Beži, beži indijaneri prihajaju?\"

RE
rezonancija
21:04 16.07.2010.

Komrad putin uspjesno balansira i pobjedjuje cionisticku gamad ...relacija...njemacka-rusija-kina-iran-turska..postace prirodno....sve jaca...i to je smrtonosni serum za otrovnicu amerika-izrael koja bahato ugriza world-wide

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije