Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
legalnost

Međunarodni sud pravde: Neovisnost Kosova je legalna!

kosovo1 ICJ
Foto: AFP
1/4
Autor
Zorana Bajt
22.07.2010.
u 09:14

Sud smatra da deklaracija o proglašenju neovisnosti Kosova nije protivna međunarodnom pravu.

Međunarodni sud pravde (ICJ) jučer je objavio da je proglašenje neovisnost Kosova legalno i sukladno međunarodnom pravu. Savjetodavno mišljenje ICJ, koje nema obvezujući karakter, objavljeno je na javno sjednici u haaškoj Palači mira. Od 14 sudaca, kako navode agencije, 10 je glasovalo za odluku kojom se potvrđuje legalnost neovisnosti.

Pala stranica suda

Vijećanje suda trajalo je duže od sedam mjeseci. Niti jedna sjednica ICJ nije dosad privukla takvu pozornost javnosti. Pratilo ju je preko 300 osoba i više desetaka medija, a web stranica suda se srušila zbog velikog broja ulazaka. Srbija, Kosovo i još 29 država, među kojima i Hrvatska, sudjelovalo je od 1. do 11. studenoga 2009. u usmenoj raspravi pred ICJ-em koju je na zahtjev Srbije zatražila Opća skupština UN-a. Srbija je u toj raspravi tvrdila da su proglašenjem nezavisnosti Kosova ugroženi temelji međunarodnog pravnog poretka.

Kao što se i očekivalo odluka suda je s negodovanjem dočekana u Srbiji, a slavljenički u Prištini. Zbog mogućnosti izbijanja nereda policijske snage razmještene su u većem broju na ulicama Kosovske Mitrovice. U središtu Beograda policija je čuvala zgradu parlamenta i McDonalds, koji je dosad više puta uništen u prosvjedima zbog odluka o Kosov, javio je dopisnik Al Jazeere.

Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić, koji je bio u Haagu na sjednici suda, izjavio je kako će odluka ICJ-a izazvati nestabilnost u brojnim područjima svijeta gdje postoje teritoriji koji žele proglasiti neovisnost. - Srbija nikada neće priznati Kosovo- rekao je Jeremić. Sve pravoslavne crkve su jučer u Srbiji zvonile za spas Kosova, a u svim sabornim crkvama je održana i posebna molitva.

Novi pregovori

Beogradska diplomacija je najavila da kreće u ofenzivu zaustavljanja novog vala priznanja Kosova, te da šalje izasalnike u 50 zemalja kako bi lobirali protiv priznanja. To je potvrdio i predsjednik Srbije Boris Tadić, ocijenivši  da je odluka Međunarodnog suda pravde "teška za Srbiju", ali da će Srbija nastaviti  političkim sredstvima braniti svoj teritorijalni integritet. Kosovski premijer Hashim Thaci pozdravio je odluku i kazao kako ona otvara novu perspektivu za Kosovo unutra EU i NATO-a. Thaci također vjeruje kako će odluka pokrenuti i nove pregovore između Srbije i Kosova. Svoju neovisnost Kosovo je proglasilo 17.veljače 2008.


Kosovski ministar vanjskih poslova Skender Hyseni rekao je da Priština sada od Srbije očekuje da se prema Kosovu odnosi kao prema suverenoj državi. "Očekujem od Srbije da nam se približi, da s nama razgovara o pitanjima od zajedničkog interesa, od zajedničke važnosti, ali takvi razgovori mogu biti vođeni samo kao razgovori između suverenih država", izjavio je kosovski ministar.

Ključne riječi

Komentara 702

OB
-obrisani-
16:50 22.07.2010.

kamocemo rijetko se covjek s tobom sloziti moze ali to sa islamskom republikom bosnom mi se cini nekako logicno jer bosanci nisu narod mogu jedino istaci vjeroispovjest kao znacajku ono sto cini tzv bosansko-hercegovacku kulturu je hrvatsko ili srpsko ostaloo je islam a ne kultura

OB
-obrisani-
16:50 22.07.2010.

22.07.2010. u 16:49h gaston je napisao/la: Do slijedećeg rata u tome i je problem i sustina ove odluke

OB
-obrisani-
16:28 22.07.2010.

Čemu stvarati države, koje će biti na rubu egzistencije? Kome je to u interesu? Da nema Amera na Kosovu ne bi bilo države Kosovo. Kosovo je američko a ne šiptarsko. Na izgled je kosovarsko a zapravo je gazda u vojničkojj čizmi sa jakom dominacijom baza kao i svaka druga...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije