Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Šibenik

Međunarodni dječji festival u Šibeniku je otvoren

festival (1)
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
1/6
19.06.2010.
u 23:53

Grad koji nije New York, Berlin ni Zagreb, može organizirati nešto što je svjetska vrijednost - rekao je predsjednik Hrvatske Ivo Josipović u Šibeniku.

Međunarodni dječji festival u Šibeniku je otvoren. Veselom predstavom Buratinom i ceremonijalom otvaranja na Ljetnoj pozornici kod katedrale Sv. Jakova započela je jedna od najvećih europskih kulturnih manifestacija dječjeg i stvaralaštva za djecu koja ova godine slavi izuzetan jubilej - pedeset godina postojanja.

Stoga je ovogodišnji dvotjedni MDF bogatiji nego ikada do sada: bit će izvedeno 360 različitih programa i priređena  21 kreativna radionica za djecu, a u raznovrsnim zbivanjima sudjelovat će oko 3500 sudionika iz čak 23 zemlje svijeta. Premda su svi sa zebnjom gledali u olujne oblake i kišne kapši koje su padale tijekom otvaranja uz snažan vjetar, nebo je uslišilo molbe organizatora i brojne publike, te mnoštva Šibenčana koji su se zatekli na tradicionalnoj pučkoj fešti. Kiša se 'smilovala', pa je unatoč tome što su uokolo bjesnjele nevere, dopustile da MDF započene bez dramatičnog mogućeg prekida.

- Moja roditeljska iskustva s ovim festivalom dogodila su se samo putem televizije, kada sam sa svojom Lanom, dok je bila mala, pratio festivalska događanja.  Festival je iznimno vrijedan jer, između ostalog, dokazuje da grad koji nije New York, Berlin ni Zagreb, može organizirati nešto što je svjetska vrijednost - rekao je predsjednik RH Ivo Josipović koji je otvorio festival.

Učenici šibenske Turističko-ugostiteljske škole i djeca iz vrtića dočekali su i ugostili pokrovitelja Festivala u hotelu 'Jadran' na šibenskoj rivi, gdje su ga kao mali kuhari i konobari poslužili jelom i pićem.

- Ovakav festival, s ovoliko djece i sudionika iz cijelog svijeta, na ponos je i diku i Hrvatskoj i Šibeniku. Festival je djeco vaš! Prepuštamo binu djeci, prepuštamo je glumcima, prepuštamo cijeli grad našim malim prijateljima. Hvala vam što ste tu, hvala vam što ste mi omogućili da budem večeras s vama - rekao je Josipović proglasivši festival otvorenim.

Nakon otvaranja uslijedio je doista spektakularni vatromet u šibenskoj luci, kojega su uokolo pratilio sijevanje munja, što je bio doista slikovit prizor za mnoštvo na šibenskoj rivi. Bio je to dostojan početak zlatne obljetnice MDF-a. Slijedi dvotjedni gusti raspored zbivanja: na više pozornica će svakodnevno nastupati lutkari, baletani, plesači, pjevači i glumci..., održat će se niz koncerata, otvarati brojne likovne izložbe, predstavljati knjige, prikazivati filmovi itd.. Ove godine bit će
predstavljena i monografija MDF-a, kao i dokumentarni film HRT-a o pedeset godina festivala.

Svakako važan dio su brojne radionice (filmske, lutkarske, novinarske, dramske, baletne itd.) na kojima stotine djece redovito stječe nezaboravna saznanja bitna za razvijanje kreativnosti. Na koncu, poseban pečat dat će ovog puta usitinu brojni 'ulični' umjetnici (raznih profila) iz Makedonije, SAD-a, Švicarske, Portugala, Mađarske, Španjolske, Poljske, Kanade i Hrvatske, koji zajedno s ostalim sudionicima Šibenik mnogima, makar na dva tjedna, učine jednim od najpoželjnijih gradova na svijetu.

Komentara 2

MI
mikec
03:22 20.06.2010.

Yugo Josipovic Da je pokrovitelj dobro je. POKROVITELJ JE ZATO STO MISLI KOD DODIKA ILI TADICA SAM i moram b iti pokroviteljh. moralna HRVATSKA VERTIKALA CISTA NULA.. Yugo JOSO ZIVI TI NAMA STOPEDESET GODINA ALI TE MOLIMO SIDJI SA TRONA TE MOLIMO SIDJI SA TRONA HRVATSKOG PREDSIJEDNIKA SRAMOTIS NAS BRANITELJE, A ISTO TAKO CIJELU LIJEPU NASU. UVIJEK ZAHVALNI BRANITELJI. lijep pozdrav BOG.

OB
-obrisani-
07:41 24.06.2010.

Napokon nesto lijepo za procitati. Cestitke gradu Sibeniku i Hrvatskoj i ugodan i veseo boravak nasoj djeci i djeci svijeta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije