Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rasprave o turizmu

Mediteran već za desetak godina prevruć za ljetovanje

Dubrovnik: Turisti se nastoje rashladiti u obližnjim fontanama
Grgo Jelavic/PIXSELL
13.10.2023.
u 19:37

Implementacija emisijski neutralnih oblika prijevoza uvelike utječe na odabir destinacije, ističe I. Marković Vukadin

Klimatske promjene gorući su globalni problem s dalekosežnim posljedicama za različite sektore, a kako da se turizam prilagodi i smanji njihov utjecaj bila je tema jučerašnjih, jubilarnih XX. rasprava o turizmu Instituta za turizam. Recipročan odnos klimatskih promjena i turizma je očit. Turizam ovisi o prirodnim resursima, a klima određuje duljinu i kvalitetu sezone. Pritom, režući granu na kojoj počiva, turizam doprinosi emisiji stakleničkih plinova i globalnom zatopljenju pa je nužno što prije uhvatiti se ukoštac s tim složenim i višedimenzionalnim problemom.

– Razumijevanje recipročnog odnosa između klimatskih promjena i turizma ključno je za razvoj učinkovitih strategija za ublažavanje negativnih utjecaja i promicanje održivih praksi. Shodno tome, presudno je ustanoviti i u kojem kapacitetu mjere prilagodbe i mitigacije klimatskih promjena u turističkoj industriji učinkovito odgovaraju na izazove koje donosi klimatska kriza. Razvoj i implementacija mjera utemeljenih na prirodnim, društvenim, urbanističko-arhitektonskim i tehnološkim rješenjima pružaju alat za postizanje klimatske neutralnosti i kroz turizam – ističe Izidora Marković Vukadin iz Instituta za turizam. – Važno je naglasiti i kako uz implementaciju mjera, u cilju ublažavanja ovog problema, poslovni subjekti u turizmu pozicioniraju sebe kao odgovornog sudionika u borbi protiv klimatskih promjena te tako stvaraju brend koji turisti ciljano odabiru, a i implementacija emisijski neutralnih oblika prijevoza uvelike utječe na odabir destinacije.

Izazova na putu prema održivijem turizmu je puno, od potrošnje resursa do straha od promjena. Ali oko instrumenata nema dvojbi. Za prilagodbu turizma klimatskim promjenama treba i znanja i vremena i novca, a ona počinje već i malim promjenama u ponašanju turista i samih stanovnika prema prirodi, vrsti prijevoza te potrošnji hrane i vode. Prilagodba, dakako, uključuje i velike infrastrukturne projekte, poput brana od razine mora, a da se nema što čekati, govori i podatak prema kojem će, čulo se, mediteranska regija postati "prevruća" za turizam u vrhuncu ljeta već 2030-ih godina. (rak)

 

 

Komentara 3

Avatar Tombstone
Tombstone
01:11 14.10.2023.

Zna radmila....

Avatar Make my day
Make my day
01:30 14.10.2023.

Nekima prevruć, nekima preskup...

DU
Deleted user
07:20 14.10.2023.

Ako se u kojem trenutku vrati hladnije ili malo ledeno doba što se dogodilo nekoliko puta u povijesti bit če gladi pogotovo sjevere zemlje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije