Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JEDAN U PRITVORU

Međimursko-dubrovačka veza: Varali na prodaji ugostiteljske opreme

Zagreb: Kišno subotnje jutro u centru grada
Sanjin Strukic/PIXSELL
05.07.2023.
u 23:47

S nevjerodostojnim ispravama o prodaji opreme i inventara ugostiteljskih objekata ishodili su za tvrtke isplate pretporeza na obračunati PDV na štetu državnog proračuna

Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku je donijelo rješenje o provođenju istrage protiv osmero hrvatskih državljana u dobi od 33 do 54 godine zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo utaje poreza ili carina, prouzročenja stečaja, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju...

Od početka listopada 2020. do kraja listopada 2022. godine u Dubrovniku i Čakovcu kao odgovorne osobe više trgovačkih društava koja se bave ugostiteljskom djelatnošću, na temelju odnosa srodstva, prijateljstva i poslovno nadređenog položaja, dogovorili su da se za određene pravne osobe ishodi nepripadna imovinska korist.

S nevjerodostojnim ispravama o prodaji opreme i inventara ugostiteljskih objekata ishodili su za tvrtke isplate pretporeza na obračunati PDV na štetu državnog proračuna. Za šest prodaja iste opreme i inventara ugostiteljskih objekata, uz izdavanje računa i evidentiranje poslovnih promjena u poslovnim knjigama trgovačkih društava, podnosili su porezne prijave i zahtjeve za isplatom pretporeza obračunatog poreza na dodanu vrijednost, pa je trgovačkim društvima priznata i provedena isplata 244.120 eura, dok su im za 130.100 eura zahtjevi odbijeni.

POVEZANI ČLANCI:

Trećeokrivljenik i šestookrivljenik su tim prodajama opreme i inventara te raspolaganjem novca trgovačkih društava doveli do blokada računa tvrtki, prezaduženosti i nesposobnosti za plaćanje, pa je Trgovački sud otvorio stečaj. No, zbog nedostatne imovine za vođenje stečajni postupak je nad jednom tvrtkom obustavljen. Prvookrivljenik i šestookrivljenik su novac od poreznih prijevara koristili za svoje potrebe. Sudac istrage nadležnog županijskog suda odredio je prvookrivljeniku istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, dok se ostali okrivljenici brane sa slobode.

>> VIDEO Mršav, neuredne kose, neobrijan: Filip Zavadlav opet na sudu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije