Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dogovorili se

Medicinske sestre i tehničari prekinuli štrajk!

Štrajk liječnika i medicinskih sestara (1)
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/8
26.09.2013.
u 18:50

Uvrstit će se koeficijenti prema razini obrazovanja, a omogućit će se i zapošljavanje u ustanovama u kojima sestara nedostaje, rekla je Prašnjak

Medicinske sestre i tehničari od 19 sati više ne štrajkaju, u štrajku su ostali samo liječnici.

– Dogovorili smo sporazum o vrednovanju svih kvalifikacija sestara, koje im se nisu priznavale, i njima će se priznati koeficijenti prema razini njihova obrazovanja – rekla je Anica Prašnjak, šefica Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara nakon gotovo petosatnog sastanka s ministrom Rajkom Ostojićem.

Dogovorili su i da će se zapošljavati medicinske sestre u ustanovama u kojima to bude potrebno unatoč tome što je na snazi zabrana zapošljavanja. Također, u pregovorima o novom kolektivnom ugovoru, koje je ministar počeo s granskim sindikatom Spomenke Avberšek, jednako vrijedan prijedlog o kojem će se razgovarati bit će i prijedlog kolektivnog ugovora na kojem inzistira Hrvatski liječnički sindikat.

– Svi članci iz ugovora bit će predmet pregovora, naglasila je Prašnjak, dodavši da iako izlaze iz štrajka, štrajk koji liječnici nastavljaju podržavaju.

Liječnici nastavljaju štrajk, najavljuju njegovu radikalizaciju

Na novinarsko pitanje koliko će sustav stajati sestrinski zahtjevi, Prašnjak je kazala da neće stajati ništa, i da će tužbe koje su se dosad podizale stajati državu skuplje nego da su se sestre sustavno zapošljavale prema potrebama. Ministar Rajko Ostojić dodao je da se pregovori o kolektivnom ugovoru u zdravstvu sutra nastavljaju „sukladno hrvatskim propisima i europskoj praksi“. Pregovorima će prisustvovati Spomenka Avberšek i Anica Prašnjak.

Ivica Babić sastanak je napustio rano poslijepodne kazavši da će se konzultirati sa svojim štrajkaškim odborom, ali da su bliži radikalizaciji štrajka, što znači da će liječnici u bolnicama tek sada zaista početi raditi kao nedjeljom, a u štrajk će pozvati najvjerojatnije i liječnike iz primarne zdravstvene zaštite.

>>Predstavnici štrajkaša odbijaju pregovore ako ih Ostojić ne primi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije