Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Magazin Oluja

Medački džep ‘93. – Nakon 20 godina skinuta teška stigma

Medački džep (1)
Foto: Udruga specijalne policije i 9. gardijska brigada Vukovi
1/5
01.10.2013.
u 17:23

Ministarstvo branitelja i Ured predsjednika pripremaju i medalju s imenom ove akcije, piše magazin Oluja.

Nakon duga dva desetljeća iz Gospića je naposljetku odaslana poruka da Medački džep više nije operacija koje bi se hrvatski branitelji trebali sramiti, piše magazin Oluja. “Oni koji 90-ih godina nisu bili na ličkom ratištu, više ovdje ne pišu povijest, a pojedinačna krivnja više neće bacati ljagu na ono što je branjeno u Domovinskom ratu, čemu je uvelike pomogla i oslobađajuća haaška presuda našim generalima”, čulo se toga dana sa svih strana. Možda baš i stoga, među najponosnijim uzvanicima obljetnice ove operacije, ove godine upriličene u posve novom ozračju, bio je i umirovljeni general Mladen Markač koji je više puta tog 9. rujna o Gospiću govorio kao “gradu heroju”.

Važnija od Maslenice

A upravo toga dana 1993.godine postrojbe Hrvatske vojske ZP Gospić i specijalne postrojbe MUP-a počele su vojno-redarstvenu akciju kodnog naziva Džep ‘93. Za samo osam sati borbenog djelovanja postrojbe izvršavaju zadaću i oslobađaju 48 četvornih kilometara zauzetog hrvatskog teritorija, s kojega je neprijatelj svakodnevno topničkim i minobacačkim projektilima ugrožavao stanovništvo grada Gospića i okolice.

– U ovim borbenim djelovanjima deset pripadnika vojske i specijalne policije položili su svoje živote na Oltar domovine, njih 53 su ranjena – podsjeća bojnik Milan Franić, predsjednik Udruge ratnih veterana 9. gardijske brigade “Vukovi”, koji su dali golem doprinos ovoj operaciji.

Pukovnik Ante Došen, koji je kao ratni načelnik obavještajnog sektora 9. brigade raspolagao informacijama o stanju na okupiranom području Like, prisjetio se kako je nakon uspješno izvedene operacije Maslenica zapovjedništvo vojske tzv. Republike Srpske Krajine uvidjelo svu snagu i entuzijazam Hrvatske vojske.

– Proveli su snažnu mobilizaciju kako bi branili svoje položaje i potom poduzimali diverzantske akcije i tako stvarali preduvjete za buduće operacije. Krajem kolovoza pojačali su se s jednom izvidničko-diverzantskom formacijom koja je izvršila akciju na Medovači s ciljem dovođenja svježih snaga. Bila je potrebna hitna i brza reakcija, u to su se na terenu uvjerili naši zapovjednici koji su vrhovnom zapovjedniku dr. Franji Tuđmanu potom argumentirali nužnost poduzimanja ove operacije. Pokazalo se da je akcija Džep ‘93 bila jedna od presudnih za rušenje cijelog sustava tzv. Republike Srpske Krajine. Ni operacija Maslenica nije imala ovakav učinak na neprijateljske snage kao ova akcija, izvođena u ekstremnim uvjetima. Bila je ključ i prijelomnica za oslobađanje okupirane Hrvatske – prisjetio se pukovnik Ante Došen.

Ni ratni zamjenik zapovjednika specijalne policije Željko Sačić nije krio zadovoljstvo što je konačno skinuta stigma s akcije koja se godinama spominjala u negativnom kontekstu.

– Državno odvjetništvo RH i hrvatska policija nisu bili na razini zadaće koja se od njih očekuje. Nedopustivo je da se hrvatske žrtve minoriziraju i da se na pritisak međunarodne zajednice kriminaliziraju isključivo hrvatski branitelji – rekao je general Sačić, koji je podsjetio da su Hrvatska vojska i specijalna policija operacijom Džep ‘93 preduhitrili kontraakciju neprijateljske vojske s nesagledivim posljedicama – za samo dva sata.

– Njihova operacija bila je dio šire strategije vojske tzv. Republike Srpske Krajine koja je tog istog dana imala u planu napasti i Mostar, probijati liniju na južnom bojištu prema Pločama kao i na Maslenici, izbiti na more i udariti po većini bojišnica diljem Hrvatske. Operacija Džep ‘93 bila je nužna i opravdana, a svi na koje smo u borbi naišli, svi su bili naoružani i neprijateljski raspoloženi, tvrdeći da brane svoje, no mi smo znali da moramo zaustaviti to zlo i braniti Gospić. Svi su imali priliku predati se ili pobjeći, oni su izabrali borbu, a svaki vojnik zna što mu je u borbi činiti. Ne smijemo zaboraviti ni odmazdu koja je uslijedila kad je granatirana Ina Petrokemija, Lučko, Karlovac i Gospić, kada je 22 civila tijekom te akcije izgubilo život. I zato Džep ‘93 treba uvrstiti u red najsjajnijih hrvatskih akcija – rekao je Željko Sačić.

Teške političke posljedice

Složio se s njime i general Mladen Markač, sudionik i zapovjednik operacije na ličkom ratnom području.

– Ono što smo danas učinili za cilj ima skinuti stigmu s Gospića i javno reći da je Gospić grad heroj i i te kako je zaslužan za obranu suvereniteta Hrvatske. Za stol bi, kada je riječ o Medačkom džepu, ali i o drugim akcijama, trebali sjesti DORH, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata i političari pa donijeti jasan stav – kazao je general Mladen Markač.

Povjesničar dr. Ante Nazor akcija operaciju Džep ‘93 naziva pobjedonosnom i oslobodilačkom, inzistirajući da neke događaje valja promatrati u kontekstu tog vremena.

– Operacija je ostavila teške političke posljedice, ponajviše zahvaljujući srpskoj promidžbi i izvješćima kanadskih unproforaca. Međutim, u posjedu sam važnog dokumenta koji ranije nije bio predočen hrvatskoj javnosti, nedavno objavljenog dokumenta sa žigom Ujedinjenih naroda od 28. prosinca 1994. pod nazivom “Istraga Medak”. Istražitelji UN-a navode da od 82 poginulih Srba ima 59 vojnika i 23 civila, apostrofirajući problem što su mnogi civili nosili vojnu odjeću. Navodi se da nakon izvješća dr. Kirsnera nema dovoljno dokaza za smaknuća koja se sugeriraju, pa istražitelji upitnim drže svjedočenja lokalnih Srba o stradanjima civila. Pritom navode da su civili bježali naoružani i da se ciljevi akcije hrvatskih snaga ne mogu smatrati nelegalnima – kazao je dr. Nazor.

Dolaskom predstavnika Vlade, ministra branitelja Predraga Matića, na proslavu u Gospić, operacija Medački džep dobila je i potvrdu svoje legitimnosti, a ministar je kazao kako je ona u hrvatskom narodu priznata oduvijek i u istom je rangu kao i druge oslobodilačke akcije te da je bila nepravedno marginalizirana. – Hrvatska je pokazala svoju veličinu sankcioniranjem onih koji su se ogriješili o ratna prava i običaje te Ženevsku konvenciju, no to ne može umanjiti doprinos i veličinu akcije Medački džep – rekao je Matić, pa najavio kako će Ministarstvo u suradnji s predsjednikom dr. Ivom Josipovićem uskoro pripremiti i spomen-medalju s imenom Medačkog džepa za zaslužne pojedince i postrojbe.

>>Blog: Ratne priče

>>Ćirilica u Vukovaru je trijumf bešćutnosti

>>Marijan Bišćan: Mijenjao bih se sa svakim za ove privilegije

Komentara 5

DU
Deleted user
07:48 11.09.2014.

Nadam se da neće za dodjelu medalja i ocjene doprinosa u akciji biti mjerodavno izvješće onih koji su pisali dr.Tuđmanu izvješće čak i prije aktera cijele akcije.

DU
Deleted user
08:37 11.09.2014.

Nadam se da tu medalju, barem isti dan ne budu dobili i oni koji su za zapovijed Ž.S.da se popuni ili zamjeni linija sa novim ljudima i vojskom odgovorili da ne mogu jer se znate, jako puca ( na što je jedan od nazočnih na vezu odgovorio ,pa znate kod nas je rat ). Popuna( na livadu) je unatoč povremenim zatišjima od nekoliko sati bez pucnjave i granatiranja došla treći a zamjena i četvrti dan.

DU
Deleted user
07:23 11.09.2014.

Zašto se do danas nije vidio ovaj prilog? Doduše nakon godinu dana ali veseli.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije