Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DIREKTOR SEKTORA ZA GOTOV NOVAC

Mavriček: HNB je već dobio krivotvorene eure na analizu, najčešće se radi o ove tri kovanice

Ovo su paketi eurokovanica koji se mogu nabaviti od 1.12. za 100 kuna
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/3
07.01.2023.
u 11:53

Mavriček je potvrdio da se kartično plaćanje u potpunosti stabilizirano, a najavio je i da će do 15. siječnja biti prilagođeno oko 1000 bankomata

Izvršni direktor Sektora za gotov novac Hrvatske narodne banke Tihomir Mavriček komentirao je prvi tjedan s novom valutom te otkrio je li sve prošlo uspješno i prema planu, a podijelio je i način na koji se može provjeriti ispravnost kovanog novca.

"Bilo je malih zastoja u radu i nedostupnosti bankomata, ograničenja u radu kartičnog sustava, no tijekom 1. siječnja sve se stabiliziralo. Bilo je kod nekih banaka malih produljenja rokova, no sve u svemu, prošlo je sve prema planu" rekao je u emisiji 'Studio 4' na HRT-u, dodajući da su u HNB-u tijekom konverzije više nego zadovoljni, naročito jer se radi o kompleksnoj prilagodbi sustava.

Mavriček je potvrdio da se kartično plaćanje u potpunosti stabilizirano, a najavio je i da će do 15. siječnja biti prilagođeno oko 1000 bankomata. U Hrvatskoj je prisutna sezonalnost bankomata tako da će njihov broj do ljeta narasti na više od 5000, te će svi biti raspoloživi za eure, dodao je.

HNB je priopćio da poslovne banke ne naplaćuju konverziju ako netko dođe s više od 100 papirnatih ili kovanih novčanica, dok HP i Fina mogu naplaćivati ako se to pređe. "Interaktivna karta HUB-a je jedina relevantna, ona prikazuje isključivo banke koje ne naplaćuju naknadu. Postoje i drugi pružatelji usluga gotovog novca na bankomatima, no oni naplaćuju naknadu" pojasnio je Mavriček. Za iznose veće od 15.000 kuna, kaže, banke su dužne provjeriti identitet klijenta, a za iznose iznad 75.000 kuna, napraviti dubinsku analizu klijenta i porijekla novca.

Mavriček je također rekao da ima saznanja o krivotvorenim novčanicama i kovanicama te da su u HNB-u neke već dobili na analizu. Napominje da se najčešće radi o jednostavnim krivotvorinama tj. filmskom i kazališnom novcu, što je na samim novčanicama i istaknuto. One su napravljene na jeftinom papiru, dok su euro novčanice tiskane na papiru od pamučnih vlakana, šuškave su i rastezljive s grubljom strukturom. Što se tiče kovanica, Mavriček kaže da se lažni apoeni najlakše prepoznaju magnetom, dodavši da se najčešće krivotvore 2€, 1€ te 50 centi.

VIDEO Što napraviti s božićnim drvcem kad prođu blagdani i skinu se ukrasi?

Komentara 2

OT
otrovnijezik
12:40 07.01.2023.

Kuna više ne postoji, eure štampaju i štancaju u EU znači HNB nema više potrebe za postojanjem. Zatvaranje i otkazi, ne treba ih više plaćati jer su nepotrebni.

NO
nori
12:51 07.01.2023.

Nositi u ruksaku UV lampu,mikroskop,magnet,povečalo,reagense......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije