Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mijenjaju se trendovi

Maturanti žele biti logopedi, vojni piloti, liječnici i zubari

Split: Dani otvorenih vrata Hrvatskoga vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman"
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/3
07.04.2023.
u 14:05

Sestrinstvo na veleučilištu u Zagrebu prvi je izbor 114 maturanata, a upisuju 20 studenata

Nakon što su završene sve službene prijave ispita i odrađena posljednja statistika uoči ovogodišnjih ispita državne mature, jasno je – ovogodišnja generacija maturanata polako je počela mijenjati trendove u izboru studija koje žele upisati.

Nedodirljivo prvo mjesto

I dok im je za posljednje pripreme preostalo nešto manje od dva mjeseca, kad i službeno počinje državna matura, ova generacija učenika završnih razreda srednjih škola iskazuje velik interes za studij aeronautike, smjer vojnog pilota. Naime, upravo taj studij na zagrebačkom Prometnom fakultetu prometnuo se u sam vrh željenih fakulteta i to na drugo mjesto izbora maturanata. Izbor top fakulteta svake se godine radi po broju prvih izbora studenata, s obzirom na to da u sustavu studenti prijavljuju fakultete rangirajući ih po svom prioritetu, kao i po raspoloživim upisnim mjestima na spomenutim studijima.

Prema tim se kriterijima Aeronautika nakon gotovo šest godina upisala na drugo mjesto najpoželjnijih studija učenicima, ne uspjevši ni ove godine s trona interesa budućih studenata svrgnuti Logopediju na zagrebačkom Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu, koji prvo mjesto interesa drži već šest godina. Ove godine po prioritetima učenika za jedno upisno mjesto na Logopediji u Zagrebu borit će se više od šestero maturanata jer je u ovoj generaciji 321 maturant taj studij istaknuo kao svoj prvi izbor. Za jedno mjesto na Aeronautici borit će se 5,87 učenika kojima je taj studij prvi izbor.

Na listi poželjnih studija i ove su godine sestrinstvo i psihologija, a upravo zbog interesa učenika za sestrinstvo i nužnih potreba tržišta rada nije jasno zašto na tome studiju ne otvore više upisnih kvota. Naime, upravo ta inertnost i sporost sveučilišta da se prilagode potrebama tržišta rada i budu fleksibilnija u upisnim kvotama dugogodišnja je problematika javnih sveučilišta. A odgovorne na njima, čini se, to uopće ne zabrinjava niti se po tom pitanju žele angažirati. Primjerice, sestrinstvo na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu kao prvi izbor prijavilo je 114 maturanata, a upisna kvota zadržana je na 20 upisnih mjesta.

Uz studij animiranog filma i novih medija kao i studij kriminalistike na listu top deset izbora budućih studenata kada se u obzir uzmu upisne kvote i broj prvih prijava ove godine upisao se i Studij arhitekture i urbanizma Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu. Taj studij kao svoj prvi izbor prijavilo je 486 maturanata, a mjesta ima za njih 135 pa će se za jedno upisno mjesto boriti 3,6 učenika.

Interes za elektrotehniku

Uz navedene fakultete, ako se promatra samo prvi izbor ovogodišnje generacija učenika završnih razreda, visoko na listi prioriteta jest studij Elektrotehnike i informacijske tehnologije i računarstva, koji želi upisati 936 maturanata, a mjesta na tom zagrebačkom studiju ima za 650 budućih studenata. Pritom, budući studenti moraju biti svjesni da spomenuti studij svake godine upisuju učenici s najvišim zaključnim ocjenama i, puno važnije – s najboljim rezultatima na državnoj maturi. Nakon tog studija slijedi i Medicina, koja je prvi izbor ovogodišnjih 635 maturanata. Za njom ne zaostaje ni Studij dentalne medicine, koji je kao prvi izbor prijavilo 250 učenika, a na Stomatološkom fakultetu u Zagrebu je 90 upisnih mjesta. 

>> VIDEO Ova tri fakulteta veliki su hit među maturantima. Jedan je i iznenađenje, a ima samo 20 upisnih mjesta

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije