Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pogledajte rezultate

Maturanti lošiji nego prošle godine, prosječna ocjena trojka!

Željko Jovanović
Anto Magzan/PIXSELL
16.07.2013.
u 15:44

Državnu maturu, odnosno neki od obveznih predmeta, nisu uspjela položiti 335 gimnazijalca. Najviše ih je palo matematiku - čak 294, hrvatski jezik 47 te engleski jezik 37 učenika.

Ovogodišnji maturanti u prosjeku imaju lošije rezultate na ispitima iz državne mature od svojih prethodnika prošle godine, a jedan od razloga je svakako da su podignuti bodovni pragovi, primjerice za prolaznu ocjenu na višoj razini matematike ove godine je trebalo riješiti 26 posto testa, a prošle godine samo 20 posto. Isto tako rezultat koji su postigli na testovima državne mature slabiji su od zaključenih im ocjena iz tih predmeta, što samo potvrđuje već davno prisutnu tezu da su ocjene školaraca kod nas prenapuhane.

Statistiku rezultata državne mature pogledajte OVDJE

Državnu maturu, odnosno neki od obveznih predmeta, nisu uspjela položiti 335 gimnazijalca. Najviše ih je palo matematiku - čak 294, hrvatski jezik 47 te engleski jezik 37 učenika. Ipak, jedan mali dio maturanata uspio je stopostotno riješiti pojedine testove. Tako je matematiku, koja među maturantima slovi kao bauk test, stoposto riješilo 20 učenika i jedan stariji kandidat, a hrvatski jezik samo jedan, Andrea Jović iz Pete gimnazije Vladimir Nazor u Splitu. Po jedan maturant u potpunosti je riješio engleski i njemački jezik.

Osam učenika sto posto riješilo dva testa

Zanimljivo je da je osam učenika sto posto riješilo dva testa – iz fizike i matematike. Iako je u javnosti uvriježeno mišljenje da u Hrvatskoj samo pet - šest najrazvikanijih gimnazija stvara najbolje maturante, ovogodišnji su tu tezu demantirali. Osam najboljih, s po dva sto posto riješena testa dolaze iz Rijeke Đakova, Pazina, Pule, Virovitice i Zagreba. Na iznimnom uspjehu jučer im je, prilikom predstavljanja rezultata državne mature, čestitao ministar Željko Jovanović. – Nadam se da ćete jednake rezultate ostvariti na fakultetima koje ste odabrali i da ni jednog trenutka nećete morati brinuti o svom zaposlenju – kazao je Jovanović maturantima koji su iz obveznih predmeta matematike, hrvatskog i stranog jezika stopostotno riješili jedan ili više testova. Predsjednik Uprave HT-a i Vijeća za konkurentnost Ivica Mudrinić uručio im je tablet računala.

Prema podacima Centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, prosječna ocjena svih testova na državnoj maturi je dobar, a u odnosu na prošlu godinu manje je vrlo dobrih i odličnih ocjena. Državnu maturu ove godine polagalo je 34.482 kandidata, od toga najviše učenika strukovnih škola 17.354 te 12.656 gimnazijalaca. Ostali su bili kandidati koji su srednju školu završili prijašnjih godina, a državnu maturu odlučili su polagati ove godine. Kao i prijašnjih godina, u prosjeku najbolji rezultat je iz matematike.

>>Objavljeni rezultati državne mature, roditelji nestrpljivo čekali

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije