Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Matica hrvatska darovala stotinjak knjiga gradišćanskim Hrvatima

Domnanović, Stojević i Lukić
VL
25.02.2010.
u 13:46

Zorislav Lukić predao je predstavnicima Hrvatsko-gradišćanskog centra u Beču stotinjak knjiga i časopisa na hrvatskom jeziku za njihovu obnovljenu biblioteku „Franjo Rotter“.

BEČ – Glavni tajnik Matice hrvatske u Zagrebu Zorislav Lukić predao je predstavnicima Hrvatsko-gradišćanskog centra u Beču stotinjak knjiga i časopisa na hrvatskom jeziku za njihovu obnovljenu knjižnicu „Franjo Rotter“. Među njima i za gradišćanske Hrvate posebno vrijedni triptih „Zriniana“, pretisak Putnog tovaruša Ane Katarine Frankopan- Zrinski, transkripciju Putnog tovaruša Ane Katarine Frankopan-Zrinski i monografiju Majka Katarina Zvonimira Bartolića.

Lukić je rekao da je dar iz Hrvatske samo jedan oblik nastavka suradnje s gradišćanskim Hrvatima koju Matica hrvatska namjerava unaprijediti i drugim oblicima izdavačke, kulturne i znanstvene suradnje. Dodao je da bi Hrvatski centar u Beču mogao postati najveći izvandomovinski kulturni centar u Europi.

Zahvalivši na vrijednom daru iz Hrvatske, dopredsjednik Hrvatskog centra Ivo Domnanović rekao je da će knjige zasigurno doprinijeti očuvanju hrvatskog jezika i identiteta u Austriji.

Nakon primopredaje knjiga Zorislav Lukić razgovarao je s predsjednicom bečkog ogranka Matice hrvatske Anom Stojević, koja ga je izvijestila o namjeri izdavanja godišnjaka s brojnim predavanjima koja su održana u austrijskome glavnom gradu u sklopu kulturnog programa Matice hrvatske u Beču.

Matica hrvatska u Zagrebu darovala je i prošle godine stotinjak knjiga Hrvatskom centru u Beču iz matične biblioteke „Stoljeća hrvatske književnosti“ i druge vrijedne naslove.

Komentara 1

TO
torcazemun1
14:13 25.02.2010.

matičari bravo bravo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije