Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTKUP DIONICA

Dalić pojašnjavala što sve Vlada čini da ne ugrozi ni Inu ni HEP

martina dalić
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/6
03.01.2017.
u 15:50

Istaknula je da su prodaja dionica HEP-a i kupovina MOL-ova udjela u Ini dvije odvojene transakcije koje predstavljaju ostvarenje nacionalnih interesa o energetskoj nezavisnosti i sigurnosti Hrvatske.

Ministrica gospodarstva Martina Dalić danas je još jednom ponovila kako Vlada ostaje pri odluki o otkupu dionica Ine od mađarskog MOL-a i prodaje 25 posto minus jedna dionica HEP-a preko inicijalne javne ponude. 

– Ova je odluka povezana i s ekonomskom sigurnošću jer je Ina najveća hrvatska kompanija čiji je razvoj blokiran, a ponuda 25 posto minus jedne dionice HEP-a osigurava jednak utjecaj države na razvoj i budućnost HEP-a i omogućava se transparentnije poslovanje, kvalitetnije poslovanje kompanijom te će se ukloniti mogućnost za uhljebništvom jer će kotirati na burzi – pojasnila je ministrica Dalić.

Kretanje na burzi će biti objektivan pokazatelj poslovanja HEP-a – dodala je.

– Svaka od ovih transakcija ima i ekonomskog i nacionalnog smisla, a otkup Ine kroz povećanje javnog duga nije moguć – istaknula je.

Napomenula je kako sve odluke dogovaraju i usklađuju s koalicijskim partnerom te da je njihov zajednički cilj provesti sve transakcije u skladu s pravilima međunarodnog poslovanja.

– Način na koji je ovo zamišljeno čuva investicijski kapacitet HEP-a i otvara novi investicijski potencijal Ine, ovaj model donosi novo vrijeme i otvara dodatni prostor – istaknula je Dalić.

Dodala je i kako smatra da će provedba prodaje dionica HEP-a biti realizirana ove godine jer su određene pripreme odrađene još 2014. 

Ona je u ponedjeljak izjavila da koalicijski partneri u Vladi donose odluke Vlade otklanjajući time nagađanja da se Most protivi prodaji dionica HEP-a radi kupovine dionica Ine od MOL-a. 

Odgovarajući u "Otvorenom" na pitanje hoće li Most blokirati prodaju četvrtine HEP-a radi kupovine polovine Ine, kako je to nagovijestio zastupnik Mosta Miro Bulj, Dalić je rekla da se odluke u Vladi komuniciraju i dogovaraju s koalicijskim partnerima.

Miro Bulj na svom je Facebooku objavio da nitko nema pravo prodati HEP osim vlasnika, a to je, ističe, hrvatski narod. "Smatram da bi svaka odluka o prodaji HEP-a bez volje većine hrvatskih građana, iskazane na referendumu, bila još jedna u nizu izdaja nacionalnih interesa".

Dalić je u Otvorenom rekla kako ona govori u svojstvu potpredsjednice zajedničke Vlade HDZ-a i Mosta

"Ja sam (ovdje) u kapacitetu potpredsjednice Vlade, zajedničke Vlade HDZ-a i Mosta. Oni su naš koalicijski partner. Prema tome, odluke koje su komunicirane i odluke o kojima ovdje raspravljamo politika su Vlade. O tome je vrlo jasno govorio i Božo Petrov", rekla je Dalić.

Istaknula je da su prodaja dionica HEP-a i kupovina MOL-ova udjela u Ini dvije odvojene transakcije koje predstavljaju ostvarenje nacionalnih interesa o energetskoj nezavisnosti i sigurnosti Hrvatske. U konačnici osigurat će mogućnost hrvatskim građanima da sudjeluju u rezultatima razvoja i poslovanja HEP-a, rekla je.

>> Trebamo li rafinerije? U Europi ih je u osam godina zatvoreno 11

Ključne riječi

Komentara 23

AR
aristip
15:51 03.01.2017.

Da nas možda gđa Dalić neće obavijestiti da je u arbitražnom postupku i predstavnik Republike Hrvatske u arbitražnom vijeću glasao u korist Mola ? Ili će nam možda saopćiti imena svjedoka koji su trebali svjedočiti u korist Hrvatske pa see eto iz nepoznatog razloga nisu pojavili pred arbitražnim vijećem :)

TO
tovaravot
16:11 03.01.2017.

Dalic: "Sto sve cinimo da ne ugrozimo HEP? Prodajemo dionice HEP-a". Sumrak.

DU
Deleted user
15:38 03.01.2017.

ja sam ovdje u kapacitetu čitatelja ( gdje je gospođa dalić učila hrvatski jezik ) za hdz kao stranku vrijedi ona stara poslovica ; tko s djecom ( mostovcima ) liježe zna se kakav ustaje, hdz će to uvidjeti kada božo ostane bez funkcije bute videli, hvala

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije