Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
svačije i ničije

Maršalova ostavština: Dijelili bi i Titovu grobnicu u Kući cvijeća

kuca cvijeca,josip broz tito, portal (1)
Foto: Boris Ščitar/Večernji list
1/3
16.02.2013.
u 12:30

Ostavinska rasprava probudila je duhove bivših republika. Pojavili su se čak i zahtjevi za podjelom Titove grobnice u Kući cvijeća jer bi mogla donositi dobre prihode

Nakon više desetljeća zastoja u ostavinskoj raspravi poslije smrti bivšeg jugoslavenskog predsjednika Josipa Broza Tita, u trenutku kada su se stvari pokrenule s mrtve točke, naglo je poraslo zanimanje za ono što je iza maršala ostalo, pišu beogradske Večernje novosti dodajući kako su se već pojavili zahtjevi za podjelom Titove grobnice u Kući cvijeća jer bi mogla donositi dobre prihode pa su se već javile neke od bivših republika, a današnjih država poput BiH.

Zenit Kelić, pomoćnik ministra financija BiH i stručnjak za sukcesiju bivše zajedničke države kaže kako će se ostale države umiješati ako Srbija bude pokušala sama uzeti Titovu ostavštinu, a koja nije njegova privatna imovina. Kelić tvrdi da je Srbija to već učinila jer je srpski predsjednik Tomislav Nikolić dao nalog za potvaranje trezora u Narodnoj banci Srbije gdje su pohranjene dragocjenosti iz Titove ostavštine.

- Ako postoji zlato, novac ili neke vrijednosti, onda je to imovina svih država nasljednica, pa ćemo se sada svi morati uključiti u taj proces - kaže Kelić, ali Oliver Antić, predstavnik Srbije u tijelu za sukcesiju drži da ako se radi o osobnoj imovini, ona pripada nasljednicima jer "privatna imovina se nigdje na svijetu ne može dijeliti između država". On drži kako države mogu dijeliti samo onu imovinu koju je Broz koristio, a bila je državno vlasništvo i to će biti predmet razgovora o sukcesiji.

Novosti tvrde kako su najveća vrijednost u Titovoj ostavštini brojni skupocjeni automobili koji se nalaze u Sloveniji i vrijede i do 10 milijuna eura. Oni su tamo od 1986. kada su posuđeni za izložbu i od tada su u Tehničkom muzeju kraj Ljubljane. Kako je beogradskom dnevniku izjavio odvjetnik jednog od Brozovih nasljednika, Slovenija je spremna vratiti automobile kako bi ušli u ostavinsku raspravu. Od tih 15 automobila posebo je vrijedan Horch Glazer, kabriolet iz 1938., za koji neki misle da je pripadao knezu Pavlu, i blindirani Packard iz 1937., dar Staljina koji na tržištu stoji i preko dva milijuna dolara, a blindirani Mercedes Coupe iz 1939. na aukcijama dostiže cijenu i do devet milijuna dolara.

>>Pogledajte novogodišnji i ujedno posljednji ples Tita i Jovanke

>>Tito nije Josip Broz! Istraživanja kažu da je bio dvojnik

Komentara 177

BR
Brandfackel2
14:12 16.02.2013.

Sve one "štafete mladosti" prilikom sukscesije trebaju svakako pripasti homoseksualnim udrugama... Za koju namjenu, pretpostavite sami...

LO
lokun
15:02 16.02.2013.

Chelsa Znamo oslobađao si Vukovar i salate vam nestalo pa ste tražili od velikog VOŽDA: Ne prodaji maglu Hrvatima ni jedan Hrvat ne može optuživati Hrvate za izmišljene zločine. Ne prodaji maglu zarađuj HLJEB u svojoj otadžbini i sretno ti bilo.

Avatar puky
puky
13:58 16.02.2013.

... kad baci perje i mesića bi trebalo na titino mrcinište odložiti ... strava ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije