Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Markov trg ostaje zabranjen

Podijeljeni Ustavni sud odbacio tužbu GONG-a: ’Slobode građana na Trgu sv. Marka nisu ograničene’

Zagreb: I ove godine bor na Markovu trgu iza zaštitne ograde
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
02.01.2024.
u 17:43

GONG je upozorio da je Markov trg jedina štićena javna površina na kojoj policijske ograde građanima otežavaju pravo na slobodu okupljanja, a stanarima zagrebačkog Gornjeg grada prolazak do domova i trgovina

Ustavni sud odbacio je prijedlog GONG-a za pokretanje postupka ocjene ustavnosti odluke kojom je još u listopadu 2020. godine Markov trg zatvoren za građane nakon što je 22-godišnji Danijel Bezuk zapucao na zgradu Vlade, ranio policajca, a potom presudio sebi.

Odluka je, međutim, izazvala rijetko viđenu podjelu među sucima, budući da se izdvojenim mišljenjima protiv nje izjasnilo čak njih petoro. U prijedlogu ocjene ustavnosti GONG je upozorio da je riječ o jedinoj štićenoj javnoj površini na kojoj policijske ograde građanima otežavaju pravo na slobodu okupljanja, a stanarima zagrebačkog Gornjeg grada prolazak do domova i trgovina, i to na neodređeno vrijeme.

Ustavni se sud, međutim, proglasio nenadležnim procjenjujući da GONG nije osporio ustavnost same uredbe kojom je Markov trg zatvoren, već njezinu primjenu. U obrazloženju danas objavljene odluke ističe se da je riječ o prostoru koji je kao štićeni određen na temelju procjene MUP-ove ustrojstvene jedinice nadležne za poslove sigurnosti, za što je MUP imao podlogu u predmetnoj uredbi.

Ustavni sud nadalje navodi da je prostor koji je proglašen štićenim moguće štititi najširom paletom mjera te kako sama činjenica da je svrstan u kategoriju štićenih "ne podrazumijeva bilo kakve automatske posljedice glede primjene konkretnih mjera osiguranja". To je pak dovelo do zaključka većine ustavnih sudaca da prijedlog ocjene ustavnosti treba odbaciti jer "Ustavni sud u postupku apstraktne kontrole suglasnosti drugog propisa s Ustavom i zakonom nije nadležan ocjenjivati primjenu drugog propisa u postupcima pred sudovima i drugim državnim tijelima koja imaju javne ovlasti".

VEZANI ČLANCI:

Podupiruće mišljenje uz ovu odluku dao je predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović, koji smatra da osporavana uredba građanima ničim nije ograničila slobodu kretanja ni mirnog okupljanja. Pa navodi da ustavni suci iz svoje zgrade, koja je također na Markovu trgu, vrlo dobro čuju poruke prosvjednika, kojima je okupljanje omogućeno izvan ograđenog prostora. A stanovnici Gornjeg grada do svojih domova i trgovina mogu, primjećuje, i okolnim putem, pri čemu je onima s otežanim kretanjem omogućen prelazak i preko ograđenog prostora na Markovu trgu.

Opće dobro

Izdvojenim mišljenjima protiv ovakve odluke ustali su Mato Arlović, Ingrid Antičević Marinović, Lovorka Kušan, Andrej Abramović i Goran Selanec. Arlović pritom ne spori da je Markov trg moguće zatvoriti iz sigurnosnih razloga, no tumači kako je riječ o ograničavanju ustavnih sloboda koje je moguće propisati isključivo zakonom koji bi donio Sabor, ne i Vladinom uredbom. Ingrid Antičević Marinović smatra da predmet zaštite zakonski uopće ne mogu biti prostori, već samo štićene osobe, dok se za prilazak objektima u kojima se one nalaze može propisati sigurnosna provjera.

Abramović Kušan i Selanec pak u zajedničkom izdvojenom mišljenju Markov trg svrstavaju pod opće dobro, nad kojim građani po Ustavu imaju slobodu uživanja i ono "ne može biti podložno istoj vrsti regulacije i ograničenja koja je dopuštena u slučaju javnih dobara u vlasništvu tijela državne vlasti".

VIDEO Zapalio se putnički avion u Japanu

Komentara 13

VI
Vivian
16:03 02.01.2024.

Dolazi vrijeme kada ce i naredbodavci o zatvaranju Trga biti zatvoreni, ali u Remetincu !

JE
Jegermeister
16:43 02.01.2024.

Hrvate nisu zaustavili srpski tenkovi i avioni. Nevjerujem da će ih zaustaviti prijenosna ograda. HDZ-ovcama je odzvonilo.

ZM
zeljko.mikacic
17:11 02.01.2024.

1969 godine vjenčao sam se uMarkovoj crkvi ! sada ne mogu u nju.prekrasno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije