Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Marko Dujmović:

Marko Dujmović: Ja sam posljednji koji će u zatvor zbog marihuane

marko dujmović        \'
Sergej Novosel/VLM
07.03.2012.
u 14:00

Posjedovanje malih količina lake droge uskoro postaje samo prekršaj. Za mene je kasno, kaže 31-godišnji Dujmović.

– Kasno Marko na Kosovo stiže – ironično je, ne bez gorčine, Marko Dujmović (31) iz Križevaca komentirao najavu Vlade da bi se od 1. siječnja 2013. ukinule odredbe Kaznenog zakona zbog kojih se kažnjavalo posjedovanje i najmanjih količina opojnih droga pa bi se na korisnike lakih droga primijenila prekršajna, ne više kaznena odgovornost, a maksimalna bi kazna zatvora bila tri mjeseca. Dujmović će iza rešetaka ipak biti dulje, jer je u lipnju 2010. u Koprivnici, zbog uzgoja 24 sadnice indijske konoplje, osuđen na godinu dana zatvora. Žalio se Vrhovnom sudu, koji je, pak, potvrdio presudu. Zakon je Marko prekršio jer mu je "trava", tvrdi, bila – lijek.

– Od 10. godine patim od nesanice i depresije, pogotovu nakon što mi je otac otišao u rat – ističe Dujmović tvrdeći da je prvi put zapalio džoint sa 20 godina.

Drogu nikad nije prodavao

Osjetio je nevjerojatan mir i zaspao. Pušio je marihuanu desetak godina.

– Dugo mi je to pomagalo pri nesanici i tjeskobi, jer inače sam spavao samo tri sata dnevno. A kad je zakon postrožen, nitko nije profitirao, niti je manje ljudi pušilo niti su dileri bili siromašniji, samo su se okoristili jer je cijena 10 puta porasla – objašnjava i navodi da je spoznaja da se bavi nečim ilegalnim, a "travu" je nabavljao iz raznih izvora, pa i različite kvalitete, u njemu stvarala nelagodu.

– Nisam nikada prodavao ni dilao, već sam radio kao lud da bih si mogao priuštiti malo marihuane. Bio sam prisiljen konoplju saditi kod kuće, jer sam na kupnju trošio mnogo novca i morao sam se zbog toga družiti s ljudima s kojima ne želim – navodi Dujmović. Sadnjom se bavio sve dok nije otkriven i sankcioniran.

Počeo se liječiti kod psihijatra i u Centru za izvanbolničko liječenje ovisnosti u Koprivnici. Terapija se sastojala od konzumacije xanaxa, deprozela i zonadina, izdržao je osam mjeseci.

– Nije mi jasno kako mi može biti bolje od tri vrsta tableta, sintetičkih, koje stvaraju fizičku ovisnost, umjesto da konzumiram cvijet biljke iz prirode – bio je zbunjen Dujmović. Kaže da je od tableta imao grozne nuspojave, gubio je tek, mijenjao raspoloženja i postajao je sve otporniji, pa mu je trebala i veća doza. Shvatio je da je postao ovisan o lijekovima te se žalio psihijatrici.

Kakva je to rehabilitacija?

Aktivirao se i u udruzi Zeleni svijet, koja se zalaže za upotrebu medicinskog kanabisa po uzoru na Nizozemsku, gdje se u terapijske svrhe koristi tzv. bedrocan.

– To je lijek od cvijeta kanabisa, a postoje sorte za određene tegobe. Može se kupiti legalno i na recept – ističe Dujmović napominjući da je udruga 2010. od Ministarstva zdravstva dobila odbijenicu kad je zatražila dopuštenje za proizvodnju. No, to je nije pokolebalo pa je nastavila s promoviranjem te na Filozofskom fakultetu u Zagrebu održala i simpozij o medicinskoj upotrebi kanabisa, a za travanj priprema i drugi. Dujmović, međutim, ne zna hoće li tada biti na slobodi. U utorak je dobio poziv da 19. ožujka dođe k sucu koji će mu odrediti datum i mjesto izdržavanja kazne. Ne izgleda uznemireno. Roditelji mu konzumaciju marihuane ne odobravaju, a nedavno se razveo od supruge, s kojom ima dvoje djece i s njima se rado viđa.

– Mislim da su uživatelji marihuane prestrogo tretirani. Što će čovjek s nesanicom u zatvoru? Poslije mogu završiti i u ludnici, sumnjam da će me to rehabilitirati – smatra Križevčanin, zaposlen u tvornici tjestenine, čiji vlasnik za njega, kaže, ima razumijevanja.

– Kad bih bar mogao samo noćiti u zatvoru, a po danu raditi – tri četvrtine plaće išlo bi državi pa bih vratio dug – poručuje Dujmović.

Komentara 91

MD
Marko Dujmović
15:37 07.03.2012.

@Papuk: kažete da kazneni zakon ne priznaje olakotne i otegotne okolnosti? hmmmm.... dvostruka mjerila; zbog dijagnoze PTSP-a i drugi zbog dijagnoze multiple su oslobođeni... oslobođeni su i neki dileri... a ak je to pošteno... ok onda...

MD
Marko Dujmović
16:34 07.03.2012.

a kakve bi reakcije tek bile da sam i religijski aspekt kanabisa spomenul :D?

Avatar Gustav
Gustav
14:26 07.03.2012.

Marko pa netko mora biti zadnji ! :-)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije