Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFERA DRAGULJI

Markica Rebić: Tuđman ‘99. tražio nadzor jer je Zagi izvozio granate

23.12.2008.
u 10:03

Istina je da sam od predsjednika države dr. Franje Tuđmana dobio zadatak da prekontroliram poslovanje generala Zagorca. No prije nego što išta kažem, želio bih upozoriti sud da se radi o nezakonitom korištenju transkripata iz Ureda predsjednika. Ako je to sudu u redu, ja mogu govoriti o tome. Dakle, bilo je to 1999., a Hrvatska je bila izložena pritisku da ne izvozi oružje.

T. Barbarić: Zagorec mi je pokazao dragulje

'Ne, on nije bio toliko moćan'

Prijateljska služba
Predsjednik Tuđman je tada od prijateljske obavještajne zajednice dobio non-paper, iz kojeg je proizlazilo da se s jednog aerodroma u Hrvatskoj distribuiraju u inozemstvo minobacačke granate, odnosno da su otišle stranom dobavljaču. Pozvao me tada i pitao znam li što o tome, a ja sam rekao da ne znam.

Organizirao sam potom sastanak s tadašnjim ministrom obrane Pavlom Miljavcem te tadašnjim šefom HIS-a. Ni oni nisu ništa znali, a ja sam poslije dobio izvještaj da je to Zagorec prodao stranom dobavljaču. Radilo se o tome da je Hrvatska od uvoznice postala izvoznica oružja. General Zagorec je tada napravio veliku političku štetu, no i dobar posao za Hrvatsku. Rekao sam predsjedniku da tu nema elemenata kaznenog djela, a kada me on pitao: Što da radim s njim?, rekao sam mu: Pa smijenite ga! – kazao je u utorak među ostalim Markica Rebić, bivši šef SIS-a i bivši predstojnik Ureda predsjednika na suđenju Vladimiru Zagorcu u slučaju dragulji.


Foto: Anto Magzan

Javno i tajno
Kada ga je tužiteljica upitala je li na tom sastanku kod predsjednika bilo govora da Zagorec prekoračuje svoje ovlasti, da može otvoriti granicu te da novac stavlja u svoj džep, Rebić je odgovorio:

– Sjećam se razgovora, ali predlažem da se pročita taj transkript, te da me vi nešto konkretno pitate.

– Što to znači, imao je ovlasti otvoriti granicu? – zanimalo je predsjednika vijeća suca Sinišu Plešea.

– To znači da, ako postoji neki transport od državnog interesa, da nitko ne smije ulaziti ni provjeravati što se u njemu nalazi. No sve je bilo transparentno, jer su policija i carina znali da taj transport dolazi. Takve ovlasti nije imao samo Zagorec nego i ja – kazao je Rebić.

Tužiteljica je potom u spis dostavila transkripit razgovora snimljen 29. ožujka 1999., a s kojeg je oznaka tajnosti skinuta 24. listopada 2008. Predložila je da se on pročita, čemu se usprotivio Zagorčev branitelj Zvonimir Hodak. Prije no što je vijeće donijelo odluku o čitanju transkripata, zanimalo ga je je li Rebić znao da je sniman.
– Ne, to sam doznao kasnije, kada ga je predsjednik Mesić dao medijima. Predsjednik Tuđman je snimao sve svoje razgovore, na sve je transkripte stavio oznaku tajnosti, no nije prekršio nikakav zakon – objasnio je Rebić.

Vijeće je odbilo čitanje transkripta smatrajući da je riječ o nedopuštenom prijedlogu.

Što se pak tiče dijamanata, Rebić je kazao “da mora da je riječ o slobodno letećim dijamantima, za koje nitko ne zna čiji su, te za koje nitko godinama nije pitao”.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije