Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera Okoliš

Marina Matulović Dropulić krajnji cilj istražitelja USKOK-a

\'23.08.2010.,  Zagreb - Zasjedanje Vlade zbog novog rebalansa proracuna.Marina Matulovic Dropulic.  Photo: Goran Jakus/PIXSELL\'
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
1/4
27.04.2011.
u 10:31

Uz njega su uhićene još tri osobe, a sve ih se sumnjiči za izvlačenje novca iz Fonda kroz fiktivno prikazivanje otkupa PET ambalaže

Zbog sumnje da su se udružili u skupinu koja je fiktivno prikazivala otkup i reciklažu PET ambalaže, a zapravo izvlačila novac iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, zbog čega mu je prema nekim procjenama nanesena šteta od 300 milijuna kuna, po nalogu USKOK-a jučer su ponovno uhićeni Vinko Mladineo, bivši šef Fonda, i Miho Zrnić Marinović, vlasnik zadarske tvrtke Odlagalište sirovina. Ranije su već bili pod povećalom istražitelja zbog afera Fimi media te one oko mutna poslovanja Fonda i Zrnića Marinovića u vezi sa sanacijom tvornice glinice u Obrovcu. Mladineo je prošlog tjedna napustio Remetinec u čijem je istražnom zatvoru bio pola godine.

Muljaže s ambalažom

Uz njih su uhićeni i Dragan Mioč, vlasnik metkovićke tvrtke Retabl, Barbara Bešenić, šefica varaždinske tvrtke za preradu plastičnog otpada BBS, te njezin sin Krunoslav Bešenić.

Priča o nepravilnosti pri otkupu i reciklaži PET ambalaže u javnost je dospjela nedugo nakon Mladineova prošlogodišnjeg pritvaranja, kada je u javnost procurilo da je istražiteljima zanimljiv i zbog opsežne istrage o švercu plastičnog otpada iz Bosne i Hercegovine te Srbije u Hrvatsku koji se, moglo se već tada čuti, pet godina odvijao uz naklonost tadašnjeg vrha HDZ-a.

Kada se krenulo u raščišćavanje mutnih poslova na državnim razinama, policija je izuzela dokumentaciju iz tvrtke Retabl, a njezin je vlasnik, prilično blizak predsjedniku Sabora Luki Bebiću, nedugo nakon toga odustao od otkupa ambalaže. Mioč je do tada ambalažu “uvezenu” iz susjednih zemalja preprodavao u Dalmaciji te Bešenićevoj, a njihove su tvrtke, zanimljivo je, upale u prilične financijske probleme pošto su istražitelji počeli “češljati” njihove poslovne knjige.

Postoje ozbiljne sumnje da je cijeli projekt otkupa i prerade ambalaže bio usko povezan s donošenjem Zakona o zbrinjavanju ambalaže i njezinoj preradi koji je donesen za mandata bivše ministrice Marine Matulović Dropulić pa se iz tog razloga već neslužbeno govori da je ona, kao i brojne nepravilnosti u njezinu bivšem resoru, zapravo krajnji cilj zanimanja istražitelja. Koliko je poznato, neki od svjedoka ispitanih zbog muljaže s otkupom PET ambalaže progovorili su o njezinoj ulozi u cijeloj priči te je i ozbiljno teretili u vezi s tim pitanjem. Prema nekim interpretacijama, upravo je bivša ministrica zaslužna za dodjeljivanje koncesije tvrtci BBS za čije je nepravilnosti u poslovanju, koliko se zna, znao i Mladineo te, valjda shvativši razmjere koje one poprimaju, diskretno upozoravao mjerodavne, no konkretni su potezi ipak u svemu tome izostali.

Ostali danas u Gajevoj

Što se konkretno događalo s novcem koji je iz Fonda izvučen preko spomenutih “ekologa” i kome su zapravo milijunski iznosi bili namijenjeni, još je uvijek javnosti nepoznanica. Koliko se zna, većinu milijunskih iznosa, nakon provedenih operacija uvoza i izvoza PET ambalaže, Bešenićeva nije vraćala u Hrvatsku, nego je izdašne novčane svote pohranjivala na račune u inozemstvu.

Svoju verziju priče o cijeloj aferi kraljica plastičnog otpada istražiteljima će, uz svoga sina Zrnića Marinovića i Mioča, moći ispričati tijekom današnjeg ispitivanja u sjedištu USKOK-a u Gajevoj. Onamo je sinoć poslije 18 sati, nakon obavljenih policijskih pretraga, iz policijske pritvorske jedinice na Oranicama doveden i Mladineo.

Nekadašnji čelnik Fonda pred istražiteljima je iznosio aktivnu obranu očitujući se o kaznenim djelima koja mu se stavljaju na teret (udruživanje zbog počinjenja kaznenog djela te zloporaba položaja i ovlasti). Mladineo je pred istražiteljima govorio dva sata, a prema riječima njegova odvjetnika Milenka Umićevića, ispitivanje se oduljilo zbog lošeg zdravstvenog stanja te visoke životne dobi njegova klijenta. Već je poznato da za Mladinea USKOK traži određivanje jednomjesečnog istražnog zatvora zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, a u sličnoj će se situaciji najvjerojatnije naći i ostali osumnjičenici u aferi s otkupom PET ambalaže. O njihovu pritvaranju, nakon završenih ispitivanja u Gajevoj, odlučivat će pak sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda.

Ključne riječi

Komentara 64

DE
deus ex machina
11:11 27.04.2011.

PITANJE: ČIJI JE IQ VEĆI...OVOG NOVINARA ILI SUCA ISTRAŽITELJA ???

BR
bronsky
18:07 28.04.2011.

Garibaldi, Šeksa nemožeš pronaći nigdje jer on ima adute u obliku transkripata koje je slučajno imao priliku prvi razabrati, a u njima matrijala milion.

IM
imra
23:24 27.04.2011.

šta ovaj stari prdonja ne čuva unuke nego krade...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije