Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Konverzija 'švicaraca'
Povratak na članak

Marić: Razgovori s predstavnicima banaka će se nastaviti. Lalovac: Vlada popušta

Prema ranijem pisanju medija, banke razmatraju tužbu protiv Hrvatske Međunarodnom sudu za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) u Washingtonu zbog povrede pravne osobnosti i umanjenja dobiti, a vezano za konverziju kredita iz švicarskog franka u eure

Komentari 1

DU
Deleted user
14:22 24.05.2016.

Lalovac osobno zainteresiran i zato takav "zviz" prema bankama - jer ima kreditčinu u CHF. Znači, prvo Linić ograničio kamatu na CHF kredite, onda Lalovac fiksirao tečaj CHF - e da bi naposljetku "nagurao u nozdrve" bankama i zakon o konverziji. I sada, kad su post festum shvatili da je svaka od te tri esdipijevske mjere protivna zakonima i da će ih tužiti/tražiti arbitražu (ne njih esdpijeve glavešine mudre nego aktualnu Vladu) - e sada još "pujdaju" na banke. A da malo trezveno razmisle! Banke, danas prozvane da su navodni lihvari, godinama su dužnike u CHF paritetu držale u povoljnijoj otplatnoj poziciji - i glede kamata i glede otplatnih rata. Tko meni ne vjeruje, nek utipka u tražilicu: Švicarci su sve do 2010. bili u plusu, rugali se eurima... Onda ništa nije bilo sporno - ni sa zakonske niti sa strane javnog bijesa. Međutim, kad se CHF propeo na tečajnicama - e onda banke posluju, slijedom tih istih kred. ugovora, mimo zakona i nemilosrdno su lihvarske. A gdje je tu mudrost da se uvidi da netko tko je potpisao na 20-30 godina u protuvrijednosti CHF - da će biti na valovima i gore i dolje, kako tečaj i kamata budu se već kretali kroz tako dugo razdoblje. Ali kada CHF ode gore - e to je protivno zakonu RH i Vlada intervenira u priv. poslovni odnos štediša-država - i sada se čudom ne mogu načuditi kako će ih banke tužiti!?

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.