Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
diskriminacija

Margarita: Ne daju mi vozačku jer sam se slikala s maramom na glavi

\'margarita01_nnn_unu_221010\'
22.10.2010.
u 20:00

Puljanka tvrdi da je diskriminiraju te da je hidžab dio njezine osobnosti.

Margarita Bajrami, 18. godišnja Puljanka, odlična učenica 4. razreda Strukovne škole u Puli, položila je nedavno vozački ispit, ali je spremna biti bez vozačke dozvole ako joj ne dopuste da na fotografiji ima maramu na glavi (hidžab). Zato Margarita ovih dana vodi svoj "mali rat" jer želi da se, kako kaže, poštuje njezina osobnost.

"Vidi mi se lice"
– U Policijskoj upravi u Puli predala sam u utorak svu dokumentaciju za izdavanje vozačke. Donijela sam i dvije fotografije na kojima sam s maramom, ali sam obratila pozornost na to da mi cijelo lice, čelo i obrve, bude otkriveno i vidljivo. Djelatnica mi je, međutim, kazala da te slike nisu prihvatljive te, pošto se još raspitala, potvrdila da nisu dobre za dokument. Nakon dvosatna objašnjavanja rečeno mi je da predam zahtjev, a djelatnica mi je usput napomenula i da će on biti odbijen. Sada čekam rješenje da vidim može li na vozačkoj biti moja fotografija s maramom. Znam da na putovnici može pa mi je nelogično jer je putovnica, po mom mišljenju, važniji dokument. Stalno ću imati maramu na glavi, pa i kad budem vozila automobil. Marama je, osim toga, i dio mojeg vjerskog opredjeljenja – kaže Margarita Bajrami koja je kontaktirala i sa ženama iz Islamske zajednice u Puli i Zagrebu koje su je podržale u zahtjevu.

Osobna – bez marame!
– Ne tražim ništa protuzakonito, ali sada se osjećam diskriminiranom – kaže Margarita koju u svemu podržava otac Neđat.

Islamska teologinja Lamija Alili kaže kako je bez poteškoća u Zagrebu dobila i putovnicu i osobnu i vozačku, a na svim je fotografijama s hadžibom. Zapravo, tu i jest "kvaka". Margarita Bajrami na osobnoj, dokumentu kojim se dokazuje identitet, ima fotografiju na kojoj je raspuštene duge, tamne, kovrčave kose. Hoće li dobiti vozačku s hidžabom, znat će se sljedeći tjedan kad će u PU istarsku, kaže glasnogovornica Gordana Ostović, stići očitovanje MUP-a.

G. Ostović rekla je i da je Pravilnikom o izdavanju vozačke dozvole u članku šest propisano kako fotografije moraju biti bez pokrivala. No u istom se članku navodi i da starije osobe koje prema narodnim običajima nose maramu ili kapu kao sastavni dio nošnje, mogu priložiti fotografije s njima.

Komentara 544

SA
sargu123
21:05 22.10.2010.

U Hrvatskoj na slikama za dokumente kosa mora biti OTKRIVENA ! Gotov razgovor .

Avatar miroslaw
miroslaw
20:20 26.07.2014.

Bošnjakina Ri,pa lijepo se ne nerviraj i ajde,u tursku kako misliš da su ti korijeni,a pojma nemaš glupačo,malo se edukuj za početak!

MA
master
20:23 22.10.2010.

a kad joj se vidi lice neka se vidi i capi pa bi svi bili zadovoljni

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije