Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
čelična lady

Margaret Thatcher je 1998. godine posjetila i Vukovar

Margaret Thacher (1)
Foto: Privatne fotografije Tomislava Čorka
1/3
11.04.2013.
u 13:21

Tijekom obilaska Vukovara obišla je bolnicu, zgradu gradskog poglavarstva da bi na putu prema Ovčari zastali na mjestu tek otkrivene masovne grobnice kod Sotina, kaže Tomislav Čorak

U nizu posjeta svjetskih državnika, premijera, veleposlanika i drugih visokih gostiju u Vukovaru se posebno prisjećaju posjete iz 1998. godine kada je još uvijek zarušen grad posjetila Margaret Thatcher. Stručna osoba zadužena za protokol i odnose s javnošću u gradskoj upravi Tomislav Čorak i danas se sjeća jasno te posjete, koja je zabilježena 17. rujna, ističući da je to bila jedna od njemu najdojmljivijih posjeta Vukovaru uopće.

– Tijekom obilaska Vukovara obišla je bolnicu, zgradu gradskog poglavarstva da bi na putu prema Ovčari zastali na mjestu tek otkrivene masovne grobnice kod Sotina. Tamo su pronađeni ostaci desetak osoba ubijenih tijekom agresije na Vukovar. Njihove kosti su se vidjeli u zemlji. Sjećam se da je tada, mimo protokola, ušla u tu neobrađenu i blatnjavu oranicu kako bi vidjela sve to izbliza. U svečanoj odjeći kleknula je na zemlju, rekao je Čorak. Susrela se tada i s članovima stradalničkih udruga kao i članovima obitelji koje su tragale za svojim nestalim. Tijekom istog dana posjetila je i mjesto Memorijalnog groblja koje se tek počinjalo graditi. Tamo se nakon svega viđenoga položila vijenac i upisala se u knjigu dojmova.

– U tuzi za sve što su ljudi u Vukovaru pretrpjeli, s nadom u bolju budućnost, napisala je tada Thatcher. U društvu Margaret Thatcher tada su bili brojni dužnosnici iz Zagreba, koje je predvodila Vesna Škare Ožbolt, dok su domaćini u Vukovaru bili tadašnji župan Rudolf Kening i gradonačelnik Vukovara Vladimir Štengl.

>> \'Željezna Lady\' nije marila za san – spavala je samo četiri sata

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije