Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kritika i iz HOK-a

Maras protiv Linića: Predložit ću da se PDV plaća po naplati

Maras Linić
Patrik Macek/PIXSELL
07.03.2013.
u 17:00

Prijedlog ovog zakona nema nikakve veze s direktivama EU. Ujedno, ovakav zakon suprotan je načelu "think small first“, naglašavaju iz Hrvatske obrtničke komore.

Nakon što je Slavko Linić danas najavio da će se od sljedeće godine obrtnicima PDV obračunavati po fakturiranoj, a ne po naplaćenoj realizaciji, čini se da će mu taj prijedlog "minirati" ministar iz SDP-ovih redova, Gordan Maras.

Ministar poduzetništva Gordan Maras je na svom Twitter profilu napisao da će tražiti "popravljanje" prijedloga Zakona o PDV-u. "Puno obrtnika me zove pa ovim putem poručujem da ću predložiti da se prijedlog zakona o PDV-u popravi tako da PDV i dalje plaćaju po naplati", napisao je Maras na Twitteru.

Izmjene Zakona o PDV-u, predstavljene na današnjoj sjednici Vlade prema kojima će obrtnici od početka 2014. godine biti obvezni obračunavati PDV po izdanim računima, umjesto kao do sada, po naplaćenim računima, nanijet će velike probleme i štete obrtnicima i dovesti u pitanje njihovu likvidnost, stav je Hrvatske obrtničke komore.

- Obrtnici "dohodaši" (obveznici poreza na dohodak) uglavnom su mikro poduzetnici, ujedno i zadnji u lancu plaćanja. U Hrvatskoj, gdje vlada velika financijska nedisciplina, to znači da mnogi obrtnici imaju veliki broj nenaplaćenih računa za obavljene poslove. Po ovom prijedlogu Zakona o PDV-u, nakon 1. siječnja 2014. godine, na sve te nenaplaćene račune koje su skupljali godinama, a koji su dosegli visoke iznose, morat će državi platiti PDV. Pitanje je da li će ikad naplatiti svoja potraživanja, jer su im dužnici prezaduženi, u stečaju, dok su postupci prisilne naplate za obrtnike preskupi, dugotrajni i neizvjesni - objašnjavaju u HOK-u te zaključuju:

- Ovaj potez Vlade predstavlja dodatni udarac na obrtnike i dovest će do zatvaranja velikog broja obrta. Valja istaknuti i da prijedlog ovog zakona nema nikakve veze s direktivama EU. Ujedno, ovakav zakon suprotan je načelu "think small first“.

>>Linić smanjuje PDV na dio prehrambenih proizvoda

Komentara 39

LU
lutomirski
18:12 07.03.2013.

porez za budale, biti ce vama jos gore...samo se drzite Linica....

LU
lutomirski
18:14 07.03.2013.

kod mene bi pare tek dobili kad ja sebe namirim i moji racuni budu placeni...onda dode drzava na red...mozda...

DU
Deleted user
18:00 07.03.2013.

Stvarno nas žele uništiti! Jedan obrtnik radi 4 do 5 mjeseci isključivo za državu. Budući da je to apsolutno nemoguće, jer čovjek treba jesti dok radi onda ostaje državi dužan i plaća nakon što se sam naplati. Već to što nam uzimaju svu lovu zarađenu u 5 mjeseci (mukotrpno zarađenu jer obrtnik radi daleko više od ovih u državnim upravama koje hrani) je čista krađa, a sad još i ovo!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije