Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
wikileaks presuda

Manning osuđen na 35 godina zatvora! Smireno odslušao kaznu

bradley manning
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
Autori: jek/VLM, tli/VLM
21.08.2013.
u 16:56

Obavještajni analitičar američke vojske Bradley Manning provest će ukupno 35 godina u zatvoru. Bit će nečasno otpušten iz vojske te će izgubiti plaću i sve naknade

Bradley Manning, obavještajni analitičar američke vojske osuđen za ono što tužitelji vjeruju da je riječ o najvećem curenju obavještajnih informacija u povijesti vojske, dobio je 35 godina zatvorske kazne, prenosi CNN. Manning će biti nečasno otpušten iz vojske te će izgubiti sva prava, plaću i ostale naknade.

Sutkinja Denise Lind tijekom utorka istaknula je kako je Manning proveo 1.293 dana – ili 3 1/2 godine – u pritvoru te će mu se to isto uračunati u kaznu. Rasprava je započela u utorak, a sutkinja Lind kaznu je izrekla nešto iza 10 sati ujutro po istočnom vremenu. Guardianova novinarka Alexa O'Brien piše da nakon izricanja presude Manningu ostaje mogućnost podnošenja peticije za pomilovanje generalu Jeffreyju Buchananu. Također, nakon odsluženja barem jedne trećine kazne, Manning ima pravo zatražiti prijevremeno otpuštanje iz zatvora. Nagađa se da bi tu mogućnost dobio za nešto više od osam godina. Naime, kako ukupna kazna iznosi 35 godina, trećina je nešto više od 12, a i ona bi trebala biti umanjena za 3 1/2 godine provedene u zatvoru.

U manje od dvije minute pročitala kaznu

Nakon objave kazne, procurili su i detalji o njezinom izricanju. ''Proces je trajao tri godine, a kazna pročitana u manje od dvije minute'', ukratko opisuju strani mediji.

– Sutkinja je ušla u sudnicu i odmah najavila kako će pročitati kaznu. Zamolila je prisutne da se suzdrže od reakcija. U protivnom, opomenula ih je da će biti ispraćeni iz sudnice. Zatim je pročitala rečenicu, prebrzo da bi itko na nju uspio odgovoriti. Rekla je da je dobio 35 godina. Mannning je sve to promatrao sa smirenim izrazom lica. Bilo je komešanja u sudnici. Jedna je žena rukama prekrila glavu. Manning je zatim promptno izveden iz sudnice – prepričao je ukratko Guardianov izvjestitelj iz Washingtona.

Manning je potom brzo ispraćen iz zgrade u Fort Meadu. Njegove pristaše burno su popratili taj događaj. – Nastavit ćemo se boriti za tebe Bradley, ti si naš heroj – dovikivalo je mnoštvo koje je od ranih jutarnjih sati okružilo sudnicu.

''Nije bilo pošteno suđenje''

Nakon izricanja presude, počele su pristizati reakcije, uglavnom podrške Manningu iz svih dijelova svijeta. Mnogi nisu propustili napomenuti kako je ovo najveća kazna ikad izrečena nekoj vojnoj osobi za curenje podataka.

– Ovo nije bilo pošteno suđenje – kazala je islandska parlamentarka Birgitta Jonsdottir koja je radila za Wikileaks.

– Krajnje je nepošteno da se vojnika koji je dijelio informacije kazni više nego one koji su u ratu ubijali i mučili civile – zaključak je kojeg po društvenim mrežama dijeli Američka unija za civilne slobode te mnogobrojni društveni kroničari.

Ne treba ''trunuti u zatvoru''

Tužitelji su rekli kako je Manning djelovao kao "insajder" u curenju povjerljivih informacija o ratovima u Iraku i Afganistanu i tražili kaznu zatvora od 60 godina. No, Manningov odvjetnik tvrdi ga se može rehabilitirati i da ne treba "trunuti u zatvoru."

Podsjetimo, prije izricanja presude Manning se suočavao sa 90 godina iza rešetaka. Odvjetnici obje strane završili su sa svojim zaključnim riječima u ponedjeljak.
Lind je osudila Manninga po brojnim točkama na suđenju u srpnju, uključujući i špijunažu i slične optužbe. Izbjegao je potencijalnu doživotnu kaznu nakon što je Lind odbacila optužbe da su njegovi postupci pomagali neprijatelju.

Uz zatvor, tužitelji također traže da se Manning odrekne plaće i beneficija te da plati 100.000 dolara kazne.

>>Manning pred sudom: Žao mi je što sam naštetio SAD-u

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije