Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rodila sa 14 godina

Mama školarka: Noću dojim Viktoriju, a ujutro idem u svoj 8. a

aida
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
1/3
03.04.2010.
u 14:17

U koprivničkoj Srednjoj i Obrtničkoj školi ima čak 18 trudnica, u ranom i kasnom stadiju trudnoće.

Sretna sam jer danas imam malu Viktoriju. S njom spavam i budim se noću da bih je nahranila, jer je dojim, a ujutro idem u školu – otkriva nam Koprivničanka Aida Ružić Murić, koja je Viktoriju rodila 25. veljače, sa samo 14 godina. Nazvala ju je, kaže, Viktorija jer joj je ime lijepo, a i zna da znači – pobjeda, koja je stigla u kuću kao peta žena.

Doznala sa 3,5 mjeseci

Aida ide u osmi a razred i prije dva tjedna, poslije mjesec i pol izbivanja, ponovno je krenula u školu.

– Nisam znala da sam trudna do tri i pol mjeseca jer nije bilo nikakvih znakova. Prva je shvatila moja baka. Vidjela je da sam smršavjela i da ne jedem meso, što sam inače voljela – objašnjava Aida dok u naručju ljuljuška malu kćer te dodaje kako nije ni u jednom trenutku razmišljala o pobačaju te kako nikada neće zažaliti što je rodila Viktoriju.

Dodaje kako je sve o prematanju, dojenju i brizi za dijete naučila kad je majci pomagala oko mlađih sestara Arijele (4) i Elle (2).

– Sestre su jako vezane uz Aidu, a Ella joj čak nekad i viče mama – kaže njihova majka Danijela Murić, koja je postala baka sa 33 godine. No tvrdi da joj to nije nikakav problem te poručuje svim mladim bakama da ne prisiljavaju djecu na pobačaj ili posvajanje, jer dijete je najljepši dar.

– Ne možete vi to spriječiti. Da nisam Aidu pustila van, izišla bi kroz krov. Pa djeca to danas rade i u školi. Jedino mogu biti sretna što je sve dobro prošlo, jer je rodila carskim rezom, a poslije je jedva hodala, no sada je posve dobro i kao i svaka mama brine se o Viktoriji.

No na upit o šesnaestogodišnjem ocu, za kojeg kaže da polazi prvi razred Obrtničke škole u Koprivnici, Aida kaže da ga poznaje odmalena, ali više je ne posjećuje.

– Dolazio je prvih 15 dana s roditeljima, a poslije ne znam što se dogodilo. Mislim da mu roditelji ne dopuštaju – kazale je ona i uza smiješak nam objasnila da zato dolaze prijateljice iz razreda i čuvaju bebu te njezine slike stavljaju na Facebook.

U školu je išla cijelu trudnoću i kaže da su i profesori i vršnjaci imali razumijevanja za nju.

– Spremna sam na sve i Viktorija mi nikada neće smetati. Prolazim vrlo dobrim i upisat ću i srednju školu – puna je volje mlada mama.

No mala je Viktorija, kaže baka Danijela, pripala pod skrbništvo njihove obiteljske liječnice.

– Kako je djetetova majka maloljetna, a baka Danijela je pod nadzorom, morali smo Viktoriji dati skrbnicu, neutralnu osobu, da bi se mogla upisati u maticu rođenih – kazala je Sonja Petrović, ravnateljica koprivničkog Centra za socijalnu skrb.

No Danijela se žali na odluku jer, kaže, živi od 1400 kuna rodiljskog za svoju djecu te od 1600 kuna dječjeg doplatka, a za Viktoriju ne dobiva ništa iako živi kod njih.

– Lani me prijatelj bivšeg partnera udario automobilom, no u lokalnim su se medijima širile priče da sam se vozila na haubi, a na sudu je potvrđeno da to nije istina. Nanio mi je teške ozljede i još se nisam oporavila i sada zbog toga imam problema sa socijalom – žali se Danijela, čiji je pak suprug, s kojim vodi brakorazvodnu parnicu, trenutačno u zatvoru zbog, tvrdi, švercanja cigareta. Za kćerkinu je trudnoću doznala kad je bila u bolnici i ističe da su obje plakale.

– Aida nije znala kako da mi kaže, a onda se rasplakala. I meni je bilo teško, no sve sam normalno prihvatila – dodaje Danijela.

Male se Aidine sestre Arijela i Ella igraju s bebom, a čak su i malo ljubomorne jer su navikle na pažnju starije sestre.

Baby boom u srednjoj

No očito je baby boom zahvatio i koprivničku Srednju i Obrtničku školu, koje su u jednoj zgradi, jer po kazivanjima učenika škole, ondje je trenutačno čak 18 trudnica, u ranom i kasnom stadiju trudnoće.

– Prema mojoj informaciji, u Srednjoj je školi trenutačno pet trudnih djevojaka, u srednjem stadiju trudnoće. Ne vodimo posebnu evidenciju o tome, a u školu idu po preporuci liječnika. Iako imamo preventivne programe, svake je godine nekoliko trudnica – kaže Sanja Crnković – psihologinja u Srednjoj školi.

Sanja Orošić Jukić, pedagoginja Obrtničke škole, kaže pak da su ove godine dvije djevojke već rodile.

– Jednoj je 17, drugoj 16 godina, a jedna je djevojka (17) ostala trudna zbog bunta prema roditeljima. Obje imaju partnere dosta starije od njih, jedna se vjenčala, a druga je ostala živjeti s roditeljima – kaže S. Orošić Jukić.

Dodaje kako su djevojke dolazile k njoj na savjetovanja, a omogućili su im i polaganje razredbenog ispita na kraju školske godine pa ne moraju dolaziti u školu.

Na upit je li moguće da je trudnih djevojaka čak 18, Sandra kaže da ne zna koliko ih je stvarno trudno jer, tvrdi, profesori to zadnji doznaju iako trudnica ima svake godine. No u koprivničkoj Gimnaziji "Fran Galović", ravnatelj Vjekoslav Robotić kaže da u posljednje četiri godine nisu imali ni jednu djevojku u drugom stanju.

– Imamo mnoge preventivne programe tijekom godine, a i to su uglavnom djeca iz situiranih obitelji – objašnjava on.

Komentara 57

Avatar arcanius
arcanius
15:17 03.04.2010.

zubatac....ti si bedak...kakve veze ima jesu li to Romi?... vidim po tvojem pisanju da nisi školovan....veliko slovo piši kad spominješ nacionalnost...

LO
Loco
15:18 03.04.2010.

Divna obitelj. Djed u zatvoru zbog šverca cigaretama, baka pod nadzorom socijalne službe živi od socijalne pomoći i kćer s 14 godina rađa unuku. Baš me zanima koji će zaključak biti donešen nakon završetka nadzora...

BO
bono
14:33 03.04.2010.

neko mi netko kaže da je to normalno , lijepo je imati dijete ali sa 14 godina po meni su tu zakazale socijalne službe tj. socijalna skrb i roditelji koji nemaju mozga u glavi da educiraju svoju djecu .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije