Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
suđenje završeno

Maloljetnici za smrt vršnjaka dobili po dvije godine robije

'02.11.2008 Vukovar - Jedanaest maloljetnika, privedeno je na saslusanje istraznom sucu za mladez Zupanijskog suda u Vukovaru pod sumnjom da su sudjelovali u tucnjavi 23. listopada u kojoj je 16-godis
Foto: 'Marko Mrkonjic/Vecernji list'
1/3
22.09.2011.
u 09:25

Josipa Klasnića u parku pokraj škole presrelo je 11 vršnjaka. Pretukli su ga te je preminuo, a njegov otac nada se da će i oni proživjeti bol i patnju

– Kazna je mala i smiješna, ali živimo u državi u kojoj su zakoni takvi kakvi jesu i ja, kao ni bilo tko drugi, tu ne mogu ništa promijeniti. Nama poslije svega preostaje samo da se nadamo kako će ta presuda napokon postati pravomoćna i da ne moramo više prolaziti kroza sve ovo. Valjda postoje granice dokle sve to može trajati.

Riječi su to Stjepana Klasnića poslije jučerašnje ponovljene glavne rasprave i izricanja presude optuženima za smrt njegova 16-godišnjeg sina Josipa koji je 23. listopada 2008. godine pretučen ispred škole u Vinkovcima, od čega je poslije osam dana i preminuo.

Žalba na presudu

U jučerašnjoj glavnoj raspravi, koja je uslijedila nakon što je Županijski sud u Vukovaru zbog proceduralne pogreške slučaj vratio na početak, saslušani su iskazi optuženika i svjedoka te je izrečena presuda identična prvoj. Nepravomoćnom odlukom Općinskog suda u Vukovaru istih pet osoba, optuženih za nanošenje teških tjelesnih ozljeda sa smrtnom posljedicom, ponovno je osuđeno na po dvije godine maloljetničkog zatvora, što je maksimalna kazna kod ovakve optužnice. Za preostalih šest optuženika izrečena je mjera upućivanja u odgojni zavod.

– Svatko tko je roditelj treba razmisliti što znači preživjeti takvo što i kako je živjeti s takvom tragedijom. Nitko od optuženih ni njihovih roditelja nikada nas nije nazvao, uostalom i ne trebaju me zvati i bilo što govoriti. To od njih ne očekujem, ali ne opraštam im smrt svoga sina. Nadam se samo da će i oni proživjeti barem dio boli i patnje koju smo moja obitelj i ja zbog njih proživjeli i još uvijek proživljavamo – kratko je rekao Stjepan Klasnić.

Njegova sina Josipa, koji je preminuo od traumatskog nagnječenja mozga, jedanaestorica vršnjaka napala su u parku Lenije, u blizini Poljoprivredno-šumarske škole u Vinkovcima. Svi oni pohađali su istu školu, a zbog načina na koji se sve dogodilo i Josipove smrti slučaj je ubrzo nazvan "vinkovačkim slučajem Ritz".

Boris Hlatki, odvjetnik jednog od optuženika, najavio je da će se žaliti na presudu te da treba razdvojiti individualnu i kolektivnu krivnju. Isto je najavio i odvjetnik Krunoslav Hager.

– Presuda je osuđujuća za sve i identična prvoj presudi. U ovom ponovljenom postupku nije bilo ničeg novog te očekujem da će Županijski sud u Vukovaru slučaj ponovno vratiti na početak – rekao je Hager. Inače, i jučerašnje suđenje bilo je zatvoreno za javnost, s obzirom na to da je riječ o maloljetnicima, od kojih je većina njih u međuvremenu postala punoljetna. Najmlađi među njima u trenutku premlaćivanja imali su po 15 godina, a najstariji 17.

Povod i dalje nepoznat

– Optužnica je takva da su izrečene kazne maksimalne. Koliko su one velike ili ne, teško je govoriti, ali takav je zakon. Ovdje se sada govori i o razdvajanju krivnje, odnosno da se vidi odgovornost onih koji su tukli mladića i onih koji su ga gurnuli kada je udario glavom u beton, od čega je preminuo. Mislim da je to nemoguće jer je riječ o jednom kaznenom djelu u kojem ima više okrivljenika – rekao nam je neslužbeno jedan vukovarski sudac.

Međutim, i dalje ostaje nepoznato koji je to razlog morao postojati da se jednog 16-godišnjeg mladića, koji je tek počeo živjeti, tako divljački napadne i pretuče. 

Ključne riječi

Komentara 90

Avatar Grunf
Grunf
10:16 22.09.2011.

oko za oko zub za zub

Avatar broz
broz
09:12 24.09.2011.

Na sred Maksimira objesiti o prečku gola za primjer drugima i to naglavačke da duže razmišljaju o onome što su napravili.

Avatar Grunf
Grunf
10:33 22.09.2011.

oko za oko zub za zub pa da vidimo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije