Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pitaju p. matića

Maloljetni branitelji: Gdje se mi to spominjemo u novom zakonu?

predrag matić (1)
Žarko Bašić/PIXSELL
12.10.2012.
u 11:00

Maloljetni branitelji pozivaju ministra Matića neka pokaže gdje se u Zakonu o braniteljima spominju maloljetni branitelji

 – Kao suorganizatori prosvjeda maloljetnih dragovoljaca, održanog 10. listopada u Zagrebu, šaljemo vam ovo priopćenje kojim zahvaljujemo svim sudionicima, te svima koji su nam pomogli u organizaciji i realizaciji ovog časnog i mirnog prosvjeda, kojim smo htjeli upozoriti na postojanje branitelja koji su bili maloljetni sudionici Domovinskog rata, na prvim crtama obrane Republike Hrvatske. Također smo htjeli upozoriti da mi kao osjetljiva braniteljska skupina baš zbog svoje maloljetnosti, tijekom pripadnosti borbenim postrojbama RH tijekom DR-a, sada imamo problema sa dokazivanjem svojih statusa i ostvarivanjem svojih osnovnih prava po ZOPHB – navodi se u priopćenju Udruge maloljetnih branitelja, podružnice Vukovarsko-srijemske županije Vinkovci, koje su u petak uputili medijima.

Prosvjed je protekao očekivano mirno, kažu branitelji, a kratko su se osvrnuli i na izjavu ministra branitelja Predraga Matića Freda koja ih je iznenadila.

– Na dan prosvjeda izjavio je da priznavanjem nas kao posebne braniteljske skupine RH ne bi dobila ništa pozitivno pa ga pitamo je li RH dobila išta pozitivno kada nas je bez zadrške primila u prve borbene redove 1991. kao aktivne sudionike oružanog sukoba, kad ju je Europa trebala priznati, potpisala Konvenciju o pravima djeteta? Opet ga pozivamo neka javno pokaže prstom u ZOPHB, riječ ili rečenicu u kojima se konkretno spominju maloljetni branitelji.

Takve i slične izjave resornog ministra ne služe mu na čast i smatramo da nisu primjerene funkciji koju obavlja te ih smatramo svojevrsnom uvredom. Stoga ćemo sazvati što hitniji sastanak članova podružnice kako bismo odlučili o koracima koje ćemo poduzeti. Također ćemo razmotriti mogućnost tužbe protiv RH, koju već dugo odgađamo, s nadom da će nas netko od odgovornih ipak primiti na razgovor i konačno nam ponuditi konkretno rješenje naših problema. No već godinama se na naše probleme oglušuju svi, naši problemi su sve veći, a rješenja nema, kao ni volje odgovornih vlasti. Stoga smo mi, maloljetni branitelji, koji se zbog direktnog sudjelovanja u oružanom sukobu nismo uspjeli razviti kao osobe, što potvrđuju stotine uglednih psihijatara, psihologa i profesora, te smo svojim časnim sudjelovanjem u DR-u ostali uskraćeni za mogućnost u potencijalnom napredovanju tijekom radnog i životnog vijeka, primorani tražiti pravne mogućnosti kojima bismo sebi i svojim obiteljima pružili barem minimum dostojanstvenog života koji zaslužuje svatko.

Na kraju, izjavljujemo da ne želimo umanjiti ničiji doprinos u obrani RH, samo želimo svoja zaslužena prava – kaže se u priopćenju vukovarsko-srijemskih maloljetnih branitelja.

>>Predrag Matić: Objava registra bit će moj božićni poklon braniteljima

Ključne riječi

Komentara 6

OB
-obrisani-
11:12 12.10.2012.

maticu sastavlja govor josipovic i milanovic....odstupi izdao si branitelje kako si nedavno bio jak na rijecima zasto se nebi zamjenio sa veljkom maricem koji dugo cami u beogradu.....

KE
kejzimir
11:43 12.10.2012.

svim braniteljima svaka čast na svemu što su dali za domovinu, a i sam sam branitelj....... ipak, ipak ima nešto što pogotovo zato nerazumijem...... dragi moji, koliko moramo ponovo trpjeti partizane i partizanštinu....... pa od 45-te su nam partizani zaza vratom, i taman u momentu kada smo ih se oslobodili na vrat smo dobili nove -PARTIZANE- nažalost uvjeren sam da se to radi o jako malom ali jako glasnom broju onih, koji su sve iskoristili radi svog probitka i materijalne koristi i pozaboravljali ciljeve za koje SMO se SVI borili

KE
kejzimir
14:36 12.10.2012.

e moj VITAL. ....... i ovaj rat, kao i mnogi drugi, pobrao je žrtve nebirajući njihove godine! maloljetni borci, početkom 90", bili su normalna stvar pa tvoje uspoređivanje s Buhom nije nimalo smiješno! ali ostajem pri svom stajalištu da mi je dosta partizanštine za narednih 50odina

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije