Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
31.03.2016. u 07:02

To je loše za pravdu, ali za žrtve i sud u Haagu, dobro je što Šešelj nije na objavi presude

Koliko god je to loše za međunarodnu pravdu, za žrtve i dostojanstvo suda u Haagu, ipak je dobro što Vojislav Šešelj ne samo da ne nazoči izricanju presude nego što će, kako je rekao za srbijanski Alo, ignorirati prijenos objave. Jer, njegov lucidni um, uvijek spreman za narcisoidno cirkusiranje i izrugivanje s nametnutim mu autoritetima, sigurno bi izveo šou vulgarno se izrugujući  s pravdom te soleći rane žrtvama.

“Protiv mene lijeka nema!”, s pokrićem je Šešelj davno rekao u haaškoj sudnici. Već stoga što je tužiteljstvo tražilo 28 godina zatvora za Šešelja, očito je da on nije kalibar haaškog optuženika poput Radovana Karadžića, nepravomoćno osuđenog na 40 godina zatvora i za genocid kao kapitalni zločin.

Stoga je srbijanski premijer Aleksandar Vučić imao razloga jučer ustvrditi, kako prenosi Beta, da će presuda Šešelju “imati manji značaj” te da ne očekuje posljedice za Srbiju. Iako će ta presuda sigurno biti poticaj Šešeljevim i ambicijama radikala na predstojećim parlamentarnim izborima.

Zato su vlasti u Srbiji i tražile od suda u Haagu da odgodi objavu za poslije izbora. Rezultati tih izbora vjerojatno će utjecati i na to u kojoj mjeri će Šešelj i dalje biti prepreka u odnosima Hrvatske i Srbije. Ipak, i to će u konačnici biti problem pragmatičnosti njihove politike, to “manjeg značaja” što će biti bliže EU.

Ali ono zbog čega predmet Šešelj ima veliki značaj i stoga je veliki problem za Srbiju – pravni, povijesni i suštinski – sadržano je u optužnici, i bit će tim veći usvoji li ga i sudsko vijeće. Šešelj je optužen za udruženi zločinački pothvat u suradnji sa svim velikanima velikosrpske zločinačke politike na čelu sa Slobodanom Miloševićem, generalima JNA Veljkom Kadijevićem, Blagojem Adžićem i drugim srbijanskim dužnosnicima Radmilom Bogdanovićem, Jovicom Stanišićem, Frankom Simatovićem... Šešelj je kao ideolog i propagator zločina bio onaj integrativni faktor koji povezuje zločinačke misli, riječi i djela činjena radi “velike Srbije” još od memoranduma SANU.•

>> Ljajić zbog slučaja Šešelj očekuje uvjetovanja Hrvatske Srbiji na putu ka EU

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije