Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stočarstvo

Mali proizvođači spas bi mogli naći u mljekomatima

mljekomat
pixsell
12.11.2010.
u 08:52

– Investicija je dobra i relativno se brzo vraća – kaže Željko Pažulj iz Kupinca, koji je prvi ušao u projekt

Ubacite kovanice u automat, ali ne izađe čokoladica ili Coca cola, već boca domaćega mlijeka. Zvuči neobično, ali je istinito. Mlijeko na mljekomatu Zagrepčani već kupuju, a u skoroj bi ga budućnosti mogli piti i Varaždinci.

– Riječ je o mjeri koja poljoprivrednim gospodarstvima omogućuje izravnu prodaju proizvoda kupcima. Mlijeko je pomuzeno prije najviše 12 sati, ohlađeno je, pod kontroliranim je uvjetima, ali nije pasterizirano ni sterilizirano. Njegova struktura nije narušena, to je ono pravo, domaće mlijeko – kaže pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Varaždinske županije Dragutin Vincek.

Mljekomata je u Hrvatskoj tek nekoliko, a najviše u Zagrebu. Postavljaju se na mjesta na kojima je velika frekvencija ljudi, poput tržnica. Među prvima u projekt je ušao Željko Pažulj iz Kupinca. Na njegovu je gospodarstvu dvadesetak krava, a mljekomatima je, osim što se ne mora brinuti o plasmanu proizvoda, riješio i egzistencijalno pitanje svojih kćeri.

– Zaposlio sam ih jer nisam mogao sam baratati mljekomatima. Njima sam tako riješio zaposlenje i plaću, a posao mogu same nastaviti. Iako je cijena mljekomata oko 25.000 eura, investicija je dobra i relativno se brzo vraća – kaže Pažulj, koji mljekomate ima na tržnicama u Utrini i na Jarunu. Jedan je financirao sam, a jedan je pod kreditom. Cijena je litre mlijeka na mljekomatu sedam kuna.

– U prosjeku na dan u Utrini se proda 100 litara mlijeka, a na Jarunu 85, no to još nije puni kapacitet. Treba vremena da se mljekomati prošire i prihvate, no svi koji su kod mene tako kupili mlijeko, prezadovoljni su – kaže Pažulj.

Takva investicija mnogo bi značila i proizvođačima u varaždinskom kraju, u kojem je u posljednjih nekoliko godina drastično smanjen broj krava.

- Ako potražnja za mlijekom iz mljekomata bude velika, to bi bio spas za proizvođače jer trenutačno tržišna cijena mlijeka ne pokriva troškove proizvodnje. No, moramo imati jedan takav, da bismo vidjeli imali li potražnje.

Ako bude, znači da se isplati investirati – kaže Stjepan Bistrović, jedan od većih varaždinskih proizvođača mlijeka.  

Ukoliko bi se dosta proizvođača zanimalo za kupnju mljekomata, u tome bi im mogla pomoći i Varaždinska županija. Inače, mnogi se još s radošću prisjećaju kantica za mlijeko, iščekivanja mljekarica, jogurta i kefira napravljenih kod kuće, mirisa svježe kuhanoga mlijeka...

Mljekarica i kantica više nema, a suvremen način života ljudima više ne dopušta odlazak na farmu po svježe, netom pomuženo mlijeko.Mjekomati bi stoga mnoge građane sigurno razveselili.

Ključne riječi

Komentara 1

VA
valek000
16:37 12.11.2010.

Bravo za svježe, neprerađeno domaće mlijeko! To je onda pravi hrvatski proizvod, a ne npr. Vegeta s mađarskim povrćem. Još ako nam odaju tajnu s čim hrane kravice...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije